spot_imgspot_img
17.2 C
Vaslui
29-mart.-2024

Astroclubul Perseus din Bârlad, la a 10-a aniversare!

- Advertisement -

LA MULTI ANI!… Întâlnire aniversarã la Astroclub „Perseus” Bârlad – 10 ani de activitate. Evenimentul va avea loc pe 10 octombrie, ora 17.00, la Muzeul „Vasile Pârvan”. Sunt invitati sã participe toti membrii clubului de astronomie, dar si publicul obisnuit, interesat de activitãtile organizate pe Sectia de Astronomie din cadrul institutiei. Astroclubul „Perseus” Bârlad, a fost inaugurat pe 9 octombrie 2010, cu ocazia Sãptãmânii Mondiale a Spatiului Cosmic si este principalul program educational pe domeniul astronomiei din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad.

Astroclubul poartã numele unui celebru personaj legendar din mitologie: Perseus, ce a rãmas în amintirea omenirii sub forma unei constelatii, ce este vizibilã pe cerul de toamnã si iarnã. Astroclubul „Perseus”, a fost infiintat datoritã extinderii rapide a sectiei de astronomie din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan”. Constructia observatorului astronomic în anul 2006 si a planetariului în 2009, a dus la aparitia acestui club de astronomie. Principalul obiectiv al Astroclubului „Perseus”, este popularizarea astronomiei si se adreseazã unei game variate de public, de la elevi si studenti, pânã la toti pasionatii de astronomie, ce doresc sã contribuie prin implicare activã la promovarea acestui domeniu de activitate. În cadrul Astroclubului „Perseus” se desfãsoarã mai multe activitãti ce sunt stabilite într-un program de activitate anual. Aceste activitãti sunt de douã tipuri: lectii teoretice (cursuri de astronomie) si lectii practice (observatii astronomice). În felul acesta, se îmbinã în mod util si plãcut, partea teoreticã si practicã a astronomiei. Tot în cadrul acestui program, membrii astroclubului se implicã în sprijinirea unor activitãti organizate de Muzeul „Vasile Pârvan”, cu ocazia unor fenomene sau evenimente astronomice.

Astroclubul are cel mai mare telescop solar din România!

Pe 21 iunie, chiar de Ziua Soarelui, a fost inaugurat cel mai mare telescop destinat publicului pentru observatii solare din România. Telescopul LUNT are apertura de 152 mm si distanta focalã de 900 mm. Achizitia acestui instrument a fost posibilã prin generozitatea sponsorilor: S.C. Vinicola Averesti 2000 S.A., reprezentatã de omul de afaceri Constantin Dulute si S.C. Top Gel Prod S.R.L. Craiova, reprezentatã prin presedinte Petre Popa. În cadrul acestui demers a fost implicatã si Primãria Municipiului Bârlad, reprezentatã prin primar Dumitru Boros. Dotarea Observatorului Astronomic cu un astfel de telescop asazã Bârladul în elita cercetãrii din Europa. Trebuie mentionat si cã Ciprian Vîndevarã a primit atunci Titlul de „Cetãtean de Onoare al municipiului Bârlad”.

Ciprian Vîntdevară

Ciprian Vîntdevarã, cea mai bunã „achizitie” a Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad!

De zece ani lucreazã la Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad, anul trecut fiind numit sef Serviciu Astronomie. Este muzeograf la Planetariul si Observatorul Astronomic. A absolvit Grupul Scolar Industrial de Marinã – Galati , a urmat cursurile Facultãtii de Stiinte Economice, Universitatea „Dunãrea de Jos” Galati – specializarea Geografia Turismului. A absolvit Masterul – specializarea: Climatologie Aplicatã si Protectia Mediului Aerian la Facultatea de Geografie, Universitatea din Bucuresti.

A înfiintat Revista de astronomie PERSEUS I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, publicate între anii 2012-2019; Are nenumãrate articole publicate pe site-ul AstroBârlad www.astrobarlad.wordpress.com, a organizat zeci de conferinte si prezentãri publice cu ocazia unor fenomene si evenimente astronomice. Mai nou, de câteva luni este invitat în toatã tara, pentru a face observatii solare cu telescopul LUNT, cel mai mare din România. A modernizat Observatorul Astronomic Bârlad, sponosorizat de Petrom, cu proiecte cîstigate în anii 2011 – 2012 si 2012 – 2013. A adus sponsorizãri cu sume impresionante pentru Sectia de Astronomie din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad, în perioada 2017 – 2019.

Are cea mai importantã descoperire din istoria astronomiei românesti – Nova Rosie Luminoasã din galaxia Messier 101, descoperire fãcutã pe 10 februarie 2015. Ultima sa realizare este descoperirea stelei variabile Barlad V 1 din noiembrie 2019, astfel cã Bârladul este acum pe harta cerului lumii, cunoscut de toti marii astronomi ai planetei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.