LOVITURÃ…. Spitalul Clinic de Oncologie si Îngrijiri Paliative Recumed îsi va închide sectia de oncologie începând cu data de 1 iulie, ca urmare a noilor mãsuri privind securitatea serviciilor medicale. Marian Radu, administratorul spitalului privat, ne-a declarat cã se gândea la o reorganizare a centrului, care nu presupunea însã închiderea sectiei, ba din contra. „Dacã nu venea aceastã crizã provocatã de coronavirus, probabil unitatea din oras ar fi rãmas de oncologie în totalitate si cu spitalizare de zi si cu spitalizare continuã, pentru cã asta intentionam sã facem, iar în pãdure la Brodoc urma sã deschidem o unitate mai mare, de aproximativ 60 de paturi doar pe paliatie. Asta doar în cazul în care nu s-ar fi impus aceste mãsuri rapide si severe privind securitatea îngrijirii pacientilor”, ne-a declarat administratorul Recumed. Acesta a decis sã mai tinã sectia deschisã pânã la începutul lunii viitoare, astfel încât toti pacientii oncologici care se adresau centrului sãu sã fie directionati cãtre Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui.
Studii recent efectuate aratã faptul cã pacientii oncologici infectati cu coronavirus au un risc de 3,5 ori mai mare de a necesita internare pe sectia de terapie intensivã, cu ventilatie mecanicã si de deces, comparativ cu pacientii fãrã cancer. Acesta este motivul pentru care Ministerul Sãnãtãtii a aprobat mai multe ordine, cerând ca acesti pacienti sã beneficieze de o mai mare atentie din partea cadrelor medicale. Astfel, spitalele si clinicile de oncologie din tarã au fost nevoite sã se reorganizeze, sã stabileascã noi circuite pentru pacienti în asa fel încât bolnavii de cancer sã interactioneze cât mai putin cu exteriorul. La Vaslui, impunerea acestor mãsuri i-a fortat pe patronii singurului spital privat de oncologie din judet sã ia o decizie neasteptatã. „Am decis sã închidem sectia de oncologie. În conditii de covid, ne era mult mai greu sã facem triajul, dat fiind faptul cã avem si pacientii de paliatie cu comorbiditãti. Vom închide sectia de oncologie si ne vom canaliza toate energiile doar pe parte de paliatie. Am luat aceastã decizie pentru cã nu vrem sã expunem pe nimeni riscului de a se infecta cu acest virus. Trebuie stiut faptul cã la pacientii care fac chimioterapie, pentru cresterea securitãtii serviciilor medicale, legislatia prevede testarea lor pentru coronavirus. Dacã pentru Spitalul Judetean Vaslui e mai usor, pentru cã are aparat propriu si poate sã facã testarea PCR a pacientilor, la clinica noastrã, neavând acest aparat, era putin mai complicat. Acest serviciu trebuia externalizat, iar din acest motiv am considerat cã e mai bine sã asigurãm toate conditiile de securitate a serviciilor medicale doar pe parte de paliatie” ne-a declarat Marian Radu, administratorul Centrului de Oncologie Recumed.
Aproximativ o mie de pacienti vor fi directionati cãtre Sectia Oncologie a SJU Vaslui
Seful Recumed recunoaste cã închiderea sectiei de oncologie nu se afla în planurile sale, decizia fiind luatã din cauza situatiei provocate de COVID-19. „Dacã nu venea aceastã crizã provocatã de coronavirus, probabil unitatea care e în oras ar fi rãmas de oncologie în totalitate si cu spitalizare de zi si cu spitalizare continuã, pentru cã asta intentionam sã facem, iar în pãdure la Brodoc urma sã deschidem o unitate mai mare, de aproximativ 60 de paturi doar pe paliatie. Asta doar în cazul în care nu s-ar fi impus aceste mãsuri rapide si severe privind securitatea îngrijirii pacientilor. Am decis sã mai lãsãm si luna iunie deschis, pentru a le putea explica pacientilor decizia luatã si pentru a-i putea redirectiona cãtre Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui. Începând cu data de 1 iulie, ne vom opri activitatea pe aceastã sectie”, a mai spus Marian Radu. În evidentele Clinicii Recumed se aflã în jur de 1000 de pacienti oncologici, din totalul celor 9200 aflati în evidentele Directiei de Sãnãtate Publicã Vaslui.