spot_img
32.9 C
Vaslui
01-iul.-2024
spot_img

Agenția Națională de Integritate „dezrădăcinează” încă un primar din județul Vaslui

- Advertisement -

S-A TERMINAT… Incă o comună din județul Vaslui rămâne fără primar înainte de terminarea mandatului. Liviu Romică Postolachi, edilul Mălușteniului, a fost găsit incompatibil de Agenția Națională de Integritate în 2017, iar după trei ani de luptă în instanță, a venit și sentința definitivă: vinovat. Edilul a fost găsit în incompatibilitate după ce, în perioada 26 iunie 2012 – 17 septembrie 2013, a exercitat simultan funcția de primar și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Școlii Gimnaziale din comună. Contactat telefonic, Liviu Romică Postolachi ne-a declarat că nu se aștepta ca instanța să ia o astfel de decizie. „Dacă nici primarul sau viceprimarul nu au voie să fie în Consiliul de Administrație al unei școli, atunci să fie femeia de serviciu, dacă ei așa consideră de cuviință. Plus că de pe urma acestei numiri, eu nu am avut niciun beneficiu material”, ne-a declarat edilul Mălușteniului. Acesta va pleca din primărie imediat după ce prefectul județului Vaslui va semna ordinul privind constatarea încetării de drept a mandatului de primar.

.

Potrivit Agenției Naționale de Integritate, primarul Liviu Romică Postolachi a încălcat art. 87 din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Funcția de primar și viceprimar, primar general și viceprimar al municipiului București, președinte și vicepreședinte al consiliului județean este incompatibilă cu funcția de președinte, vicepreședinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administrație ori cenzor sau orice funcție de conducere ori de execuție la societățile comerciale, inclusiv băncile sau alte instituții de credit, societățile de asigurare și cele financiare, la regiile autonome de interes național sau local, la companiile și societățile naționale, precum și la instituțiile publice”. ANI menționează și că în Codul Penal se specifică următoarele: „Persoana față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”. Primarul de la Mălușteni a atacat decizia ANI în instanță, însă fără succes. Declarat vinovat la Curtea de Apel Iași, edilul Postolachi a primit lovitura decisivă, zilele trecute, la Inalta Curtede Casație și Justiție. „Respinge recursul declarat de recurentul – reclamant Postolachi Liviu – Romică împotriva sentinței nr. 189 din 12 decembrie 2017 pronunțată de Curtea de Apel Iași – Secția Contencios Administrativ și Fiscal, ca nefondat. Definitivă.”
.
„Am crezut că se vor deștepta, dar m-am înșelat”
.
Cum era de așteptat, decizia Inaltei Curți de Casație și Justiție l-a mâhnit pe primarul Mălușteniului, care nu se aștepta să plece din funcție în maniera asta. „Prea multe de spus nu sunt. Dacă nici primarul sau viceprimarul nu au voie să fie în Consiliul de Administrație al unei școli, atunci să fie femeia de serviciu, dacă ei așa consideră de cuviință. Plus că de pe urma acestei numiri, eu nu am avut niciun beneficiu material. E foarte greu de comentat o astfel de decizie pentru că nu am făcut parte din Consiliul de Administrație la TAROM sau la Rompetrol, unde se dau salarii de mii, poate chiar zece mii de euro. Eu nu am luat un leu cât timp am fost în Consiliul de Administrație al școlii. O bătaie de joc, altfel nu pot comenta decizia instanței Am crezut că se vor deștepta cei din fruntea țării, vor realiza ce trebuie făcut pentru a nu ne mai confrunta cu astfel de situații penibile, dar m-am înșelat. Acum nu-mi rămâne decât să mă conformez deciziei și să las locul domnului viceprimar, care va fi candidatul la următoarele alegeri”, ne-a declarat Liviu Postolachi, edilul comunei Mălușteni. Acesta va părăsi scaunul de primar imediat după ce prefectul județului Vaslui va primi decizia instanței și va semna ordinul privind constatarea încetării de drept a mandatului. Prin decizia Inaltei Curți de Casație și Justiție, Postolachi, care conducea comuna Mălușteni încă din anul 2004, se alătură unui club extrem de select de primari care își încheie mandatul înainte de termen. Din lista primarilor vasluieni care au purta lupte grele cu Agenția Naționala de Integritate mai fac parte Maricel Gîfu (Pogana), Costel Moraru (Puiești), Aurelian Miler (Voinești), Gheorghe Poede (Poienești), Aurel Turcu (Dragomirești), Găbișor Tofan (Stănilești), Gelu Pecheanu Drînceni) și Dumitru Roman (Dimitrie Cantemir)
- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.