Apar noi detalii despre cum au reușit polițiștii și procurorii DIICOT să îl prindă pe cel mai mare falsificator de bancnote din plastic din lume dar și cu privire la modul în care suspecții își alegeau victimele. Anchetatorii spun că planul de punere în circulație a bancnotelor falsificate era aproape la fel de atent studiat ca procesul de falsificare în sine, tocmai pentru a nu lăsa urme.
Anchetatorii au avut nevoie de foarte multă răbdare pentru a prinde o greșeală a bărbatului care a reușit să falsifice bancnote de 100 de lei cum nu a mai reușit niciun alt infractor din lume. O amprentă l-a dat de gol pe cel care își planifica atent fiecare pas, așa cum aveau să constate polițiștii.
Timp de 6 ani, oamenii legii au primit aproape 3.000 de plângeri de la diverse persoane care reclamau că au primit bani falși în schimbul produselor vândute și niciun alt indiciu. Analizate, bancnotele erau identice cu cele de serie. Și totuși una dintre bancnotele reclamate avea să fie cheia întregului caz.
În laborator, specialiștii au reușit să descopere o amprentă a suspectului pe unul din straturile din interiorul hârtiei de 100 de lei. Imediat procurorii aveau în față imaginea falsificatorului după ce baza de date i-a trimis la un furt săvârșit de acesta imediat după Revoluție.
Mihaela Porime, procuror DIICOT: „Liderul grupului infracțional organizat avea rolul de a-i coordona pe ceilalți membri ai grupului fiind implicat în procurarea și deținerea de materiale și instrumente necesare falsificării iar într-un interval scurt de timp a reușit să producă cele mai bune falsuri din istoria României.” …https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/aproape-3-000-de-plangeri-si-o-singura-greseala-cum-a-fost-identificat-falsificatorul-super-leului-1328909