spot_img
spot_img
-0.3 C
Vaslui
22-nov.-2024
spot_img
spot_img

Bisericã si credintã pe bani: 150 euro strana, 200 euro pictarea unui sfânt!

- Advertisement -

INDIGNATI… Preturile pe care le cere staretul Gusã pentru pomenirea mortilor si a viilor sau vânzarea sfintilor pictati a stârnit furie printre vasluieni. Aflat în vizitã la Mãnãstirea Movila lui Burcel, unul dintre acestia a fãcut poze anunturilor lipite pe peretii lãcasului de cult si, apoi, le-a pus pe pagina sa de Facebook, dar si pe mai multe grupuri ale retelei. Ce a iesit? O adevãratã revoltã. „Sunt crestin, credincios, cred în Dumnezeu, dar asa ceva nu am vãzut pânã acum la bu***ii ãstia de popi. Uitati si vã minunati cum impun oamenilor „abonamente”. Asa e acum?! Poate unii oameni nu au bani. Bisericã si credintã pe bani?”, a comentat autorul fotografiilor.

Cei care vor sã li se pomeneascã pomelnicul mai multe zile, la Mãnãstirea Movila lui Burcel, trebuie sã stie cã acolo se percepe o taxã fixã: un leu pe zi. Asadar, pentru 10 zile – 10 lei, pentru 40 zile (vii) – 40 lei, pentru un an de zile – 365 lei, pentru 40 parastase (morti) – 40 lei. „Depinde si de câte nume sunt pe hârtie. Vã adresãm rugãmintea sã nu treceti exagerat de multe nume pentru cã întâlnim pomelnice cu câte 40-50-70-100 nume”, transmite staretul Gusã prin intermediul unui anunt lipit pe perete. „Dacã cineva are posibilitatea sã achite o stranã, aceasta costã 150 euro (650 lei) sau sã achite pretul pentru pictarea unui sfânt de mãrime naturalã (2 m), costã 200 euro”, se aratã pe un alt anunt, lipit si el tot pe unul dintre peretii lãcasului de cult.

Vasluienii, împãrtiti în douã tabere

Reactiile internautilor nu au întârziat sã aparã. Foarte multi dintre ei sunt de pãrere cã preotii nu ar trebui sã cearã de la enoriasi bani pentru rostirea pomelnicelor, înmormântãri sau alte actiuni întreprinse de ei. Iatã câteva dintre opinii: „Doamne, am trãit s-o vãd si pe asta!”, „Japcã pe fatã, asta nu mai e credintã, afacere în toatã regula”, „< > o fac cei pentru care ai fãcut fapte bune. Dacã esti om bun si faci fapte bune, oamenii „te pomenesc”, nu e nevoie sã dai bani unui popã cu care n-ai nici o treabã, iar popa ãla e un nimeni. Sau ce, crede cineva cã dacã esti popã ai întâietate în fata Domnului, „te bagã în fatã”? Nu” . Mai ales popii ãia cu case si vile, ãia sunt mai jos în fatã Domnului decât un credincios care face fapte bune”. De partea celaltã a taberei, au fost si vasluieni care au luat partea preotilor, explicând cã este normal ca acestia sã perceapã o taxã pentru serviciile practicate: „Cine nu are bani sã-si pomeneascã singur mortii acasã. Se roagã omul frumusel pentru toate neamurile si e acelasi lucru. Care e lenes si crede cã preotul are mai multã intrare la Dumnezeu, dã bani. Dacã e greu, sã se roage pentru ai lui. De ce s-ar ruga un strãin pe gratis pentru neamurile lui?”.

Donatii de peste patru miliarde lei vechi pentru pictarea sfintilor

Desi poate pãrea greu de crezut, mii de oameni au ajutat mãnãstirea cu donatii pentru pictarea sfintilor. În urmã cu câteva luni, staretul Gusã a declarat pentru ziarul Vremea Nouã cã desi apelul sãu (n.r. donatii pentru „vânzarea sfintilor”) a fost preluat si comentat rãutãcios de mass-media, initiativa sa a fost bine primitã de oamenii cu suflet bun si dare de mânã: „trebuie sã recunosc acum faptul cã pe lângã cei câtiva, nu prea multi la numãr, care m-au luat peste picior, ba unii mai cu tupeu chiar m-au si sunat la telefon (farã numãr) si mã întrebau dacã mai am sfinti de vânzare, au fost însã destui, mult mai multi la numãr fatã de primii, care au înteles mesajul meu si au procedat, în consecintã. Unii chiar m-au si felicitat pentru aceastã initiativã. Asadar, n-am fortat, n-am obligat si n-am bãgat mâna în buzunarul nimãnui. Totusi, vreau acum dupã ce am terminat de pictat biserica, sã multumesc atât celor de la redactia ziarului si mai ales celor care si-au deschis inima si punga si si-au înscris numele printre ctitorii si donatorii acestui asezãmânt monahal. Fac precizarea cã din cei 514.000 lei (deci peste 5 miliarde lei vechi) cât a costat pictura, 1/3 au provenit în urma aparitiei acestui apel”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.