Bãtãlia din Primãria Dragomiresti: edilul si-a împãrtit pumni cu agentul fiscal

I-A DAT DE L-A JULIT… Scandal monstru în sediul Primãriei Dragomiresti. Totul ar fi pornit, spune edilul Dãnut Iacob, dupã ce Laurentiu Bighiu, agentul fiscal al comunei ar fi fãcut niste acuzatii fãrã acoperire. Acesta din urmã ar fi scos de fatã cu toti angajatii institutiei un document din care rezulta cã fiul edilului ar fi avut datorii de ordinul sutelor de mii de lei la primãria Dragomiresti. Între cei doi a avut loc o altercatie fizicã, din care primarul ar fi iesit cu câteva zgârieturi la nivelul fetei. Dãnut Iacob a recunoscut cã s-a bãtut cu agentul fiscal în birourile primãriei, dar spune cã zgârieturile le are dupã ce s-a lovit cu fata de coltul unui dulap. „Mi-am iesit din sãrite pentru cã numai eu stiu cât munceste copilul meu. El nu are datorii la primãrie, dar chiar si dacã ar fi avut, nu asa se procedeazã. Sunt somatii, sunt popririle, sunt executãrile silite, nu faci public un secret de serviciu în fata tuturor. Problemele cu domnul Laurentiu Bighiu sunt mai vechi si sunt cauzate de starea în care vine la serviciu. I-am atras atentia de mai multe ori cã venind în stare de ebrietate la primãrie pãteazã imaginea unui întreg colectiv. Acum astept sã se întoarcã domnul secretar din concediu medical, sã vedem când vom convoca comisia de disciplinã. Luni voi face demersurile în acest sens. Nu vreau sã-l dau afarã, mai bine ar fi sã iasã el la pensie. Dacã întelege cã trebuie sã plece de bunã voie, cu atât mai bine, dacã nu întelege va avea comisia de disciplinã pe cap”, ne-a declarat edilul comunei Dragomiresti. De partea cealaltã, agentul fiscal spune cã neîntelegerile dintre el si primar se trag din cu totul altã parte. „Eu nu am nimic cu fiul lui, care e un bun-platnic. Dacã v-a spus cã ãsta e motivul pentru care ne-am bãtut, v-a mintit. Între noi conflictul e mai vechi. Eu am 40 de ani de muncã în cadrul primãriei, dar cu un asa primar n-am lucrat niciodatã. I-am spus sã mã lase sã-mi fac treburile asa cum stiu eu, pentru cã dânsul mã pune sã fac popriri la oamenii din sat, dar el nu semneazã niciodatã nicio hârtie. Când omul vine la primãrie sã întrebe ce-i cu poprirea, cu executarea, primarul nu-si asumã nimic. Spune cã el nu si-a pus semnãtura pe document, iar totul cade pe capul meu. I-am spus de atâtea ori sã meargã cu mine prin sat, sã vadã ce înseamnã sã pui poprire pe pensie unui om necãjit, dar niciodatã n-a vrut. El vrea sã mã dea afarã, mi-a si zis cã dacã obtine un nou mandat schimbã si coada de mãturã de la primãrie”, a spus Laurentiu Bighiu, agentul fiscal cu care primarul s-a bãtut. În urma altercatiei niciuna dintre pãrti nu a depus plângere, astfel cã incidentul nu a ajuns si în atentia politiei.

Sediul primãriei Dragomiresti a fost, zilele trecute, ring de box pentru doi angajati din cadrul institutiei. Este vorba despre primarul Dãnut Iacob si agentul fiscal, Laurentiu Bighiu. Sursele noastre spun cã cei doi s-au bãtut pânã la sânge, iar mai sifonat ar fi iesit edilul, care s-a ales cu mai multe zgârieturi la nivelul fetei. Acesta recunoaste cã a avut o altercatie fizicã cu colegul sãu, dar pune urmele bãtãii pe seama unei autoaccidentãri. Iatã ce ne-a declarat primarul Dãnut Iacob, referitor la incident. „Într-adevãr a avut loc o îmbrâncealã, o ciondãnealã, dar nu pe atât de gravã pe cât credeti. Mi-am iesit din sãrite dupã ce agentul fiscal a venit la primãrie în stare de ebrietate. I-am zis sã se linisteascã pentru cã pãteazã imaginea unui întreg colectiv cu comportamentul lui. Atunci el a început sã strige de fatã cu toti colegii cã fiul meu e plin de datorii la primãrie. Asta m-a scos cel mai mult din sãrite pentru cã bãiatul meu nu are datorii si chiar dacã ar avea, sunt alte cãi prin care sã le rezolvi. Sunt somatii, este poprirea, este executarea, nu te apuci sã tipi prin primãrie cã o persoanã are datorii. Este un secret profesional pe care tu, ca functionar public, trebuie sã stii cum sã-l gestionezi. Faptul cã s-a luat de copiii mei, asta m-a enervet cel mai tare.Pentru cã numai eu stiu cât efort au fãcut ei ca sã aibã cu ce se descurca. Bãiatul meu munceste 15-16 ore pe zi, ca sã tinã un magazin la tarã. Nu e deloc usor pentru el. Pe mine nu mã deranjeazã nimic în viatã, în afarã de faptul ca cineva sã se lege de familia mea. El a început sã scoatã hârtii prin care sã arate angajatilor din primãrie cã bãiatul meu are miliarde de lei datorii. Atunci a avut loc altercatia fizicã, dar nu m-a lovit. Ne-am ciondãnit putin si atât. Eu m-am lovit singur, de coltul dulapului în timp ce ne împingeam”, ne-a declarat primarul Dragomirestiului.

„În ciuda problemelor pe care le are, am zis sã-l tinem lângã noi pentru cã are 40 de ani de muncã în primãrie”

Dãnut Iacob spune cã aplecãrile bahice ale angajatului sãu sunt mai vechi si cunoscute de toti angajatii institutiei, însã cu toate acestea a preferat sã nu aducã un alt agent fiscal pe post. Ieri, edilul era mai supãrat cã bãtaia a ajuns la urechile noastre decât pe comportamentul subalternului sãu. „Vom lua mãsuri împotriva lui, mai întâi în comisia de disciplinã, apoi vom mai vedea. Însã pe mine mai tare mã deranjeazã cã s-a rãsuflat subiectul la presã. Astept sã se întoarcã domnul secretar din concediu medical, sã vedem când vom convoca comisia de disciplinã. Luni voi face demersurile în acest sens. Nu vreau sã-l dau afarã, mai bine ar fi sã iasã el la pensie. Dacã întelege cã trebuie sã plece de bunã voie, cu atât mai bine, dacã nu întelege, va avea comisia de disciplinã pe cap si va pleca din primãrie cu cazierul pãtat. S-a ajuns aici si din cauza mea, pentru cã l-am tolerat de mai multe ori. Am zis sã-l tinem pe lângã noi, precum câinele acela bãtrân care o viatã te slujeste la stânã, iar când mai poate, tot ai grijã de el. Îi duci o bucatã de mãmãligã, ca sã nu moarã de foame. Asa si el, a avut 40 de ani de muncã în cadrul primãriei, am zis sã-l tinem pe lângã noi. Eu nici acum nu pot sã spun cã a depãsit limitele încât sã-i fac plângere. Problema mea cea mai mare e cã subiectul s-a rãsuflat asa de repede. Nu stiu cine a putut sã vã informeze atât de repede. Mã voi consulta cu familia sã vedem dacã voi face plângere si la politie pentru cã nu stiu dacã voi putea trece si peste acest episod”, a mai spus Dãnut Iacob, primarul comunei Dragomiresti.

„L-am rugat sã meargã cu mine pe teren sã vadã cum e sã pui poprire pe pensie unui om necãjit, care nu are ce mânca”

L-am contactat telefonic si pe Laurentiu Bighiu, agentul fiscal al comunei, sã aflãm si punctul sãu de vedere. Singura parte comunã cu declaratia primarului o reprezintã vechimea neîntelegerilor. „La noi problemele sunt de mult timp, nu de acum, iar eu nu am fãcut niciun repros la adresa fiului sãu. Primarul a venit la mine în birou si s-a apucat de dat vorbe aiurea. M-a împins, m-a îmbrâncit, iar acum vã întreb pe dumneavoastrã dacã nu trebuia si eu sã mã apãr? Eu sunt hãrtuit de cãtre actualul primar de patru ani de zile, de când si-a preluat mandatul. Nu mã poate suporta si vrea sã mã dea afarã din primãrie cu orice pret. Sunt un om în vârstã, am 40 de ani de când lucrez în primãrie, dar cu un asemenea primar eu nu am lucrat în viata vietii mele. Spune cã beau? Dar dacã mã duc într-o crâsmã asta înseamnã automat cã consum alcool? Eu nu beau în timpul serviciului. V-am spus cã rãzboiul dintre noi este mai vechi si a început dupã ce l-am rugat sã mã lase sã-mi fac treburile asa cum stiu eu, pentru cã dânsul mã pune sã fac popriri, dar el nu semneazã niciodatã nicio hârtie. Când omul simplu din sat vine la primãrie sã cearã socotealã, primarul nu-si asumã nimic. Spune cã el nu si-a pus semnãtura pe document, iar totul cade pe capul meu. Eu nu am avut niciodatã nimic cu fiul lui. Bãiatul e bun-platnic, nu au fost probleme cu el. Neîntelegerile sunt doar între mine si primar pentru cã deja promite prin sat cã dacã va obtine un nou mandat va schimba si coada mãturii din primãrie. Are probleme cu mai multi colegi din cadrul primãriei, necazul meu a fost sã se întâmple altercatia asta. Recunosc cã a avut loc o altercatie fizicã între noi. El a sãrit la bãtaie, eu m-am ferit de el, dar acea zgârieturã pe fatã nu stiu de unde o are. E posibil sã o fi cãpãtat de la niste lucrãri de prin comunã, cã la noi se face un parc zilele astea. Eu nu l-am lovit. Am peste 60 de ani, nu fac asa ceva. Cât timp am lucrat la primãrie am schimbat vreo 10 primari, cu totii m-am înteles foarte bine. Si sã stiti cã nu e deloc usor sã fii agent fiscal într-o comunã pentru cã nimeni nu te vede cu ochi buni. Pânã la urma urmei, datoria mea e sã încasez bani de la oameni, pe toate cãile legale. Iar într-o comunã cu oameni necãjiti nu-ti vin multi sã-ti aducã banul de bunã voie, asa cã vrând nevrând se ajunge la popriri, la executãri. Numai cã cel care mã pune sã fac acele executãri e chiar domnul primar. În patru ani n-a mers odatã cu mine sã vadã ce greu e sã pui poprire pe pensie sau sechestru unui om necãjit, care nu are bani. Eu sunt cel care trag toate relele. De aici se trag neîntelegerile dintre noi. În functie de cum va evolua situatia mã voi adresa si altor foruri” ne-a declarat Laurentiu Bighiu, agent fiscal în cadrul primãriei Dragomiresti. Incidentul dintre acesta si primarul Dãnut Iacob a rãmas doar între peretii primãriei pentru cã niciuna dintre pãrti nu a depus plângere la politie.
NICIUN COMENTARIU