spot_imgspot_img
10.5 C
Vaslui
24-apr.-2024

Campania de vaccinare împotriva COVID-19 a debutat cu dreptul în județul Vaslui (FOTO, VIDEO)

- Advertisement -

START… Campania de vaccinare împotriva COVID-19 a debutat, luni dimineață, și în județul Vaslui. Primele cadre medicale care s-au vaccinat au fost cele din secțiile Boli Infecțioase, Anestezie Terapie Intensivă și Unitatea de Primiri Urgențe. Numărul mare de angajați ai sistemului sanitar vasluian care și-au exprimat dorința de a se imuniza este văzut ca un lucru pozitiv de către populația județului, care avea nevoie de astfel de exemple pentru a-și face curaj să se vaccineze. Au fost însă și medici care au declarat că, din lipsă de informații, nu au încredere 100% în vaccin, dar au ales să se imunizeze tocmai pentru a da un exempu celor din jur. Alte cadre medicale speră ca odată cu apariția vaccinului sistemul sanitar să aibă din nou suficient personal pentru a trata toți bolnavii.  

Luni dimineață, de la ora 8.00, a început vaccinarea personalului de la Spitalul Județean de Urgență Vaslui. 28 de cadre medicale, majoritatea din secțiile Boli Infecțioase, ATI și UPU au fost programate pentru această zi, urmând ca marți și miercuri alți 76 de angajați ai sistemului sanitar să se imunizeze împotriva COVID-19. „Este o zi extrem de așteptată de toată lumea, mai ales de cadrele medicale din prima linie. La Spitalul Județean de Urgență Vaslui a debutat cu succes campania de vaccinare. În primă instanță, de la spitalul nostru s-au programat și și-au manifestat intenția de a se vaccina 554 de persoane, dar de când am început programările ne-au sunat și ceilalți angajați să spună că s-au răzgândit și că vor să se vaccineze. Centrul nostru de vaccinare deservește municipiul Vaslui și zona limitrofă pentru toți cei care sunt în faza întâi de vaccinare, anume cadrele spitalului nostru, dar și medicii de familie, personalul ambulatoriilor de specialitate private și publice, ai Serviciului Județean de Ambulanță, ai serviciilor de dializă locale și alții. Noi sperăm să trecem cu bine de această primă fază și să mergem mai departe cu cât mai multe vaccinări astfel încât să ieșim, cât mai repede, din această perioadă care ne-a marcat pe toți într-un mod negativ”, a declarat Ana Rinder, managerul SJU Vaslui. Printre medicii care s-au imunizat în prima zi de vaccinare s-a aflat și dr. Chishti Ahmed Nazar, de la Unitatea de Primiri Urgențe. „Cred că este foarte important pentru noi să fim vaccinați împotriva COVID-19. Am ales să mă vaccinez pentru a fi și un exemplu pentru ceilalți, care se tem de acest vaccin”, a spus medicul urgentist după ce i s-a inoculat doza.

„Puterea exemplului face mai mult decât o mie de cuvinte” 

Campania de vaccinare anti-Covid 19 a demarat ieri și în centrul de vaccinare de la Spitalul de Urgență „Elena Beldiman”, singura unitate suport Covid din județul Vaslui, iar prima persoană care s-a vaccinat este medicul Monica Aioanei, specialist în cadrul secției de Boli Infecțioase. „Cred că puterea exemplului face mai mult decât o mie de cuvinte, atâta vreme cât medicii se vaccinează, când cel de lângă tine care are cunoștință se vaccinează, populația trebuie să aibă încredere”, a declarat medicul Monica Aioanei, care, în mod simbolic, a primit și o diplomă pentru că este prima persoană vaccinată anti-Covid 19 din municipiul Bârlad. Trebuie spus că cea care este responsabilă de campania de vaccinare de la Spitalul din Bârlad este medicul epidemiolog, Gabriela Daniș.

33 de cadre medicale de la Huși s-au vaccinat în prima zi  

Agitație mare a fost ieri și la Spitalul Municipal „Dimitrie Castroian” din Huși. Acolo unde, din cele 33 de cadre medicale programate la vaccinare, 25 se imunizaseră până la ora 12:00. Primul medic care s-a vaccinat la spitalul din Huși a fost medicul neurolog Liliana Balan. După vaccinarea celor din spital, urmează, în ordine, conform recomandărilor Comisiei Europene, lucrătorii din unitățile de îngrijire pe termen lung, persoanele cu vârsta de peste 60 de ani, persoanele care sunt expuse în mod deosebit riscurilor din cauza stării lor de sănătate, lucrătorii care asigură servicii esențiale.

Cei care s-au imunizat au primit adeverință doveditoare de vaccinare 

Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Vaslui, toate persoanele care aleg să se vaccineze vor primi o adeverință doveditoare, pentru „a-i pune la dispoziție informațiile esențiale despre caracteristicile vaccinului administrat.” „Vaccinarea împotriva COVID-19 este importantă pentru că reduce riscul de îmbolnăvire și riscul de a dezvolta o formă severă de boală. Vaccinarea este un instrument important pentru a opri răspândirea pandemiei, pentru a scădea supraâncărcarea unităților sanitare, permițînd, astfel, redeschiderea unităților sanitare pentru pacienții non-COVID. Conform strategiei privind vaccinarea împotriva COVID-19 în România se va dezvolta un modul dedicat vaccinării împotriva COVID-19 în cadrul Registrului Electronic Național de Vaccinare (RENV), care va constitui baza de date electronică referitoare la vaccinare, cu respectarea prevederilor legale privind protecția datelor cu caracter personal. Conform strategiei pentru vaccinarea împotriva COVID-19, în România vaccinarea este voluntară, neobligatorie și gratuită. Fiecare persoană care se va vaccina va primi o adeverință doveditoare de vaccinare care va cuprinde următoarele informații: numele și prenumele persoanei vaccinate, data nașterii, vârsta, județul de domiciliu, număr și serie CI, date despre vaccin: doza 1 (tip vaccin, produs, serie/lot, data expirării), doza 2 (tip vaccin, produs, serie/lot, data expirării), date despre centrul de vaccinare (nume centru de vaccinare, județ, medic coordonator/vaccinator), semnătura electronică a Registrului Electronic Național al Vaccinărilor. Dovada vaccinării este pusă la dispoziția persoanei vaccinate fie electronic, fie pe suport de hârtie pentru a-i permite acesteia să își țină evidența între cele două vizite la centrul de vaccinare (doză inițială și rapel) și pentru a-i pune la dispoziție informațiile esențiale despre caracteristicile vaccinului administrat. O persoană nevaccinată se poate infecta cu virusul SARS-CoV-2 și-l poate transmite celor cu care intră în contact. Contacții vaccinați (vaccin Pfizer/BioNTech, aprobat condiționat în Uniunea Europeană) ai persoanei nevaccinate sunt protejați față de dezvoltarea bolii Covid-19 – chiar dacă virusul ar putea ajunge în căile respiratorii, transmis de la un purtător, nu va produce efecte, fiind inactivat de anticorpii protectori dezvoltați după vaccinare. Administrarea unui vaccin împotriva COVID-19 reprezintă unul dintre instrumentele critice pentru limitarea efectelor pandemiei, alături de celelalte instrumente: respectarea restricțiilor și a măsurilor igienico-sanitare (purtarea măștii, spălatul pe mâini și distanțarea fizică).

În judetul Vaslui, activitățile de comunicare și educare vor fi asigurate de Compartimentul Evaluarea și Promovarea Sănătății prin: informarea populației cu privire la necesitatea vaccinării ȋn contextul pandemiei Covid 19 și difuzarea de informații pentru populația generală prin rețelele de socializare.

Pentru buna desfășurare a procesului de vaccinare anti-COVID-19, Direcția de Sănătate Publică Vaslui informează populația că la nivelul județului Vaslui, campania de vaccinare anti-COVID-19 începe în data de 04.01.2021, iar programarea zilei în care doriți să fiți vaccinați o veți efectua accesând Platforma națională de programare pentru vaccinarea împotriva COVID-19 pe pagina web – https://vaccinare-covid.gov.ro/harta/.

Centrele pentru etapa I, în care se va desfașura vaccinarea la nivelul județului Vaslui, sunt următoarele:

  1. Ambulatoriul de Specialitate din cadrul Spitalului Județean de Urgență – 1 cabinet;
  2. Ambulatoriul de Specialitate din cadrul Spitalului Municipal de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad- 1 cabinet- doar personalul medico-sanitar și auxiliar al spitalului;
  3. Ambulatoriul de Specialitate din cadrul Spitalului Municipal „Dimitrie Castroian” Huși – 1 cabinet;
  4. Spitalul de Psihiatrie Murgeni- 1 cabinet;
  5. Centru de Revitalizare Corporală și Loisir Bârlad- 1 cabinet. Pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, altul decât cel al Spitalului Municipal de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad.
- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.