Angajatul unei primãrii vasluiene, amenintãri la adresa denuntãtorului: „poate sã vinã si mama DNA-ului, sã stii cã n-am sã las lucrurile asa”

Victor Teletin

NEÎNTELEGERI… Acuzatii grave în comuna Rosiesti, acolo unde secretarul primãriei, Victor Teletin, este bãnuit cã ar face parte dintr-o retea care se ocupã cu fraudarea subventiilor din fondurile APIA. Acuzatiile sunt fãcute de cãtre un bãrbat din Iasi, care în 2019, împreunã cu mai multe rude, a mostenit un teren agricol de la mama sa. Pentru a nu-l lãsa în paraginã, bãrbatul a încercat sã-l arendeze. Dupã ce a semnat contractul de arendã cu o firmã, Gabriel Aghache a aflat de la Primãria Rosiesti cã terenul mostenit este deja arendat firmei Enectostop, apartinând omului de afaceri Dãnut Costache. Pentru cã stia cã terenul este liber de sarcini si cã mama sa nu l-ar fi dat niciodatã în arendã fãrã stirea lui, ieseanul a cerut de la secretarul comunei Rosiesti o copie dupã contractul de arendã înregistrat de Costache. Asa a descoperit cã semnãturile sunt false. Dându-si seama de „caracatita” care i-a acaparat terenul, bãrbatul a mers la Directia Nationalã Anticoruptie Iasi pentru a semnala falsul din documente. Dupã vizita la DNA, ieseanul a avut o convorbire telefonicã mai aprinsã cu secretarul comunei Rosiesti, iar acesta l-a amenintat. Poate sã vinã si mama DNA-ului sã le verifice. Dar sã stii cã eu n-am sã las lucrurile asa! Si ai sã vezi si tu când te cautã DIICOT-ul”, i-a spus angajatul primãriei Rosiesti denuntãtorului sãu.

În ultimii ani, în judetul Vaslui a fost patentatã o adevãratã retetã de obtinere a subventiilor din fondurile APIA, prin folosirea unor documente falsificate. Profitând de faptul cã populatia din mediul rural este din ce în ce mai îmbãtrânitã si neajutoratã, unii fermieri au acaparat, cu semnãturi false, mii de hectare de teren agricol, de pe urma cãrora au încasat milioane de euro din subventii. Bineînteles, acest tip de fraudã nu ar fi avut loc fãrã sprijinul functionarilor din cadrul primãriilor, care cunosc cel mai bine persoanele în vârstã de pe urma cãrora se poate profita. Un bãrbat din judetul Iasi ne-a vorbit ieri despre cum se îmbogãtesc unii bãieti destepti de pe urma bãtrânilor din satele vasluiene. În anul 2019, Gabriel Agache a mostenit, împreunã cu mai multe rude, 17 hectare de teren agricol în comuna Rosiesti. Pentru cã locuieste în Iasi, bãrbatul a încercat sã arendeze terenul respectiv. A cãutat un arendas, a bãtut palma cu el, însã dupã semnarea contractului a aflat de la Primãria Rosiesti cã terenul respectiv fusese deja dat în arendã firmei Enectostop, apartinând fermierului Dãnut Costache. Surpriza a fost cât casa pentru cã Gabriel Agache stia cã terenul este liber de sarcini, iar mama lui nu l-ar fi dat în arendã fãrã a-i spune. Asa cã ieseanul a mers la secretarul comunei Rosiesti, pentru a-i cere o copie dupã contractul de arendã înregistrat de Costache. „Când am primit o copie dupã contractul de arendã depus de Dãnut Costache la Primãrie, am observat cã presupusa semnãturã a mamei nu semãna cu cea realã. Am bãnuit imediat cã e ceva necurat, mai ales cã eu stiam cã mama nu ar fi arendat terenul fãrã sã se consulte cu mine înainte. Asa cã am mers acasã si am scos un contract de vânzare cumpãrare autentificat la notariat pentru a compara semnãturile. Am vãzut imediat cã niciuna dintre cele patru semnãturi de pe contractul de arendã nu este cea realã. Era o diferentã enormã între semnãturile de pe contractul de arendã si cel notarial. Pentru mine nu mai era niciun dubiu cã semnãturile lor fuseserã falsificate grosolan”, a declarat Gabriel Agache. Proprietarul terenului a sesizat Primãria Rosiesti cu privire la falsurile comise, dar, spune el, secretarul comunei a continuat sã-l protejeze pe falsul arendas.

Toate falsurile, pentru subventiile de la APIA

Desi prin comunã circulã zvonuri potrivit cãrora Dãnut Costache ar fi încheiat mai multe contracte de arendã folosindu-se de semnãturi false, primãria Rosiesti nu a luat nicio mãsurã, ducându-l pe Gabriel Enache cu zãhãrelul. Acesta a depus un denunt la DNA reclamând falsificarea semnãturilor si obtinerea, prin fraudã, a subventiilor de la APIA. „Conform certificatului de mostenitor din data de 26 octombrie 2010, mama mea, Elena Agache, a dobândit sub regimul mostenirii legale, în coproprietate pe cote-pãrți egale cu numitii Hristache Postolache, Aurel Postolache si Ruxanda Postolache, suprafata totalã de zece hectare de teren situatã în extravilanul satului Idrici-Rediu, comuna Rosiesti-Vaslui. Ulterior decesului mamei mele, am fãcut demersuri pentru a intra în posesia terenului, dar am aflat cã acesta a fost înstrãinat. Asa am aflat de existenta unui contract de arendare încheiat între mama mea, Elena Agache, si rudele ei, cu societatea fermierului Dãnut Costache,  Enectostop SRL. Practic, la vederea documentului, am constatat cã toate semnãturile coproprietarilor fuseserã falsificate, inclusiv  semnãtura mamei mele. Am fost intrigat de acest aspect si i-am rugat pe reprezentantii Primãriei Rosiesti sã clarifice problema. Mentionez cã, nici eu si nici celelalte persoane care au calitatea de proprietari (familia Postolache), nu am consimtit la încheierea contractului de arendare. Semnãturile din documente au fost falsificate”, sustine Gabriel Agache în denuntul înregistrat la Directia Nationalã Anticoruptie Iasi.

„Ai sã vezi si tu cum e când te va cãuta DIICOT-ul”

Faptul cã falsurile au ajuns pe masa procurorilor l-a înfuriat foarte tare pe secretarul comunei Rosiesti, care, într-o conversatie telefonicã, l-a amenintat pe Agache, în speranta cã acesta îsi va retrage plângerea. Angajatul primãriei i-a spus denuntãtorului sãu cã, la rândul sãu, va fi cãutat de politisti si de procurorii DIICOT pentru a fi arestat. „Gabi, ascultã… poti si sã mã înregistrezi. Eu n-am nimic de ascuns. Poate sã vinã si mama DNA-ului sã le verifice. Dar sã stii cã eu n-am sã las lucrurile asa! Si ai sã vezi si tu când te cautã DIICOT-ul, când te cautã cei de la combaterea criminalitãtii economice, ai sã vezi tu cam cum stau lucrurile … nu stau chiar atât de roz pe cum crezi tu”, i-a transmis Victor Teletin ieseanului. Gabi Agache spune acum cã întreaga convorbire telefonicã cu secretarul primãriei Rosiesti va fi depusã la DNA, ca o dovadã a intimidãrii sale.

„Fabulatii si nimic mai mult”

L-am contactat ieri pe secretarul comunei Rosiesti pentru a oferi un rãspuns acuzatiilor ce i se aduc. Acesta ne-a sugerat sã pãstrãm „o anumitã echidistantã” fatã de acest caz, pentru a nu avea de suferit „atunci când va începe rãzboiul”. „Sunt simple fabulatii, iar pentru toate acuzatiile care mi se aduc îmi rezerv dreptul sã mã adresez instantei. Pe Dãnut Costache îl cunosc asa cum îi cunosc pe toti locuitorii acestei comune. Faptul cã îl stiu nu are însã legãturã cu ce spune domnul respectiv. Stiu cã a depus si o plângere la DNA Iasi în sensul ãsta. Nu înteleg de ce nu asteaptã solutionarea. În ceea ce priveste contractele de arendã, primãria unei comune are obligatia de a le înregistra si atât. Pãrtile nu au semnat în fata noastrã, noi nu avem de unde sã stim cum s-au pus semnãturile pe acele contracte. Domnul Agache poate solicita o expertizã graficã pentru a vedea a cui este scrisul, a cui sunt semnãturile. Am eu vreo vinã pentru simplul fapt cã primãria Rosiesti este obligatã prin lege sã înregistreze aceste semnãturi? În concluzie, m-am nicio legãturã cu acuzatiile care mi se aduc, pentru cã nu am fost implicat în semnarea contractelor”, ne-a declarat Victor Teletin, secretarul comunei Rosiesti.

Semnaturi reale
Semnaturi false