spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Ambulanta nu face fatã apelurilor de urgentã, din cauza celor false!

- Advertisement -

ABUZ CLAR…. Bârlãdenii fac abuz de medicina de urgentã, în special de serviciile ambulantei, care, în ultimele douã luni, a lucrat la foc continuu pentru a da curs miilor de solicitãri, din care doar jumãtate au fost urgente reale. Cadrele medicale de la Statia de Ambulantã Bârlad au postat pe pagina de socializare un apel pentru cei care nu au cu adevãrat urgente, sã aibã discernãmânt si sã nu mai sune la 112, ci sã foloseascã Centrele de Permanentã si cabinetele medicilor de familie. Anul trecut, SAJ Vaslui a avut o medie de 130 solicitãri/zi, iar în primele douã luni ale acestui an, media s-a ridicat la 150 apeluri/zi! În conditiile în care doar 50-60% din apeluri sunt cu adevãrat urgente pentru ambulantã.

Pe pagina de socializare a Statiei de Ambulantã Bârlad, a fost ieri postat un apel. „Oameni buni, mergeti si la centrele de permanentã! Mergeti si la medicul de familie! Nu vã adresati serviciului 112 decât pentru urgente mari! NU pentru investigatii! Acelea se fac prin medicul de familie sau medicul curant! Se aglomereazã seviciul 112, se aglomereazã UPU! Suntem si noi oameni!”, asa sunã apelul fãcut de cadrele medicale de la Statia de Ambulanta Bârlad. Dan Ungureanu, medicul purtãtor de cuvânt al SAJ Vaslui, a precizat cã situatia este gravã. „Anul trecut am avut o medie de 130 solicitãri/zi, iar acum, de la începutul anului, solicitãrile se ridicã la media de 150/zi. Prea multe solicitãri, pentru cã în realitate de spital sunt 50 %, maxim 60%.”, ne-a precizat medicul urgentist specialist Dan Ungureanu. La rândul lor, medicii de familie sustin cã vasluienii apeleazã 112 din comoditate, în timp ce doctorii din spitale aratã cã la baza supraaglomerãrii de la camerele de gardã stã si faptul cã policlinicile si cabinetele medicale sunt închise în weekend si de sãrbãtorile legale. Viroze, bronsite si afectiuni gastrointestinale, acestea sunt doar câteva dintre afectiunile pentru care vasluienii au cerut ajutorul medicilor de la ambulantã în ultimele luni. Mai exact, Serviciul Judetean de Ambulantã Vaslui (SAJ) a rãspuns în ultimele 48 de ore la peste 300 de solicitãri venite din partea celor care aveau nevoie de ajutor medical. Un numãr de solicitãri foarte mare pentru aceastã perioadã, spune doctorul Dan Ungureanu, care este si seful Sindicatului de la SAJ Vaslui, care mentioneazã cã timpul în care se ajunge la cazuri, dat fiind si deficitul de personal medical, a crescut. Iar asta a dus si la altercatii între pacienti si echipajul medical care s-a prezentat la acestia. De aceea, cadrele medicale de la SAJ Vaslui – Statia Bârlad fac apel la toti cei care sunã la 112 sã înteleagã cã vor beneficia de asistentã medicalã si la Centrele Medicale de Permanentã si la medicul de familie.

Presiunea este prea mare si la Compartimentul de Primiri Urgente

Presiunea este resimtitã si de spitalele de urgentã din Vaslui si Bârlad, mai ales cã la Murgeni nu existã Ambulantã, fiind defectã, iar la Negresti nici atât. Potrivit informatiilor de pânã acum, la SAJ Vaslui deficitul de personal este în continuare de 40%, iar masinile cu care asistentii si medicii opereazã în teren sunt vechi de peste 10 ani. Însã, în aceste zile, toate cadrele medicale, cu exceptia celor aflate în concediu medical, sunt la serviciu. „Asa presiune ca acum nu am simtit demult, ne strãduim însã sã facem fatã solicitãrilor. Îi rog însã pe bârlãdeni sã ne ajute sã prioritizãm apelurile, sã spunã corect care sunt simptomele pe care le au. O parte dintre cazurile care ajung la Serviciul de Ambulantã ar putea fi preluate de medicii de familie sau de medicii specialisti. Vorbim aici de viroze, bronsite, colici renale, afectiuni gastrointestinale, diabet si alte afectiuni cronice care sunt în urmãrire la medicii din policlinici. Aceste cazuri fãrã risc vital suprasolicitã dispeceratul, iar alocarea resurselor se face cu dificultate. Astfel, cazuri cu adevãrat de urgentã riscã sã fie rezolvate cu întârziere, în ciuda suplimentãrii echipajelor de interventie”, a specificat un cadru medical de la Statia de Ambulantã Bârlad, în urma apelului fãcut pe pagina de socializare. Pe holurile de la spitalele de urgente sunt atât pacienti cu politraumatisme sau infarct, dar si cu viroze sau dureri de burtã. Acestia din urmã asteaptã însã si câte 7-8 ore pentru a fi preluati de un un doctor. Iar situatia pare cã se va înrãutãti, având în vedere cã policlinicile au diminuat investigatiile gratuite. „Este aglomeratie la unitãtile de primiri urgente (UPU). La noi au fost mai multe prezentãri decât de obicei, majoritatea urgente. Se întâmplã asa în fiecare weekend, nu mai spunem de sãrbãtori. Sunt pacienti care vin si pe picioarele lor la UPU si stau si asteaptã cu orele pânã sã fie preluati. Asta pentru cã accesul la asistenta medicalã ambulatorie este dificil. Medicii de familie, si ei sufocati, îsi închid cabinetele, iar policlinicile care au mai rãmas nu pot asigura necesarul de consultatii motiv pentru care se face un abuz al solicitãrii asistentei de urgentã. Nimeni nu penalizeazã aceste abuzuri”, spun cadrele medicale de la Ambulanta din Bârlad.

Când trebuie sunat la Ambulan

În primul rând, când apelezi 112 nu trebuie sã intri în panicã, asta pentru a putea rãspunde la toate întrebãrile operatorului. Trebuie sã declari concis cele întâmplate, sã mentionezi adresa la care s-au produs evenimentele si sã respecti indicatiile dispecerului pânã la sosirea unui echipaj de urgentã. De asemenea, este esential sã nu închizi telefonul pânã în momentul în care operatorul solicitã acest lucru. Urgente pentru care e nevoie de salvare sunt: când observãm cã o persoanã este inconstientã; când observãm cãderea într-o stare de inconstientã, manifestatã prin ametealã, lentoare; când cineva a inhalat vapori chimici sau dioxid de carbon de la instalatii de încãlzire defecte; când copiii si bãtrânii au febrã de peste 39 de grade; când avem dureri ascutite, puternice, în piept; când observãm semne ale unui atac cerebral: o persoanã vorbeste cu dificultate sau i se slãbesc muschii mimici; când apar dureri abdominale insuportabile, în cazul deshidratãrilor puternice; în cazul durerilor puternice de spate, care fac imposibilã miscarea; dacã apar hemoragii abundente care persistã mai mult de 10 minute.

Urgente pentru care nu e nevoie de ambulantã

Când manifestãm simptomele clasice ale unei rãceli – tuse, dureri în gât, frisoane; când am suferit tãieturi sau arsuri minore în locuintã; când avem dureri cronice si am rãmas fãrã medicamente; când avem stãri depresive; când avem nevoie de controale medicale de rutinã; când avem vânãtãi minore; când avem dureri de cap trecãtoare; când ne curge sânge din nas; când avem nevoie sã transportãm o femeie însãrcinatã la spital aflatã în starea initialã a travaliului.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.