spot_imgspot_img
17.9 C
Vaslui
29-mart.-2024

Candidatii PMP, supãrati ca istoria Vaslului este aruncatã la gunoi

- Advertisement -

ELECTORAL… Candidatii PMP la Camera Deputatilor si Senat, Oleg Bodrug si Romulus Buhãescu, vor sã punã capãt degradãrii monumentelor istorice din judetul Vaslui. Casa memorialã Emil Racovitã si Conacul Rosetti-Bals, douã dintre obiectivele simbol pentru vasluieni, se duc de râpã pe zi ce trece si, în loc sã fie restaurate si incluse în circuitul turistic, autoritãtile le-au lãsat pradã trecerii vremii. „Ne întrebãm cum pot cei care au condus destinele judetului Vaslui zeci de ani sã doarmã linistiti vãzând cum, practic, tot ce ne-a apartinut ca semnãturã istoricã se duce de râpã. În loc sã întretinem aceste obiective, sã le includem în circuitul turistic, noi le lãsãm pradã hotilor si trecerii vremii. ACUM este momentul când spunem stop degradãrii monumentelor istorice din judetul Vaslui!”, a spus Romulus Buhãescu.„Bãile” de la Ghermãnesti este un alt obiectiv pe care alesii judetului nu au stiut sã-l punã în valoare. În timp ce Consiliul Judetean vrea sã-l transforme într-un Centru de asistentã medico-socialã, echipa PMP considerã cã edificarea aici a unei statiuni balneare de ultimã generatie cu o capacitate anualã de 5000 de locuri de cazare pentru vizitatori si pacienti din România, Republica Moldova, Ucraina, Polonia etc, poate scoate Vasluiul din zona gri a turismului în care se aflã în prezent. „Ceea ce ar fi putut fi o minã de aur pentru întregul judet Vaslui a rãmas un simplu centru de asistentã medicalã a cãrui infrastructurã, în afarã de trei edificii cu destinatie specificã, va fi formatã din centralã termicã, spãlãtorie, magazie, cotet, atelier auto, morgã si grajd! Si astea toate la pret de 7 milioane de euro de pe spinarea vasluienilor!”, a atras atentia Oleg Bodrug.

Epopeea spitalului de la Ghermãnesti a fost mult discutatã în presã si este bine cunoscutã vasluienilor. Ridicatã la initiativa regelui Carol I la începutul secolului XX, institutia a fost foarte popularã în zonã, mai ales dupã ce au fost descoperite puturi cu ape sulfuroase, clorurate, iodobromurate, sodicemagneziene, folositoare pentru multe afecti­uni. Din pãcate, în prezent statiunea zace în paraginã. Cele cinci pavilioane vechi au fost distruse, din interior s-a furat tot, de la cãzi si chiuvete, pânã la parchet, iar peretii stau sã cadã. În ultimii ani s-au întreprins mai multe încercãri de a revitaliza zona si a reporni statiunea. Cea mai recentã tine de anul 2018, când localitatea Ghermãnesti a primit în vizitã o delegatie din Polonia condusã de viceprimarul localitãti Uniejow, din Voevodatul Lodz, unde se aflã o statiune balnearã care, cu putin timp în urmã, era într-o stare similarã cu cea a statiunii din Ghermãnesti. În cîtiva ani, datoritã investitiilor si a managementului eficient, institutia a devenit o statiune de top de nivel european si un centru de atractie pentru numerosi turisti locali si strãini. Din initiativa actualului candidat la Camera Deputatilor din partea PMP, Oleg Bodrug, si la invitatia autoritãtilor poloneze, conducerea judetului Vaslui a participat într-o vizitã de rãspuns în cadrul cãreia s-au purtat discutii cu importanti oameni de afaceri în vederea initierii unui parteneriat trilateral polono-moldo-român. „Din pãcate, autoritãtile judetene n-au mai valorificat ulterior aceste oportunitãti. Vizita din 2018 a fost precedatã de o etapã de expertizare a apelor minerale în laboratoare din strãinãtate, expertizã care a confirmat potentialul colosal al zãcãmintelor subterane ale zonei. Toate analizele efectuate ne aratã cã apele de aici pot concura ca valoare curativã cu cele mai cunoscute si apreciate din România si estul Europei. Pentru a putea demara proiectul în toatã amploarea, este necesar mai întâi de reparat greseala normativ legislativã, admisã încã înainte de 1989, prin care zona Ghermãnesti a fost exclusã din categoria statiunilor balneare. Aceastã omisiune este prima cauzã care limiteazã orice posibilitate de dezvoltare a complexului în conformitate cu potentialul sãu real. Odatã reparatã eroarea normativã, zona ar deveni foarte atractivã pentru investitori, dar si eligibilã pentru finantare din fonduri europene. Urmãtoarea etapã ar însemna constructia, propriu-zisã si amenajarea statiunii. Pornind de la exemplul statiunii din Lodz, proiectul prevede constructia unei statiuni balneare moderne cu locuri de cazare generoase, cu zone de balneoterapie, cu pompe performante care sã aducã apa din izvoare, cu spatii de relaxare si agrement, etc.“, a explicat Oleg Bodrug, candidat PMP la Camera Deputatilor.

Proiectul de amploare riscã sã rãmânã îngropat în limitele unei comune

În fapt, autoritãtile judetene au decis altfel. „În pofida experientei acumulate în timpul vizitelor întreprinse în Polonia si, în rãspãr cu rezultatele expertizelor, Consiliul Judetean Vaslui a aprobat pe 8 octombrie curent Nota conceptualã si proiectul pentru obiectivul de investitie Centrul de asistentã medico-socialã Ghermãnesti. La o analizã de suprafatã a acestei decizii, luate în plinã campanie electoralã, putem observa câteva mari si esentiale diferente dintre conceptul initial (al candidatului PMP) si cel adoptat de CJ Vaslui. Scurt pe doi, CJ (prin semnãtura presedintelui Dumitru Buzatu) a decis sã aloce mai mult de 7 milioane de euro!!!, ceea ce constituie 10% din bugetul local, pentru reabi­litarea unui spital comunal. Spre deosebire de Consiliul judetean, echipa PMP Vaslui propune ceva esential diferit: edificarea unei statiuni balneare de ultimã generatie cu o capacitate anualã de 5000 de locuri de cazare pentru vizitatori si pacienti din România, Republica Moldova, Ucraina, Polonia, etc, la o cifrã de investitie la juumãtate din cat a aprobat Consiliul Judetean! În plus, nu trebuie neglijat si faptul cã o institutie curativã de asemenea calibru va oferi locuri de muncã pentru mai multe categorii de angajati, de la personal medical calificat la personal administrativ si de deservire. În afarã de aceasta, rãmâne în vigoare avantajul unor servicii de sãnãtate de înaltã calitate pentru localnici. Un alt aspect foarte important tine de extinderea infra­struc­turii rutiere si turistice. Prin implementarea acestui proiect se va face încã un pas calitativ pentru a scoate Vasluiul din zona gri a turismului în care se aflã în prezent”, a mai explicat Oleg Bodrug.

Parcul National de Patrimoniu „Stefan cel Mare si Sfânt“, obiectiv de importantã nationalã si europeanã

Un alt proiect al echipei PMP este Parcul National de Patrimoniu „Stefan cel Mare si Sfânt“, care presupune edificarea în judetul Vaslui a unui obiectiv de menire culturalã, educational-istoricã si turisticã de importantã nationalã si europeanã. Locul de amplasare se defineste în perimetrul complexului monumental deja existent de la Bãcãuani (Podul Înalt) dedicat biruintei în acest loc a Voievodului tefan cel Mare, obtinutã în data de 10 ianuarie 1475 împotriva mult mai numeroaselor forte otomane invadatoare, la acea vreme – cea mai mare si de temut armatã a lumii. „Panorama-Muzeu „Bãtãlia de la Vaslui. 10 ianuarie 1475”va include o salã mare în care vor fi expuse într-un spatiu cilindric generos picturi de dimensiuni mari, reprezentând episoadele principale succesive ale bãtãliei si o salã polivalentã de proiectie a filmelor istorice si documentare si de simpozioane, conferinte, lectii pe teme istorico-stiintifice. În alte sãli comple­mentare mai mici, vor fi expuse documente, artefacte si picturi de dimensiuni medii si mici de evocare a Bãtãliei de la Podul Înalt si a celor mai importante bãtãlii purtate de Stefan cel Mare si de succesorii lui pe tronul Moldovei: Bãtãlia de la Valea Albã (1476), Bãtãlia de la Codrii Cosminului (1497), Bãtãlia de la Cahul a lui Ioan Vodã cel Cumplit (1574), altele considerate relevante”, a explicat Romulus Buhãescu, candidatul PMP la Senat.

Casa memorialã Emil Racovitã si Conacul Rosetti-Bals, uitate în paraginã

Casa memorialã Emil Racovitã, situatã în satul cu acelasi nume din comuna Dãnesti, stã închisã de o bunã perioadã de timp pentru cã… „asa a zis doamna directoare“- cum afirmã paznicul, un om bun, de-al locului. „Cine o fi doamna directoare, care nu pare a se preocupa prea tare de destinul acestui obiectiv, nu se cunoaste. Precum nu se stie care este perspectiva acestui monu­ment ce respirã istorie. Cert este cã obiectivul face parte din mostenirea istoricã pe care noi, vasluienii, o avem lãsatã de la înaintasii nostri si de care ar trebui sã fim mândri”, a spus Oleg Bodrug. Conacul Rosetti-Bals din satul Pribesti, comuna Codãesti, este încã o mostrã a nepãsãrii si indolentei autoritãtilor de toate nivelurile în raport cu obiectivele patrimoniului istoric national. Dupã ce în 1991 conacul Rosetti-Bals, împreunã cu terenul aferent de 1,56 ha, a fost trecut în administrarea Ministerului Culturii si Cultelor, repre­zentat prin Oficiul National al Monumentelor Istorice, s-au întreprins lucrãri de consolidare-restaurare la peretii subsolului si ai parterului, s-au efectuat finisaje partiale, a fost înlo­cuitã sarpanta si învelitoarea. Din pãcate, lucrãrile au fost întrerupte pe ultima sutã de metri din motive greu de înteles, or argumentul cã n-au ajuns bani pentru „10 coli de tablã“, cum se invoca de cãtre autoritãti, este unul care frizeazã bunul simt, mai ales cã lipsa acoperisului a condus la spolierea monu­mentului si la degradarea acceleratã a interventiilor deja efectuate care au costat incomensurabil mai mult decât cele 10 coli de tablã“, a spus Romulus Buhãescu.

MATERIAL DE PROPAGANDÃ ELECTORALÃ, COMANDAT DE PMP VASLUI SI REALIZAT DE SC VREMEA NOUÃ SRL. COD MANDATAR: 11200012.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.