spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

24 iunie, zi de foc pentru absolventii liceeni. Matematica a pus probleme celor de la profilul tehnologic

- Advertisement -

EXAMEN… Sesiunea iunie-iulie de Bacalaureat 2020 a continuat ieri, 24 iunie, cu proba obligatorie a profilului la Matematicã sau Istorie. Subiectele au fost accesibile, cu exceptia celor care au picat la profilul tehnologic. Potrivit profesorului husean Adrian Talasman, acestea au depãsit mult prea mult nivelul de dificultate. „Nu e în regulã cum au fost alese subiectele. Dacã la Stiintele Naturale si Matematicã – Informaticã au fost cerinte normale pentru profilul lor, la profilul Tehnologic e greu de imaginat cã vom avea elevi de 10”, a declarat dascãlul husean. Examenul nu a fost lipsit de incidente, un elev de la Centrul de examen Colegiul Agricol „Dimitrie Cantemir” Husi a fost eliminat pentru fraudã. Acesta nu va mai avea dreptul de a participa la urmãtoarele douã sesiuni ale examenului de Bacalaureat.

Examenul de Bacalaureat 2020 continuã. Absolventii de liceu au sustinut ieri, 24 iunie 2020, proba obligatorie a profilului. Probele obligatorii ale profilului, Matematicã sau Istorie, au început la ora 9.00, accesul elevilor în sãli fiind permis pânã la ora 8.30. Potrivit comunicatului transmis de Inspectoratul Scolar Judetean, din totalul de 2.892 de elevi înscrisi (1.773 la matematicã, respectiv 1.119 la istorie) s-au prezentat în cele 17 centre de examen din judetul Vaslui un numãr de 2.782 de candidati. Au absentat 110 candidati, iar toti candidatii prezenti au avut temperatura în parametri normali. Subiectele si baremele de corectare au fost publicate de Centrul National de Politici si Evaluare în Educatie, pe site-ul subiecte.edu.ro, începând cu ora 15.00. Ultima probã scrisã, cea la alegere a profilului, va avea loc azi, 25 iunie 2020. Primele rezultate vor fi afisate marti, 30 iunie, pânã la ora 12.00. Contestatiile pot fi depuse în aceeasi zi a aflãrii primelor rezultate, respectiv 30 iunie 2020, în intervalul orar 16:00 – 20:00, respectiv 1 iulie, în intervalul orar 8:00 – 12:00. Acestea pot fi depuse/transmise si prin mijloace electronice. Rezultatele finale vor fi fãcute publice în data de 5 iulie.

Cât de dificile au fost subiectele la matematicã?

Timpul destinat elaborãrii unei lucrãri scrise a fost de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecãrui elev. Majoritatea elevilor care au sustinut examenul au declarat cã subiectele au fost accesibile si cã sperã sã obtinã cel putin nota 7 sau 8, în schimb cei de la profilul Tehnologic se „roagã” la Dumnezeu sã prindã mãcar un 5. „Nu pot sã cred, a fost foarte greu. Nu pot spune cã nu am învãtat, dar acestea au fost subiecte mult prea complicate. Doamne Dumnezeule, sper sã iau mãcar un 5”, spunea un elev supãrat si cu moralul „la pãmânt” ce tocmai iesise din curtea unui liceu vasluian. Potrivit profesorului husean de matematicã, Adrian Talasman, subiectele care au picat celor de la Mate-Info sau Stiinte Naturale au fost usoare, în schimb greul a picat pe absolventii de liceu cu profil tehnologic. „La profilul tehnologic, s-a depãsit mult prea mult nivelul de dificultate. Profilul Matematicã-Informaticã la subiectul 3, punctul c, probabil cã acolo s-au încurcat putin, iar cei de la Stiinte Naturale subiectul 2 de la exercitiul 1 c poate ridica probleme, în sesul cã are o formulare mai interesantã si, pentru unii, este mai greu sã îsi dea seama. De asemenea, ar mai fi o formulare putin diferitã la subiectul 3 exercitiul 1 c. Dar în rest, nimic special pentru acestia. În schimb, unde sunt într-adevãr probleme, sunt pentru cei de la profilul Tehnologic, e greu de crezut cã vor exista note de peste 8 la acest profil. Sunt într-adevãr cerintele acelea standard pentru nota 5, dar una peste alta sunt mult prea dificile pentru profilul lor. Dacã elevii de la acest profil ar lua peste nota 7, ar însemna cã sunt mai buni decât cei de la celelalte profile. De exemplu, la subiectul 1 sunt 5 exercitii ce pot fi fãcute, dar nu sunt chiar atât de usor de rezolvat. Dar dacã ne referim la cei care au mers la examen cu gândul cã vor lua nota 5, la subiectul 1, ei vor reusi cel mult 2 cerinte sã rezolve, la subiectul 2, sã spunem, cel mult 3 cerinte din cele 6,  iar la subiectul 3 posibil sã nu scoatã nimic. Un elev ce vâneazã nota 8 poate lua doar 6, iar unul care vrea sã ia 10, va lua probabil 8 sau 9, dar e foarte greu de crezut cã va lua 10. Nu e în regulã cum au fost alese subiectele la profilul Tehnologic. Dacã la Stiintele Naturale si Matematicã – Informaticã au fost cerinte normale pentru profilul lor, la profilul Tehnologic e greu de imaginat cã vom avea elevi de 10. Aici au cam ratat dificultatea subiectelor. Nu stiu ce au gândit cei care le-au conceput , dar chiar au dat urât si chiar la analizã a fost 1 C, unde eu am scos rapid rezolvarea dar pentru elevii acestui profil a fost foarte dificil. S-a depãsit mult prea mult nivelul de dificultate”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.