spot_img
34.4 C
Vaslui
01-iul.-2024
spot_img

Decizie radicalã: consilierii judeteni PNL au pãrãsit sedinta, nemultumiti de atitudinea sfidãtoare a presedintelui CJ, Dumitru Buzatu (FOTO, VIDEO)

- Advertisement -

RADICALI… Nemultumiti de faptul cã presedintele Consiliului Judetean Vaslui, Dumitru Buzatu, nu poartã mascã de protectie nici la sedinta de astãzi (n.r. a doua oarã), consilierii PNL au luat decizia de a pãrãsi sala. Acestia s-au ridicat si au plecat, atentionând cã vor „ataca în contencios toate hotãrârile ce vor fi adoptate astãzi”. Înainte de a pleca, consilierul PNL Liviu Iacob a încercat sã afle, din nou, de ce Dumitru Buzatu nu respectã Dispozitia nr. 135/2020 (n.r. potrivit cãreia purtatul mãstii de protectie este obligatoriu în spatiile inchise) pe care el însusi a dat-o. De asemenea, acesta a întrebat secretarul judetului dacã sedinta se desfãsoarã legal în conditiile în care mai multi consilieri nu poartã mascã sau nu o poartã corect. „Sedinta este legal constituitã, sunt prezenti 31 din 33 de consilieri. Nu sunt eu organ abilitat sã…. (n.r. sã ia mãsuri pentru nerespectarea purtãrii mãstii de protectie)”, a declarat secretarul judetului Vaslui.

Dispozitia 135 privind punerea în aplicare a unor mãsuri pentru prevenirea contaminãrii cu noul coronavirus SARS-CoV-2 si pentru desfãsurarea activitãtii în sediul Consiliului Judetean Vaslui, pe perioada stãrii de alertã a fost datã pe datã 19 mai. Aceasta impune punerea în aplicare a unor mãsuri pentru prevenirea contaminãrii cu noul coronavirus SARS-CoV-2 si pentru desfãsurarea activitãtii în sediul Consiliului Judetean Vaslui, pe perioada stãrii de alertã. Astfel, documentul impune, pe lângã dezinfectarea obligatorie a mâinilor, atât pentru personalul propriu, cât si pentru vizitatori, la intrarea în sediu, asigurarea permanentã a sãpunului si a dezinfectantului de mâini la grupurile sanitare si montarea de postere cu modul corect de spãlare a mâinilor, precum si limitarea contactului cu alte persoane la maximum 15 minute, la o distantã de minimum 1,5 m, purtarea mãstii de protectie care sã acopere nasul si gura, atât de cãtre personalul institutiei, cât si de cãtre vizitatori si asigurarea triajului epidemiologic la intrarea în sediu, atât pentru personalul propriu, cât si pentru vizitatori.

Consilierul Liviu Iacob: „nu mi se pare normal ca o sedintã a acestui înalt forum din Vaslui sã nu se desfãsoare în conditii legale”

Ieri, la sedinta de Consiliu Judetean, presedintele institutiei, liderul PSD Vaslui, a ignorat aceastã dispozitie si a refuzat sã poarte mascã, asa cum a fãcut-o si la sedinta precedentã. Exemplul sãu a fost luat, la fel ca si data trecutã, de vicepresedintele CJ, Vasile Mariciuc si consilierul Dan Cain. „Domnul presedinte, dacã nu intrãm în legalitate de purtare a mãstii, noi, consilierii PNL, ne vom retrage din sedintã. Doamna secretar, asa cum numãrati voturile, vã rog sã consemnati cei care nu poartã mascã sau nu o poartã corect”, a spus consilierul Liviu Iacob în începutul sedintei. „Dacã le nominalizati, vor fi notati, în rest, nu e nimeni abilitat sã noteze pe cei care nu poartã mascã”, a replicat Dumitru Buzatu. „Sunteti dvs, domnul Mariciuc, domnul Brãnici nu poartã corect masca, prietenul meu, domnul Croitoru, poartã masca sub barbã… Ia sã mai vedem. Aa, v-ati pus masca, foarte bine, mã bucur (n.r. mai multi consilieri si-au pus mãstile dupã ce consilierul Iacob a atras atentia). Am o întrebare: Dispozitia Nr. 135 a fost datã de vicepresedintele CJ, domnul Ciprian Trifan? Întreb pentru cã e singurul din conducere care se conformeazã deciziei. Ori mã îndoiesc cã, dacã dvs ati dat o dispozitie, sunteti, totodatã, si primul care nu o respectati (n.r ironie). Deci, repet, domnul vicepresedine Trifan a dat dispoztia fãrã stiinta dvs? (…) Mie nu mi se pare normal ca o sedintã a acestui înalt forum din Vaslui sã nu se desfãsoare în conditii legale, în sensul cã în salã sunt întrunite conditiile unor contraventii (n.r. referitoare la nerespectarea obligatiei de a se purta mãsti de protectie în spatiile închise). Dacã nu se poartã mascã corect, nu sunt îndeplinite cerintele noastre, noi, consilierii PNL, vom pleca si vom ataca în contencios administrativ toate hotãrârile de astãzi. Asa cã, domnule presedinte, astept decizia dumneavoastrã”, a mai declarat consilierul Iacob.

Buzatu: „sã constatãm cã grupul consilierilor PNL nu are chef de treabã astãzi”


În replicã, presedintele CJ le-a transmis consilierilor cã sunt invitati sã participe la dezbatere, însã nu poate sã-i oblige: „sunt îndeplinite conditiile de cvorum, vã invit sã participati, însã nu pot sã împiedic un anumit comportament pe care doriti sã-l aveti. Puteti sã procedati cum credeti de cuviintã. Nu pot si nu vreau sã fac referire la atitudinea colegilor nostri. Dacã veti dori sã contestati, sigur cã nu pot eu sã vã împiedic si nici nu vreau”. „Aveti obligatia sã organizati aceste sedinte astfel încât toatã lumea sã se simtã în sigurantã. Noi nu ne simtim în sigurantã”, a replicat Iacob. „Suntem în afara legii si nu putem participa la asa ceva”, a mai adãugat consilierul Viziteu în timp ce colegii sãi începeau deja sã iasã din salã. Presedintele CJ, Dumitru Buzatu, a comentat plecarea grupului printr-o observatie personalã: „sã constatãm cã grupul consilierilor PNL nu are chef de treabã astãzi, neaflându-se, evident, în niciun pericol. Sã acceptãm situatia aceasta si noi sã continuãm sã fim în slujba cetãtenilor, sã adoptãm hotãrârile care au fost propuse pe aceastã ordine de zi si sã rãspundem solicitãrilor UAT-urilor si a unitãtilor de cult care ne-au adresat cereri în aceastã perioadã”. De asemenea, consilierul Dan-Eduard Prisãcaru a tinut sã comenteze plecarea grupului astfel: „Colegii nostri de la PNL au plecat într-un mod total nedemocratic din sedintã, înainte sã afle si pãrerea noastrã cu privire la motivele pe care le-au invocat. Trebuiau sã aibã rãbdarea sã afle si replica noastrã. În primul rând, din punct de vedere legal, nu sunt obligati toti cetãtenii sã poarte mascã. Mã surprinde cã ai nostri colegi PNL nu stiu, dar din cauza anumitor afectiuni medicale unele persoane nu pot purta mãsti de protectie si sunt exceptate de la aceastã prevedere. Nu este obligatoriu sã aducã la cunostinta publicã boala lor. Sigur, mã refer la afectiuni, boli care nu sunt contagioase. Asadar, dacã domnii consilieri PNL ar fi studiat legea, ar fi stiut cã pot fi persoane în aceastã salã care sunt exceptate de la purtarea mãstii, fãrã a face publicã afectiunea de care suferã”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.