spot_img
spot_img
2.4 C
Vaslui
25-dec.-2024

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a jucat fotbal pentru Viitorul Vaslui

- Advertisement -
DIN CATEGORIA „STIATI CA?”… Pare greu de crezut, dar actualul ministru al Sănătății, dr. Nelu Tătaru, a fost fotbalist legitimat în tinerețe. Acesta a evoluat la echipa Viitorul Vaslui, pe postul de libero și fundaș dreapta. Dezvăluirile din viața sportivă au fost făcute în cadrul unui interviu acordat ziaristului Ovidiu  Ioanițoaia de la Gazeta Sporturilor, interviu pe care vă invităm să-l citiți în rândurile următoare

.

Domnule ministru, dat fiind profilul Gazetei, prima întrebare e dacă ați avut sau aveți vreo legătură cu sportul?

– Am avut și, printre picături, mai am. În tinerețe am cochetat cu handbalul, cu boxul și cu fotbalul. Am fost chiar legitimat ca junior la Viitorul Vaslui, care era pe atunci, sau fusese, în Divizia B. Pe primul meu antrenor îl chema Anghel.

– Ce jucați?

– Fotbal. La el mă refer.

– Pe ce post?

– Libero și, mai rar, fundaș dreapta. Cu vremea însă, presat și de părinți, am tras mai mult spre școală. La fel și fratele meu Nicu, mai mic cu un an, care e ofițer-inginer.

– Sincer, aveați talent pentru fotbal, puteați face carieră?

– Greu de spus după atâta vreme, dar antrenorul zicea că am. Deși nu eram foarte înalt, acum măsor 1,79, îmi plăcea poziția de libero. Vedeam tot terenul, parcă-l controlam. Am și rămas cu o slăbiciune pentru fundașii centrali. În special pentru Belodedici și Gică Popescu.

Fan Sportul Studențesc

– Părinții v-au încurajat spre fotbal?

– Nu-i deranja să merg la antrenamente, dar ne cereau mie și fratelui să nu neglijăm cartea. Din păcate, tata, care era mecanic auto, s-a prăpădit la 43 de ani. A murit de cancer în ianuarie, iar eu și Nicu am intrat la facultate la Iași în toamna aceluiași an. Vă dați seama că nu ne-a fost ușor, slavă Domnului că mama, fostă dactilografă, trăiește și azi. În Vaslui, la bloc.

– În studenție ați mai jucat?

– Da, chiar și meciuri internaționale.

– ?!

– Glumesc. Contra unor formații alcătuite din studenți străini, numeroși la Iași. Mergeam la meciurile lui Poli și mă uitam des la cele transmise pe micul ecran. În cămin ne strângeam câte 8-10 într-o cameră, puneam două televizoare unul peste altul ca să vedem două partide simultan și chibițam la o bere. Țineam cu Sportul Studențesc, Iorgulescu, Cazan, Mircea Sandu, parcă și Coraș.

La Steaua, după Hagi

– Cum, cu Sportul, și nu cu Steaua, care era la modă după câștigarea Cupei Campionilor Europeni în 1986?!

– Ba și cu Steaua, dar mai târziu, după ce s-a dus Hagi la ei. Poate încurc datele, însă pe Hagi l-am admirat constant. Ca și, repet, pe Belodedici și pe Gică Popescu, foștii mei colegi, nu?

– Apoi?

– Au urmat, după facultate, 6 ani de rezidențiat, repartiția ca medic la Spitalul Municipal din Huși, unde lucrez de peste 20 de ani, nașterea lui Teo și încet, încet m-am îndepărtat de fotbal. Pot zice chiar că l-am trădat pentru chirurgie. O meserie căreia dac-o faci bine și cu suflet, trebuie să-i dedici întreaga energie. Te absoarbe, te înrobește.

– Înțeleg că Teo e fiul dumneavoastră.

– Da. Împlinește 10 ani pe 12 iulie și e suporter înfocat al lui Messi. De-a dreptul îl iubește, e fanatic! Fotbalul nu-l atrage în mod deosebit. Se uită, dar nu-l practică decât pe calculator. Ca toți puștii de astăzi, se scoală cu calculatorul și se culcă cu el.

„Fiecare să fie responsabil!”

– Domnule ministru, haideți să discutăm și despre coronavirus, despre pandemie. Când credeți că scăpăm de nebunia asta? Scăpăm vreodată?

– Personal, sunt optimist. Sper ca spre sfârșitul lui iulie, începutul lui august să trăim normal.

– Totuși, nu vă supărați, numărul cazurilor de îmbolnăviri crește, nu scade! S-au înregistrat peste 300 în ultimele zile, greșesc?

– De acord, dar am fost și suntem pregătiți pentru asta după 3 etape de relaxare și câteva weekend-uri prelungite. Nu ne-a luat prin surprindere.

– Sunt mai multe cazuri și pentru că se testează mai mult?

– Evident. Dar și pentru că lumea nu se protejează cum și cât ar trebui. Încalcă regulile. Nu poartă măști, nu respectă distanțarea, nu se dezinfectează etc. Oriunde, nu numai la noi, degeaba se preocupă autoritățile dacă nu-s ajutate și de cetățeni. Fiecare trebuie să aibă mai multă grijă de el și de cei din jur. Să riște cât mai puțin spre deloc, să fie responsabil!

Altă strângere a șurubului?

– Scuzați, dar am auzit destui afirmând, chiar convinși, că povestea cu coronavirusul e o invenție. O conspirație, ceva de genul acesta.

– Nimeni n-are voie să gândească și să se exprime așa. Adică împotriva a ceea ce susțin cu argumente specialiștii de pretutindeni. Nu poți ignora primejdia când pe planetă sunt aproape jumătate de milion de decese! Ai datoria să fii vigilent, să nu stai cu mâinile încrucișate.

– Să ne așteptăm la o altă strângere a șurubului?

– Sigur că nu-i de dorit așa ceva, dar depinde de ce se va întâmpla în zilele și săptămânile viitoare. Plus că în toamnă, se estimează că prin octombrie, e posibil că apară un al doilea val de îmbolnăviri. Mai mic, dar important și el.

– Posibil sau inevitabil?

– Posibil. Depinde însă și de noi. Chiar decisiv.

La toamnă cu spectatori!

– Am notat. Altfel, când apreciați că se vor redeschide porțile stadioanelor? Mai e vreo șansă pentru 2020?

– Fără îndoială.

–Știți că în Ungaria și în Serbia…

– Știu, firește, monitorizăm și ce se petrece la alții. În consecință, am aflat că la un meci de Cupa Serbiei disputat la Belgrad au fost circa 25.000 de oameni în tribune, atât că a ieșit prost!

– În ce sens?

– Am citit că mai mulți dintre cei care au asistat la meci, 7 parcă, s-au îmbolnăvit! Sosiseră din Muntenegru și, la întoarcerea în țară, i-au depistat pozitiv!

– Asta vrea să însemne că nu vom avea curând meciuri cu spectatori?!

– Observați că nici alții, englezi, nemți, italieni, spanioli și așa mai departe, nu permit accesul publicului pe stadioane. De ce? Pentru că nimeni nu vrea să riște și n-o vom face nici noi. Trebuie să mai avem nițică răbdare, să nu demolăm cu o mână ce-am construit cu cealaltă.

– În încheiere, dacă la spectacolele în aer liber sunt deja admise 500 de persoane, când credeți că se va da drumul și la fotbal?

– Cu părere de rău, nu pot avansa o dată certă. Vom evalua și vom hotărî în funcție de evoluția pandemiei. Sper însă că la toamnă se va juca fotbal cu spectatori, nu mai târziu. Sper și mi-o doresc.

– Vă mulțumesc, domnule ministru. O zi bună!

CV Nelu Tătaru

Născut pe 30 septembrie 1972, Vaslui.

Ministrul Sănătății din 26 martie a.c., fost senator 2012-2016.

Absolvent UMF Iași 1998, Școala Națională de Sănătate Publică și Management Sanitar 2007, Colegiul Național de Apărare 2013.

Director general și manager al Spitalului Municipal Huși, din 2006 până în prezent, medic chirurg și șef bloc operator la SMH.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.