spot_img
32.9 C
Vaslui
01-iul.-2024
spot_img

Primãria Vaslui plãteste bone pentru copiii care nu au prins loc la cresã

- Advertisement -

ÎN AJUTOR… Pãrintii din Vaslui, care nu au mai gãsit locuri pentru copiii lor în cresele de stat, ar putea fi ajutati de primãrie! Directia de Asistentã Socialã Vaslui va acorda maximum 710 lei, pentru ca cei mici sã poatã avea o bonã. Programul va putea fi accesat inclusiv de cãtre someri, care îsi iau bone pentru a avea timp sã-si caute un loc de muncã. Beneficiarii acestui ajutor vor trebui sã mai astepte putin pentru cã, deocamdatã, judetul Vaslui nu are nicio persoanã calificatã în meseria de bonã.

Deocamdatã, în sedinta de Consiliu Local de joi se va pune în discutie aprobarea Motodologiei de acordare a acestui ajutor financiar . Dacã va fi aprobatã, copiii pânã în sase ani vor avea bone plãtite de primãrie. În municipiul Vaslui sunt 3 crese care oferã 132 de locuri. Cererile depãsesc însã cu mult capacitatea creselor. Asa cã existã deja foarte multe cereri care nu vor putea fi onorate. Pentru a veni în sprijinul pãrintilor care nu au prins un loc într-o cresã de stat, municipalitatea vrea sã acorde un sprijin financiar pentru plata bonelor. Banii vor fi alocati numai pentru acele bone care au atestat, potrivit legii. Acestea vor fi plãtite de cãtre municipalitate cu maximum 710 lei. Pot primi bani pentru bone doar acele familii al cãror venit lunar pentru fiecare membru nu depãseste 3500 de lei. Ajutorul financiar se acordã pentru fiecare copil în vârstã prescolarã, în functie de nivelul veniturilor nete lunare pe membru de familie, dupã cum urmeazã: pânã la 2.100 lei – 710 lei; de la 2101 lei pânã la 2500 lei – 550 lei; de la 2501 lei pânã la 3000 lei – 390 lei; de la 3001 lei pânã la 3500 lei – 250 lei. O altã conditie este ca familia sã aibã domiciliul stabil în Vaslui si sã nu fie datoare la bugetul local. De ajutorul financiar al primãriei vor beneficia si somerii indemnizati care, la data solicitãrii, sunt înregistrati în evidentele Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Muncã ca persoane în cãutarea unui loc de muncã. Nu se dã ajutor pentru acele mame care se aflã în concediul de crestere a copilului. Chiar si cu aceastã mãsurã, pãrintii spun cã mult mai bine ar fi ca la nivelul municpiului Vaslui sã se înfiinteze mai multe crese.

Vasluiul nu are bone cu patalamaua la mânã

Desi intentia Primãriei Vaslui este de apreciat, va mai trece ceva timp pânã când vasluienii vor putea apela, oficial, la bone. Si asta pentru cã, potrivit reprezentantilor ITM Vaslui, judetul nostru nu are nici mãcar o singurã persoanã care sã presteze, cu contract de muncã, astfel de servicii. Ba mai mult, de la Agentia Judeteanã pentru Ocuparea Fortei de Muncã Vaslui ni s-a transmis cã în ultimii ani nu s-a organizat niciun curs de pregãtire pentru meseria de bonã. O problemã cu care se confruntã mai multe orase din tarã si asta pentru cã, spun specialistii, putinele bone cu certificat preferã sã lucreze în strãinãtate unde sunt mult mai bine plãtite. În tarã, tarifele sunt de cel putin 1500 de lei pentru 4 ore pe zi si depãsesc 2500 de lei pentru 8 ore pe zi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.