spot_imgspot_img
13.2 C
Vaslui
20-apr.-2024

Bani aruncati aiurea la Tãcuta

- Advertisement -

La Tãcuta, nu drumurile, ci noul sediu al primãriei era prioritatea zero

RISIPÃ Bugetul local al comunei Tãcuta nu a fost cheltuit pentru reabilitarea infrastructurii rutiere, ci pentru garduri forjate, termoizolãri fãcute de mântuialã si reabilitarea vechiului sediu al primãriei, doar pentru ultima lucrare cheltuindu-se 2,38 miliarde lei, bani cu care s-ar fi pietruit o bunã parte din drumurile comunale. În plus, conducerea CJ Vaslui, în loc sã aloce bani pentru realizarea retelei de apã curentã sau mãcar pentru reabilitarea drumului judetean DJ 246, plin de gropi, a aruncat banii, nu mai putin de 27 miliarde, pentru un nou sediu al primãriei. Cetãtenii din comunã sunt nemultumiti de faptul cã putinii bani din bugetul local sau primiti de la judet au fost aruncati pe apa Sâmbetei, în loc ca banii respectivi sã fie folositi pentru dezvoltarea comunei si îmbunãtãtirea conditiilor de trai.

Pentru actuala administratie localã a comunei Tãcuta, nu a contat faptul cã drumurile comunale si sãtesti sunt impracticabile, nici faptul cã alte comune au accesat si realizat retele de apã si/sau canalizare. Singurul obiectiv cu care se poate lãuda primarul Costicã Cãlin este noul, si marele, sediu al Primãriei comunei Tãcuta, lucrare realizatã din fondurile Consiliului Judetean, în valoare de peste 27 miliarde lei. Interesant este faptul cã actualul vicepresedinte al CJ Vaslui, Corneliu Bichinet, îsi face un titlu de glorie din faptul cã respectivul obiectiv a fost început pe vremea când el era presedintele CJ, respectiv în 2003, asa cum este cazul a nu mai putin de 20 de sedii de primãrii din judet. De parcã pe omul simplu, din comunele respective, îl încãlzeste faptul cã îsi plãteste dãrile într-un sediu nou, sau unul vechi, în conditiile în care constatã cã banii achitati nu se regãsesc în infrastructura rutierã sau în minimele utilitãti de care ar trebui sã beneficieze un cetãtean european al secolului XXI. Primarul Cãlin a mai cheltuit alte 2,38 miliarde lei pentru reabilitarea fostului sediu al primãriei, locas în care, cel putin pânã acum, nu are ca locatar decât cabinetul medicului de familie, pentru care acesta plãteste o chirie de 2 euro/mp/lunar. Acesti bani au fost folositi, conform devizelor de lucrãri, pentru repararea sumarã a locatiei respective, adicã montarea unei pardoseli de gresie, faiantã, alimentarea cu apã curentã si alte lucrãri pentru a rãspunde, cât de cât, cerintelor prevãzute de normativele în vigoare, referitoare la desfãsurarea activitãtilor specifice unui cabinet medical, medicul de familie asigurând, pe cheltuialã proprie, instalatia de încãlzire centralã. În acelasi timp, din cauza drumurilor care devin impracticabile pe vremea rea, nu de putine ori au fost cazuri în care ambulantele trimise de la Vaslui sau Negresti nu au putut ajunge în comunã, bolnavii în cauzã fiind transportati cu mijloace proprii, inclusiv cu cãruta, pânã la drumul judetean.

Noi facem garduri, nu drumuri!

Cam aceasta ar fi concluzia unui observator neutru, care a vizitat satele din comuna Tãcuta. „Doar pentru gardul din fier forjat din fata primãriei s-a cheltuit suma de nu mai putin de trei miliarde lei vechi, din bugetul local, asta pe lângã cele 27 miliarde cât a costat sediul primãriei, bani alocati de la CJ, si cu care se putea face aductiunea de apã în satul Tãcuta”, era de pãrere Stefan Rusu, candidat la functia de primar si fost consilier local al comunei. „I-am propus primarului Cãlin sã aducem gratuit piatrã pentru drumuri, în sarcina primãriei cãzând doar transportul, lucru cu care el nu a fost de acord si din aceastã cauzã a trebuit sã-mi dau demisia din functia de consilier local, la insistentele presedintelui organizatiei judetene a PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, în timp ce, pentru o asa-zisã termoizolare exterioarã a scolii din Tutova, mai bine spus pentru câteva plãci de polistiren expandat si câtiva saci de ciment s-au cheltuit nu mai putin de 800 milioane lei”, mai povestea Stefan Rusu.

Reabilitarea vechiului sediu al primãriei a costat cât o constructie nouã

Dupã finalizarea, în 2010, a actualului sediu al primãriei, Costicã Cãlin, primarul comunei, a mai gãsit un obiectiv de realizat, prin care se puteau „sifona” niste bani. Este vorba de vechiul sediu al primãriei, situat chiar în centrul comunei, si pentru reabilitarea cãruia s-au cheltuit nu mai putin de 2,380 miliarde lei din bugetul local. Practic, s-a vãruit exteriorul, s-a pus ceva gresie si faiantã, s-a schimbat tâmplãria, toate cu o firmã agreatã a primarului, care a practicat preturi de 3 – 4 ori mai mari decât cele de pe piatã, totul fãcut prin acreditare directã. Desi suma totalã cheltuitã cerea organizarea unei licitatii publice, s-a stiut a ocoli legea, prin alocarea, în mai multe rânduri, de sume sub limita de 15.000 euro, prin hotãrâri de Consiliu Local, mizându-se pe majoritatea PSD-istã a consilierilor, care votau la comandã orice le cerea primarul Cãlin. Dupã reabilitare, o parte din vechea primãrie a fost concesionatã medicului de familie din comunã, în vederea înfiintãrii dispensarului comunal, chiria perceputã fiind exorbitantã, de circa 2 euro/mp/lunar, în conditiile în care, în cele mai multe comune din judetul Vaslui, concesiunea dispensarelor a fost acordatã gratuit, sau doar la un pret simbolic. Cu toate acestea, primarul Cãlin si-a fãcut un punct de glorie din faptul cã a „realizat în comunã lucrãri edilitare gospodãresti de cea mai mare importantã pentru comunitate, începând de la sediul noii primãrii si terminând cu dispensarul comunal”, asa cum declara în vara anului 2010, la darea în folosintã a sediului primãriei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.