spot_img
spot_img
6.1 C
Vaslui
28-ian.-2025

Academicianul Rãzvan Theodorescu, prezent la un Simpozion National organizat la Vaslui

- Advertisement -

OMAGIERE…La Consiliul Judetean Vaslui, în Sala „Stefan cel Mare”, o pleiadã de oameni de culturã s-au întâlnit vineri, 29 iunie, în cadrul Simpozionului National „Cultura româneascã-factor de unitate nationalã”, eveniment organizat de Biblioteca Judeteanã „Nicolae Milescu Spãtarul” Vaslui în colaborare cu CJ Vaslui. Simpozionul a fost un omagiu adus lui Veniamin Costachi, cel care a avut o remarcabilã activitate socialã, politicã, pastoralã si educationalã, cu ocazia împlinirii a 250 de ani de la nasterea acestuia (chiar în anul Centenarului) în comuna Rosiesti. Printre invitatii de marcã s-au numãrat academicienii Rãzvan Theodorescu si Valeriu Matei.

Programul a cuprins mai multe cuvântãri. Academicianul Rãzvan Theodorescu a vorbit despre „Civilizatia Moldovei în epoca premodernã – cazul Veniamin Costachi”, cel care a marcat pentru totdeauna cultura românã, iar academicianul Valeriu Matei a prezentat un alt mare om care si-a avut obârsiile în Vaslui – „Valoarea istorico-etnologicã a operei Spãtarului Nicolae (Milescu)”. Au mai luat cuvântul prof. univ. dr. Cãtãlin Turliuc care a jucat si rolul moderatorului. Acesta a vorbit publicului prezent despre „Ideea nationalã si cultura în România în preajma Rãzboiului Întregirii Tãrii”. Au mai avut interventii lect. dr. Vasile Demciuc, a cãrui temã a fost „Cult si culturã româneascã – identitate si unitate nationalã”, si profesorul Constantin Clit, care l-a readus în prim-plan pe „Veniamin Costachi – episcop de Husi”. Evenimentul a fost deschis de presedintele Consiliului Judetean, Dumitru Buzatu. „Multumesc tuturor celor care au dat curs invitatiei noastre de a participa la acest eveniment, Simpozionul National <<Cultura româneascã – factor de unitate nationalã>>. Vreau sã cred cã prezintã si tema aceasta interes, pe lângã interesul stimulat de prezenta invitatilor de marcã, cu atât mai mult cu cât lucrurile acestea se desfãsoarã în anul Centenarului, cu atât mai mult cu cât noi omagiem o seamã de personalitãti care s-au nãscut pe teritoriul actual al judetului Vaslui. Îmi permit sã amintesc de activitatea mitropolitului Veniamin Costachi, o personalitate importantã a culturii, ctitor de scoli, traducãtor, un om care în vremuri tulburi a fãcut ceva pentru tara sa”, a spus Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui.

Confuzie: turistii strãini cred cã România are 100 de ani

În cadrul activitãtii, pe lângã cuvântãrile invitatilor, au fost evidentiate si unele nereguli din prezent, printre care confuzia care se produce în mintea turistilor strãini si a românilor mai putin instruiti care, vãzând sloganul <<România 100>>, trag concluzia gresitã cã România a luat nastere în urmã cu un secol. „Cred cã este firesc sã vorbim despre România întregitã într-un an special pentru noi, românii, într-un an în care, din pãcate, la nivel de propagandã, de imagine, s-a gresit. Ati vãzut peste tot acel slogan <<România 100>> care în mintea nestiutorilor, a strãinilor care vin sã ne viziteze, creeazã o legãturã atomatã, în modul în care ei gândesc cã România are 100 de ani. Ar trebui ca aceastã gresealã sã fie îndreptatã si mã gândesc cã prezenta domnului academician Rãzvan Theodorescu si puterea dumnealui de persuasiune va functiona în aceastã directie, si cred cã, deopotrivã, formula <<Centenar- Marea Unire>> va înlocui pe aceea de <<România 100>>, pentru cã ea creeazã dileme în mintea, cum spuneam mai înainte, a nestiutorilor.”, a spus prof. univ. dr. Cãtãlin Turliuc. Academicianul Rãzvan Theodorescu a comentat, de asemenea, aceastã gresealã. „Acum câteva zile, spuneam în fata unor prieteni, senatori, deputati, ministri, cã în luna mai, în Budapesta, a existat un banner foarte simplu: <<Ungaria 1000, România 100>>. Asta aratã gafele pe care le facem noi, de data asta Guvernul României, fãrã sã întrebe Academia, fãrã sã întrebe Universitatea. Se împlinesc 100 de ani de la Unire, si nu un Centenar al României”, a spus academicianul Rãzvan Theodorescu.

Vasluiul, centru de Milescologie

Nicolae Milescu Spãtarul detine, asa cum prezentat acad. Valeriu Matei, primatul în mai multe domenii. Este primul cercetãtor al arhivelor medievale românesti dintr-un tratat de mariologie – „Istoria icoanei fãcãtoare de minuni”, este traducãtorul primului Testament, care apare în Biblia de la Bucuresti, monument fundamental pentru evolutia limbii române, este cel dintâi român care publicã o lucrare de teologie în Occident, la Paris, în 1669, tratat legat de polemica dintre catolici si protestanti, o lucrare reeditatã, pânã în 1841, de 4 ori în Occident. De asemenea, este primul român care traverseazã douã continente, Europa si Asia, trece prin 17 capitale ale lumii de atunci, este cel mai mare cãlãtor român al Evului mediu, este figura cheie a laicizãrii si europenizãrii a învãtãmântului rusesc si de uniformizare a doctrinei bisericii ortodoxe ruse, tot el este primul ambasador oficial al Rusiei, este primul autor care dã o descriere literarã a Siberiei, iar lista poate continua. Tocmai de aceea, în colaborare cu Biblioteca Judeteanã Vaslui, academicianul vrea sã punã bazele unui centru de Milescologie. „Am discutat cu domnul Gelu Bichinet ideea si trebuie sã o realizãm, sã facem un centru de Milescologie, o axã Vaslui-Leova, sã adunãm aici foarte multe materiale, pentru ca oricine se intereseazã de opera Spãtarului Nicolae Milescu, sã stie cã are douã cuvinte de reper. Un simbol al unitãtii noastre nationale, poate vom si edita opera lui în editiile Academiei Române, pentru cã aceastã mare figurã o meritã din plin.”, a mai spus academicianul.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.