spot_img
spot_img
1.8 C
Vaslui
26-dec.-2024

Bârladul are cel mai mare telescop pentru observatii solare din România! (FOTO, VIDEO)

- Advertisement -

PREMIERÃ NATIONALÃ….La Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad a fost inaugurat pe 21 iunie, chiar de Ziua Soarelui, cel mai mare telescop destinat publicului, pentru observatii solare din România. Achizitia acestui instrument a fost posibilã prin generozitatea sponsorilor: S.C. Vinicola Averești 2000 S.A., reprezentatã de omul de afaceri Constantin Dulute si S.C. Top Gel Prod S.R.L. Craiova, reprezentatã prin presedinte Petre Popa. În cadrul acestui demers a fost implicatã si Primãria Municipiului Bârlad, reprezentatã prin primar Dumitru Boros. Dotarea Observatorului Astronomic cu un astfel de telescop așeazã Bârladul în elita cercetãrii din Europa. Inaugurarea a fost fãcutã ieri dimineațã, cu prilejul eclipsei parțiale de Soare. CLM Bârlad, prin primarul Dumitru Boros, i-a înmânat tot ieri, într-un cadrul festiv, Titlul de „Cetãtean de Onoare al municipiului Bârlad” muzeografului Ciprian Dumitru Vîntdevarã, seful Sectiei Astronomie din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad.

Inaugurarea oficialã a fost fãcutã cu prilejul eclipsei partiale de Soare din dimineata zilei de 21 iunie. Zi denumitã „A soarelui”, deoarece tot ieri a fost si Solstitiul de Varã, deci ziua cea mai lungã din an! Telescopul LUNT are apertura de 152 mm si distanta focalã de 900 mm. S-a dorit, cu ocazia lansãrii, sã fie fãcute observatii astronomice la eclipsa de soare în fata Observatorului Astronomic, între orele 8.00 si 9.30, dar din pãcate nu s-a putut, soarele fiind ascuns printre nori.

„Este construit special pentru observatii solare în H-alpha, cu filtru de blocare B3400. Este cel mai mare si modern telescop pentru observatii solare aflat în dotarea unei institutii publice din România. Odatã cu achizitia telescopului pentru observatii solare, publicul va avea ocazia sã viziteze Observatorul Astronomic din Bârlad si pe timp de zi, pentru a observa cea mai apropiatã stea de Pãmânt – Soarele. Telescopul solar Lunt este conceput în asa fel încât sã observãm în conditii de sigurantã cele mai fine detalii din atmosfera solarã: protuberante, filamente si eruptii solare. De asemenea, instrumentul va fi folosit pentru fotografierea suprafetei soarelui cu scopul popularizãrii stiintei si astronomiei în rândul publicului vizitator”, a precizat muzeograful Ciprian Vîntdevarã, seful Serviciului Astronomie din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad.

„A ajuta comunitatea dacã ai posibilitatea, este o normalitate”

La inaugurarea noului telescop solar, care a asezat clar Observatorul din Bârlad pe harta lumii astronomice, a fost prezent si principalul „vinovat” de achizitia acestui telescop, de care se bucurã în România doar cercetãtorii! Este vorba despre omul de afaceri Constantin Dulute, care, la rugãmintea primarului Dumitru Boros, a stat de vorbã cu Ciprian Vîntdevarã, seful sectiei Astronomie de la muzeul bârlãdean. Când a auzit ce performante are tânãrul astronom amator, Ciprian Vîntdevarã, dl. Constantin Dulute nici n-a stat pe gânduri: a donat imediat suma necesarã achizitionãrii telescopului solar, 14.500 de euro, pentru ca cercetãrile fãcute de tânãrul muzeograf pasionat de astronomie si cercetarea Universului, sã poatã face cercetãri si ziua, nu numai noaptea, pe celelalte telescoape performante pe care le detine sectia de Astronomie si Observatorul Astronomic al muzeului. „Este o normalitate sã ajuti comunitatea dacã poti! Dacã ai posibilitatea, este ceva firesc sã ajuti cercetarea, sã participi la asigurarea sãnãtãtii semenilor. Donatia nu este un merit care sã fie scos în evidentã, ci este ceva normal!”, a spus pentru cotidianul nostru Constantin Dulute, dând dovadã de o modestie caracteristicã doar oamenilor educati si stilati!

„Aceastã lansare este prima activitate cu publicul din ultimele trei luni!”

Dr. Mircea Mamalaucã, directorul „Muzeului Vasile Pârvan”, a precizat cã activitatea de ieri a fost prima cu public din ultimele trei luni, din cauza pandemiei. „Este un moment important pentru noi, deoarece la muzeul din Bârlad, care are un Observator Astronomic bine dotat, nu putea face observatii astronomice decât pe timpul noptii, telescoapele existente fiind doar pentru a studia luna, planetele, stelele. Acum vom putea face si observatii pe timp de zi, privind la soare.”, a spus si dr. Mircea Mamalaucã, printre altele. Directorul muzeului bârlãdean s-a arãtat extrem de mândru de faptul cã Ciprian Vîntdevarã, seful Sectiei Astronomie, al Planetariului si al Observatorului Astronomic din cadrul institutiei, a primit din partea primarului Dumitru Boros si a CLM Bârlad, Titlul de Cetãtean de Onoare al Bârladului, care i-a fost înmânat oficial ieri. De asemenea, tânãrul muzeograf a primit, ca si conducerea muzeului, o Medalie „A.I.Cuza 200″, medalie dedicatã aniversãrii marelui Domnitor, de la nasterea cãruia s-au împlinit pe 20 martie , 200 de ani.

Prezentare Ciprian Vîntdevarã

De zece ani lucreazã la Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad, anul trecut fiind numit sef Serviciu Astronomie. Este muzeograf la Planetariu si Observatorul Astronomic. A absolvit Grupul Scolar Industrial de Marinã – Galati , a urmat cursurile Facultãtii de Stiinte Economice, Universitatea „Dunãrea de Jos” Galati – specializarea Geografia Turismului. A absolvit Masterul – specializarea: Climatologie Aplicatã si Protectia Mediului Aerian la Facultatea de Geografie, Universitatea din Bucuresti.

A înfiintat Revista de astronomie PERSEUS I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, publicate între anii 2012-2019; Are nenumãrate articole publicate pe site-ul AstroBârlad www.astrobarlad.wordpress.com, a organizat zeci de conferinte si prezentãri publice cu ocazia unor fenomene si evenimente astronomice. A modernizat Observatorul Astronomic Bârlad, sponsorizat de Petrom, cu proiecte cîstigate în anii 2011 – 2012 si 2012 – 2013. A adus sponsorizãri cu sume impresionante pentru Sectia de Astronomie din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad, în perioada 2017 – 2019.

Are cea mai importantã descoperire din istoria astronomiei românesti – Nova Rosie Luminoasã din galaxia Messier 101, descoperire fãcutã pe 10 februarie 2015. Ultima sa realizare este descoperirea stelei variabile Barlad V 1 din noiembrie 2019, astfel cã Bârladul este acum pe harta cerului lumii, cunoscut de toti marii astronomi ai planetei.


- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.