ALARMANT… Nouã vasluieni au coronavirus, 3.500 veniti din UE stau în case, la izolare!

ALERTÃ… Dupã o perioadã în care autoritãtile nu au comunicat numãrul persoanelor îmbolnãvite cu coronavirus în judetul Vaslui, ieri, am aflat cifra la zi. Datele comunicate de Institutul National de Sãnãtate Publicã aratã cã judetul Vaslui are 9 cazuri confirmate cu coronavirus, fatã de 54, la Iasi, 82, la Galati, sau 701, la Suceava. Ieri dupã-amiazã, pe teritoriul României, au fost confirmate 2.738 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID-19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 267 au fost declarate vindecate si externate din unitãti spitalicesti: 91 la Bucuresti, 58 la Timis, 28 la Iasi, 23 la Caras-Severin, 20 la Prahova, 13 la Constanta etc. Vasluiul, în ciuda numãrului mic de îmbolnãviri cu coronavirus, are o mare problemã. Zilnic, în judet se întorc 500-600 sau mai multe persoane, din tãri ca Italia, Spania sau Franta, persoane care intrã la izolare. Nu se stie în câte din aceste cazuri sunt si persoane bolnave de coronavirus, însã este nevoie de mãsuri decise din partea autoritãtilor, pentru ca Vasluiul sã nu devinã un nou „caz Suceava”.

Ieri, în tot judetul Vaslui erau monitorizate de cãtre Directia de Sãnãtate Publicã Vaslui un numãr de 3.448 de persoane aflate în izolare la domiciliu, din care 263 au intrat la izolare în ultimele 24 de ore. Totodatã, au iesit din izolare la domiciliu în ultimele 24 de ore un numãr de 529 de persoane, iar în carantinã institutionalizatã se aflã în prezent 213 de persoane. „Politistii vasluieni continuã sã actioneze integrat, împreunã cu celelalte structuri teritoriale cu atributii în domeniul ordinii si sigurantei publice, pentru impunerea normelor legale specifice stãrii de urgentã. De asemenea, patrule mixte de politisti, jandarmi, politisti locali si militari din cadrul Ministerului Apãrãrii Nationale au intensificat activitãtile pentru asigurarea unui climat optim de sigurantã publicã. În ultimele 24 de ore, 300 de politisti din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Vaslui si efective ale politiei locale au desfãsurat misiuni specifice în contextul prevenirii si combaterii rãspândirii Covid-19. S-a verificat modul de respectare a mãsurii de izolare în cazul a peste 2680 de persoane si peste 990 locatii de izolare sau carantinare. Au fost aplicate 165 de sanctiuni contraventionale, în valoare de 237.380 lei, 104 astfel de sanctiuni (în valoare de 133.180 lei) fiind aplicate persoanelor care nu au respectat mãsura privind restrictionarea circulatiei”, anuntã Prefectura Vaslui. Inspectoratul de Jandarmi Judetean Vaslui a executat, în ultimele 24 de ore, un numãr de 18 misiuni si a folosit 87 de jandarmi, aplicând sanctiuni în valoare de 3.400 lei. De miercuri noaptea, amenzile au crescut la 2.000 de lei, minim, pentru persoane fizice, asa cã situatia se poate transforma într-o adevãratã dramã, pentru cei care sunt prinsi fãrã documentele prevãzute de Ordonantele Militare. „Reamintim tuturor cetãtenilor din judetul Vaslui cã nerespectarea legislatiei în vigoare atrage sanctiuni si, foarte important, necunoasterea legii nu poate fi invocatã ca scuzã. Tocmai de aceea, recomandãm tuturor sã se informeze doar din surse oficiale. Este esential sã fim responsabili, sã constientizãm faptul cã actiunile noastre pot afecta comunitatea în care trãim. Vã rugãm sã rãmâneti în casã pentru siguranta dumneavoastrã si a celor dragi! Rugãm, totodatã, cetãtenii sã ia în considerare doar informatiile verificate prin sursele oficiale si sã apeleze pentru recomandãri si alte informatii linia TELVERDE – 0800.800.358. Numãrul TELVERDE nu este un numãr de urgentã, este o linie telefonicã alocatã strict pentru informarea cetãtenilor”, mai recomandã Prefectura Vaslui.

Finantele Vaslui, în perioada coronavirus: se aplicã bonificatii pentru o serie de firme

Contribuabilii plãtitori de impozit pe profit care plãtesc impozitul datorat pentru trimestrul I 2020, respectiv pentru plata anticipatã aferentã aceluiasi trimestru, pânã la termenul scadent de 25 aprilie 2020, inclusiv, anuntã conducerea Finantelor Publice judetene, beneficiazã de o bonificatie calculatã asupra impozitului datorat, astfel: 5% pentru contribuabilii mari; 10% pentru ceilalti contribuabili. „Bonificatiile se aplicã în mod corespunzãtor si pentru contribuabilii care intrã sub incidenta prevederilor art. 16 alin. (5) din Legea nr. 227/2015, cu modificãrile si completãrile ulterioare. Acesti contribuabili beneficiazã de bonificatii dacã plãtesc impozitul datorat pentru trimestrul/plata anticipatã trimestrialã pânã la termenul scadent cuprins în perioada 25 aprilie-25 iunie 2020, inclusiv contribuabilii care intrã sub incidenta Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitãti, pentru impozitul pe profit aferent trimestrului I al anului 2020, determinat pentru activitãtile desfãsurate, altele decât cele corespunzãtoare codurilor CAEN prevãzute de lege”, se anuntã în comunicatul de presã. Pentru plata impozitului pe veniturile microântreprinderilor aferent trimestrului I al anului 2020, pânã la data de 25 aprilie 2020 inclusiv, contribuabilii beneficiazã de o bonificatie de 10% calculatã asupra impozitului datorat pentru trimestrul respectiv. Contribuabilii determinã impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microântreprinderilor de platã prin scãderea din impozitul datorat a bonificatiei. Totodatã, Guvernul a aprobat un document prin care nu se face plata efectivã a TVA la organele vamale de cãtre persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, care importã, în perioada pentru care s-a instituit starea de urgentã conform Decretului nr. 195/2020, si în urmãtoarele 30 de zile calendaristice de la data încetãrii stãrii de urgentã, medicamente, echipamente de protectie, alte dispozitive sau echipamente medicale si materiale sanitare care pot fi utilizate în prevenirea, limitarea, tratarea si combaterea Covid-19, prevãzute în anexa la OUG 33/2020. Organele vamale nu solicitã plata TVA pentru importurile acestor produse. Taxa aferentã acestor importuri realizate în cursul perioadei fiscale se evidentiazã de cãtre importatori în decontul de taxã, atât ca taxã colectatã, cât si ca taxã deductibilã, în limitele si în conditiile stabilite la art. 297-301 din Codul fiscal. „Precizãm cã Ordonanta de urgentã a Guvernului nr. 33 din 26 martie 2020 privind unele mãsuri fiscale si modificarea unor acte normative a fost publicatã în Monitorul Oficial nr. 260 din 30 martie 2020. Eforturile tuturor vor contribui la depãsirea cu bine a acestei situatii exceptionale!”, anuntã Finantele Publice Vaslui.

Adrian Chirvasa

Mesajul protopopului de Vaslui, înaintea sãrbãtorilor pascale: „Regretãm cã nu puteti fi în biserici, în timpul slujbei”

„Dragii mei crestini,

Tinând cont de contextul actual, vreau sã vã informez cã Deniile din sãptãmâna aceasta vor fi transmise live începând cu orele 17.00, iar duminica Sfânta Liturghie va fi transmisã începând cu ora 8.45. În functie de modificãrile si informãrile care vor mai veni, vom transmite si programul pentru Sãptãmâna Sfintelor Pãtimiri si, apoi, perioada pascalã. Aducem aceste precizãri, regretând cã nu puteti fi prezenti în bisericã în timpul slujbei, dar pentru binele tuturor ne adaptãm la situatie. Doresc tuturor multã sãnãtate, rãbdare si-L rog pe Dumnezeu sã ne ajute, sã trecem peste aceastã grea încercare. Doamne ajutã!”, este mesajul protopopului de Vaslui, pãrintele Adrian Chirvasã.