ATENTIONARE… Mai multe cismele de pe ruta Crasna-Husi au E.coli, dar si alte bacterii periculoase. Autoritãtile au pus afise prin care le interzic oamenilor sã consume apa sau sã spele legumele cu ea. Cu toate acestea, cei mai multi localnici ignorã riscul si beau în continuare de la cismele.
Vasluieni, mare atentie pentru cã riscati sã vã îmbolnãviti! Avertismentul, care a fost dat de autoritãtile din Vaslui, nu valoreazã, însã nici cât o ceapã degeratã pentru localnici! Desi cismelele sunt infestate cu periculoasa bacterie E.coli, la sursele de apã aproape cã se face coadã. Potrivit Directiei de Sãnãtate Publicã Vaslui, este vorba despre douã surse de apã aplasate pe domeniul public al comunelor Oltenesti si Cretesti. „Directia de Sãnãtate Publicã a recoltat si analizat în cadrul laboratorului propriu, din punct de vedere fizico-chimic, cât si bacteorologic, 3 surse de apã de pe ruta Crasna-Husi, amplasate pe domeniul public al comunelor Oltenesti si Cretesti. În cursul anului 2018, de la cismeaua Troita Popasul Moldovenilor s-au prelevat trei probe de apã (în 17.01.2018, în 29.01.2018 si în 27.07.2018) din care la ultima probã, conform raportului de încercãri nr. 2715/30.07.2018, s-au constatat valori necorespunzãtoare la parametrii nitrati (74,30 mg/litru fatã de limita maximã admisã care trebuie sã fie de 50 mg/litru) si la paramentrii microbiologici bacili coliformi (21 UFC/100 ml fatã de 0 UFC/100ml), E.coli (3 UFC/100ml fatã de 0 UFC/100ml), Enterococ (12 UFC/100ml fatã de 0 UFC/100 ml). Proba de apã prelevatã în data de 27.07.2018 de la cismeaua Fata cu Ulciorul corespunde microbiologic, fizico-chimic si senzorial, conform raportului de încercãri nr. 2714/30.07.2018. Proba de apã prelevatã de la cismeaua Troita Calea Feratã Cretesti este neconformã cu legislatia în vigoare, constatându-se valori peste limita maximã admisã la indicatorii nitrati (63,79 mg/litru), coliformi totali (62 UFC/100ml), E.coli (2 UFC/100ml) si enterococi (7 UFC/100ml). Ca urmare a acestor rezultate s-au notificat primãriile Oltenesti si Cretesti în legãturã cu parametrii neconformi si s-au transmis recomandãrile pentru remedierea acestora” se aratã în comunicatul DSP Vaslui.
E.coli, bacteria care poate provoca decesul
Efectele bacteriei E.coli asupra organismului pot fi destul de severe, mai ales în cazul copiilor. În opinia medicilor, efectele devastatoare ale acestei bacterii pot fi prevenite prin reguli stricte de igienã. Microbul se poate transmite pe calea aerului, precum si prin folosirea mâinilor contaminate si nespãlate la diferite activitãti. Mai mult, ne putem infesta cu E.coli si în cazul în care consumãm fructe si legume nespãlate si care sunt, de asemenea, contaminate cu aceastã bacterie. Simptomatologia infectiei cu E.coli este una specificã bolilor digestive. Este vorba despre febrã foarte mare, care variazã între 38 – 39 grade Celsius, vãrsãturile alimentare, precum si colicile intestinale. În ceea ce priveste modalitatea prin care putem tine la distantã aceastã bacterie ucigasã, medicii specialisti sustin cã putem preveni o eventualã îmbolnãvire prin igiena corespunzãtoare. Cea mai la îndemânã metodã este spãlarea mâinilor atunci când folosim toaleta sau ne jucãm cu animalele de companie.