Situația de la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihică Mălăiești, acolo unde 41 de beneficiari și 22 de angajați au fost confirmați cu coronavirus, aprinde spiritele între Direcția de Sănătate Publică Vaslui și medicul de familie care ar trebui să monitorizeze aceste cazuri. ~ntr-o postare pe rețelele de socializare, medicul de familie Ion David precizează că până luni după-amiază autoritățile sanitare nu l-au cooptat în echipa care gestionează focarul de la Mălăiești. „Mi s-a transmis că prezența mea nu este necesară. Oare ce este? Indiferență sau nesimțire că nu m-au anunțat? Mă deranjează că începând de mâine (n.r. marți) trebuie monitorizați pacienții covid. Monitorizarea o fac eu ! Nu știu pe cine, nu știu ce au în prezent (alte boli)”, a scris medicul de familie pe Facebook.
Cadrul medical atrage atenția că pacienții Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihică Mălăiești sunt niște persoane mai deosebite, cărora trebuie acordată o atenție mai specială. Dr. Ion David spune că în ciuda situației destul de dificile din centrul respectiv și din comună, nicio autoritate sanitară nu l-a contactat pentru a sprijini activitatea de monitorizare. „Sunt medicul de familie al acestor beneficiari. Astăzi (n.r. luni), în jurul orei 9,30 am fost sunat de la DSP (nu contează cine a sunat) și am fost informat despre situația din centrul Mălăiești ( o știam încă din cursul zilei trecute), am fost informat despre hotărârea că astăzi fac parte din acea echipă care verifică beneficiarii și salariații centrului. Deși sunt în ziua liberă (eu lucrez duminica) am fost de acord să particip la acțiunea respectivă. Am mers la cabinet, adică la 35 km distanță, am așteptat până la ora 13.30 să mă cheme cineva ( așa a fost înțelegerea cu DSP-ul). Am vorbit cu dna directoare a centrului, care mi-a transmis că echipa de verificare este „pe baricade” de 3 ore, că au numărul meu de telefon transmis de la DSP dar, că prezența mea nu este necesară. Oare ce este? Indiferență sau nesimțire că nu m-au anunțat? Mă deranjează că începând de mâine trebuie monitorizați pacienții covid. Monitorizarea o fac eu ! Nu știu pe cine, nu știu ce au în prezent ( alte boli) . Pacienții de acolo sunt oameni cu probleme psihice , cu care se comunică mai greu! Mă gândesc la familiile salariaților care sunt carantinați în Centru, mă gândesc cu teamă la cei cu care au intrat în contact, mă gândesc că beneficiarii au fost prin comună la muncă , la cei cu care au intrat în contact”, a scris medicul Ion David pe o rețelele de socializare.
„Semnalarea oricăror abateri de la norme înseamnă simț civic”
Acesta atrage atenția cetățenilor din comuna Vutcani asupra faptului că la cel mai mic semn al bolii, trebuie să se prezinte la cabinet. „Va fi o perioadă în care toți trebuie să fie atenți și să reclame imediat orice semn de boală l-ar avea, febră, tuse, pierderea mirosului, a gustului, dureri de burtă, tulburări ale scaunului, dureri de cap. Pentru orice semn, urgent la medic pentru tratament și nu numai salariații Centrului ori familiile lor, ci orice cetățean al comunei. Să ne ajutăm unul pe celălalt și vom trece cu bine peste această criză! În continuare, cu strictețe, mască, dezinfectanți, distanțare fizică. Nu este o dovadă de codoșeală dacă reclamăm orice abatere de la aceste norme, este dovadă de simț civic!”