Alertã: cresc cazurile de COVID-19, vasluienii infectati pleacã în vacante, pe litoral!

INCONSTIENTÃ… La nivelul judetului Vaslui, potrivit datelor transmise de Institutul National de Sãnãtate Publicã, s-au înregistrat în ultimele 24 de ore, 27 de cazuri noi. Printre acestea, si o tânãrã care si-a fãcut testul sãptãmâna trecutã si al cãrui rezultat pozitiv a fost comunicat familiei luni. Între timp, adolescenta a plecat în vacantã pe litoral, împreunã cu mai multi prieteni. Tatãl fetei, ambulantier la SAJ Vaslui, s-a deplasat de urgentã la Costinesti pentru a-si aduce fiica acasã. Aceasta a fost internatã la Spitalul Municipal de Urgentã “Elena Beldiman” Bârlad, iar familia ei a fost plasatã în izolare la domiciliu. Pe lângã cele 27 de cazuri noi, alte 12 persoane din judetul Vaslui au fost repozitivate, fiind nevoite, în acest fel, sã mai petreacã o perioadã în unitatea sanitarã suport COVID-19. La nivel national, în intervalul mai sus mentionat, s-au înregistrat 1232  cazuri, dar si 48 de decese, cel mai mare numãr de la debutul pandemiei.

Potrivit datelor Grupului de Comunicare Strategicã, la nivelul judetului Vaslui s-au înregistrat 27 de cazuri noi, în numai 24 de ore. Bilantul, de la începutul epidemiei si pânã în prezent, în judet, a ajuns astfel la 727 de cazuri . Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestãrii pacientilor care erau deja pozitivi, 12 persoane au fost reconfirmate pozitiv. Tot marti, autoritãtile judetene au anuntat cã, la nivelul judetului Vaslui, peste 170 de persoane se aflã în carantinã sau izolare. Pânã în prezent, la Vaslui s-au înregistrat 257 de vindecãri si 28 decese cauzate de coronavirus.

Pe litoral, desi avea testul pozitiv

În ultimele sãptãmâni, în judetul Vaslui au fost înregistrate foarte multe cazuri de infectãri ale persoanelor care s-au întors de pe litoral. Cel mai celebru exemplu este al unui medic de la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui care si-a fãcut concediul la malul mãrii si s-a întors acasã cu COVID. Sunt si cazuri de persoane care pleacã pe litoral infectate deja cu coronavirus, existãnd riscul sã transmitã virusul si altor oameni. Ziarul nostru a scris în urmã cu trei sãptãmâni despre o angajatã a Policlinicii Vaslui, care înainte sã plece la mare si-a fãcut testul pentru coronavirus. Rezultatul, care a confirmat infectarea cu SARS-COv- 2, l-a aflat telefonic, pe plaja din statiunea Jupiter. Cu toate cã a fost confirmatã pozitiv, angajata policlinicii a refuzat sã se întoarcã acasã, declarându-le apropiatilor cã nu este dispusã sã piardã banii dati pe cazare pentru un “amãrât de virus”. Un caz tras la idigo s-a petrecut zilele trecute, culmea, cu fiica unui angajat tot al sistemului medical. Adolescenta a mers la mare împreunã cu mai multi prieteni, nu înainte însã de a-si face testul. Pentru cã nu avea niciun simptom, aceasta a plecat pe litoral fãrã a mai astepta rezultatul. Confirmarea de pacientã pozitiv au primit-o pãrintii acesteia, care imediat dupã ce au aflat cã fata lor are coronavirus, s-au urcat într-o masinã si au adus-o acasã. Adolescenta a fost internatã la Spitalul din Bârlad, iar familia ei a fost plasatã în izolare la domiciliu. Cele douã cazuri de mai sus sunt exemple cât se poate de clare cã vasluienii încã nu au înteles cât de gravã este situatia si cât de important este sã respectãm mãsurile impuse de autoritãtile sanitare.

România a bãtut, marti, recordul de decese cauzate de COVID-19

Pânã ieri, 4 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 55.241 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. 28.006 pacienti au fost declarati vindecati si 5.136 de pacienti asimptomatici au fost externati la 10 zile dupã depistare. În urma testelor efectuate la nivel national, fatã de ultima raportare, au fost înregistrate 1.232 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. În intervalul 03.08.2020 (10:00) – 04.08.2020 (10:00) au fost înregistrate 48 de decese (31 bãrbati si 17 femei), ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus, internati în spitalele din Arad, Arges, Bacãu, Bihor, Bistrita-Nãsãud, Brãila, Brasov, Caras-Severin, Dâmbovita, Galati, Harghita, Hunedoara, Maramures, Mehedinti, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Vrancea, Ilfov si Municipiul Bucuresti. Dintre acestea, un deces a fost înregistrat la categoria 30-39 de ani, douã la categoria 40-49 ani, patru decese la categoria de vârstã 50-59 ani, 17 decese la categoria de vârstã 60-69 ani, 12 decese la categoria de vârstã 70-79 ani si 12 decese la categoria de peste 80 de ani. Toate cele 48 de decese înregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditãti. În spitalele din tarã, desemnate suport COVID, numãrul total de persoane internate cu coronavirus este de 7.771. Dintre acestia, la ATI sunt internati 436 pacienti.
NICIUN COMENTARIU