spot_img
15.2 C
Vaslui
20-sept.-2024
spot_img

Gata cu cãrutele prin Bârlad: acestea vor circula doar pe anumite strãzi! (FACSIMIL)

- Advertisement -

REGULAMENT… Consilierii bârlãdeni vor aproba în sedinta ordinarã de CLM din 30 iunie, reglementarea circulatiei vehiculelor cu tractiune animalã pe domeniul public si privat al municipiului Bârlad. Cãrutele nu vor mai circula si nu vor mai stationa alandala prin oras sau la Podul Pescãriei, ca acum 100 de ani, fiind impuse anumite norme de circulatie. În cazul în care regulile vor fi încãlcate, cãrutasii pot fi amendati! Sau, în caz cã refuzã ori recidiveazã, li se poate confisca atelajul, cu cal cu tot. Cãrutasii vor fi nevoiti însã sã achite sume consistente atât pentru „parcarea” atelajului, cât si pentru îngrijirea si hrana „cailor putere”.

De sute de ori, cetãtenii din municipiul Bârlad si reprezentantii unor operatori economici s-au plâns de disconfortul creat de stationarea vehiculelor cu tractiune animalã în zone centrale (la Podul Pescãriei, în special), pe spatiul verde si trotuare, în apropierea unor spatii comerciale, la care se adaugã si actele de tulburare a linistii publice prin larmã, gesturi ori cuvinte obscene, sãvârsite de detinãtorii si utilizatorii acestor vehicule.

„Pornind si de la riscurile existente pentru conducãtorii de autovehicule si pietoni care pot fi implicati în evenimente rutiere cauzate de deplasarea neadecvatã a vehiculelor cu tractiune animalã, luând în considerare si faptul cã municipiul Bârlad nu are activitate economicã cu pondere în agriculturã, producãtorii particulari care-si desfac produsele agricole în pietele autorizate se deplaseazã, în majoritate,cu mijloace auto precum si faptul cã vehiculele cu tractiune animalã, prin dejectii murdãresc strãzile, produc poluarea mediului si lasã un aspect neplãcut strãzilor pe care se deplasezã, ne-am decis cã reglemetãm într-un fel acest aspect. Vehiculele cu tractiune animalã încarcã si transportã deseuri provenite de la animalele crescute în gospodãriile proprii, din constructii ori contra cost, de la diferiti cetãteni de pe raza municipiului Bârlad, deplasându-se inclusiv prin zona centralã si le abandoneazã pe domeniul public din municipiul Bârlad, iar arterele de circulatie existente sunt aglomerate si circulatia vehiculelor cu tractiune animalã îngreuneazã deplasarea autovehiculelor pe strãzile municipiului Bârlad, am considerãm ca oportunã reglementarea deplasãrii vehiculelor cu tractiune animalã pe raza teritorial-administrativã a municipiului Bârlad.”, se mentioneazã în Referatul de propunere al proiectului de hotãrâre privind reglementarea circulatiei cãrutelor prin Bârlad.

Iatã ce prevede, în mare, regulamentul

Se aprobã circulatia vehiculelor cu tractiune animalã pe domeniul public al municipiului Bârlad, cu exceptia strãzilor din Regulament. În situatii exceptionale (activitãti sportive, turistice, ceremonii, manifestãri culturale si artistice, etc.), avizate conform prevederilor legale, circulatia vehiculelor cu tractiune animalã si strãzile ori zonele pe unde pot circula se vor decide, numai cu avizul politiei locale;

Dacã avizul este favorabil, solicitantul va achita o taxã de 50 (cincizeci) lei/zi. Fac exceptie detinãtorii si conducãtorii de atelaje care efectueazã transport public de persoane, obligati sã circule în conditiile prevãzute în licenta eliberatã de autoritatea competentã (este vorba despre trãsuri).

Detinãtorii de vehicule cu tractiune animalã, care se deplaseazã pe zonele si obiectivele ce nu sunt enumerate în regulament, sunt obligati sã detinã colector pentru excremente, cosuri pentru furajare, prelate, mãturã si lopatã.

Se interzice abandonarea deseurilor de orice fel, pe domeniul public al municipiului Bârlad, transportat în vehicule cu tractiune animalã.

Sanctiuni prevãzute

Încãlcarea prevederilor constituie contraventie si se sanctioneazã dupã cum urmeazã:

Amendã contraventionalã între 500 si 1500 lei, pentru fapta prevãzutã la articolul 1 din Regulamentul ce va fi fãcut public.

În cazul sãvârsirii în mod repetat a contraventiilor prevãzute pe lângã sanctiunea principalã, se poate dispune si mãsura tehnico – administrativã de ridicare (indisponibilizare temporarã) a vehiculului si animalului folosit la locul faptei; Vehiculele cu tractiune animalã, pentru care s-a dispus mãsura administrativã de ridicare (indisponibilizare temporarã) vor fi transportate adecvat si vor fi depozitate pe amplasamentul prevãzut în regulament. Se aprobã tariful de ridicare si transport al vehiculelor cu tractiune animalã în cuantum de 50 lei/km. Se aprobã tariful de depozitare a vehiculelor cu tractiune animalã, în cuantum de 10 lei/zi. Se aprobã tariful de cazare (hranã, apã, îngrijire si întretinere) pentru animalele folosite la tractiune, abandonate, în cuantum de 10 lei/zi.

Consilierii bârlãdeni urmeazã sã dezbatã dacã vor aproba acest regulament, cerut insistent de foarte multi bârlãdeni sau, ca de obicei, opozitia se va pozitiona de partea minoritãtii cu cãrute si va sfida, a nu stim câta oarã, dorinta cetãtenilor civilizati de a trãi într-un oras al secolului XXI si nu ca pe vremea lui „Tache, Ianche si Cadâr”!

Regulamentarea circulatiei carutelor in Barlad

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.