UPDATE: VEȘTI… Prutul cu depășit cota maxim admisă cu 2 metri, susțin autoritățile, iar viitura este așteptată să ajungă pe teritoriul județului Vaslui în ziua de marți, după estimarea specialiștilor. Autoritățile spun că va dura cel puțin o lună de zile până când apele Prutului se vor retrage și vor ajunge la un nivel normal. S-a întrunit deja Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Vaslui, pentru a lua în analiză această problemă, iar instituțiile abilitate au fost alertate. Acum Prutul este monitorizat de reprezentanții Apelor Române și de Poliția de Frontieră. De asemenea, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a informat toate primăriile de pe valea Prutului de pericolul. Au fost luate și primele măsuri, altfel populația care locuiește în zona inundabilă a Prutului, a fost atenționată să fie vigilantă, să își ia animalele din calea apelor, înainte ca Prutul să reverse.
“Am fost informat despre pericolul ce ne așteaptă. Iar noi, la rândul nostru, am informat populația comunei, mai ales pe cei care ar putea fi direct afectați de revărsarea Prutului. La nivel local am instituit o celulă de criză, ca să putem gestionata situația cât mai bine”, a declarat primarul comunei Drânceni, Cornel Stoica.
PERICOL… Alertă maximă în zona râului Prut! Autoritățile române au fost informate că, în Ucraina, Prutul a făcut prăpăd, rupând deja trei baraje. Apele mult crescute vin spre România, iar speranța este ca barajul de la Stânca Costești, aflat pe teritoriul județului Botoșani, să reziste presiunii. În localitățile pe unde trece Prutul s-au luat măsuri, au fost familii întregi evacuate, s-au adus saci cu nisip și se caută soluții pentru evitarea unor inundații de amploare. Autoritățile locale din județului Valsui sunt și ele în altertă, căci apele rului sunt în continuă creștere și există riscul de inundații. Specialiștii spun că un asemenea debit al râului Prut nu s-a mai înregistrat din 2008. Vom reveni cu detalii.