PRIMII PE ȚARĂ… La Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad a fost inaugurat, în această dimineață, cel mai mare telescop destinat publicului pentru observații solare din România. Achiziția acestui instrument a fost posibilă prin generozitatea sponsorilor: S.C. Vinicola Averești 2000 S.A., reprezentată prin dl administrator Constantin Duluțe și S.C. Top Gel Prod S.R.L. Craiova. În cadrul acestui demers a fost implicată și Primăria Municipiului Bârlad.
Dotarea Observatorului Astronomic cu un astfel de telescop așază Bârladul în elita cercetării din Europa. Inaugurarea a fost făcută în această dimineață, cu prilejul eclipsei parțiale de Soare. „Este cel mai mare și modern telescop pentru observații solare aflat în dotarea unei instituții publice din România. Odată cu achiziția telescopului pentru observații solare, publicul va avea ocazia să viziteze Observatorul Astronomic din Bârlad și pe timp de zi, pentru a observa cea mai apropiată stea de Pământ – Soarele. Telescopul solar Lunt este conceput în așa fel încât să observăm în condiții de siguranță cele mai fine detalii din atmosfera solară: protuberante, filamente și erupții solare. De asemenea, instrumentul va fi folosit pentru fotografierea suprafeței Soarelui cu scopul popularizării științei și astronomiei în rândul publicului vizitator”, a precizat muzeograful Ciprian Vîntdevară, șeful Serviciului Astronomie din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad.
Ciprian Vîntdevară, cel mai nou cetățean de onoare al Bârladului
Ziua de azi are o semnificație deosebită nu doar pentru Observatorul de Astronomie, ci și pentru Ciprian Vîntdevară. Muzeograful a primit, din partea Primăria Bârlad, titlul de cetățean de onoare al Bârladului, după ce în iarnă a pus numele orașului la loc de cinste, unde foarte greu se ajunge. Începând din luna ianuarie, printre sutele de miliarde de stele din Calea Lactee, se numără și o stea cu numele Bârlad-V1. Descoperirea a fost făcută la începutul lunii noiembrie, când astronomul bârlădean a găsit o stea fără nume. Pentru a fi sigur, a mai făcut nişte cercetări, iar apoi a raportat noua descoperire la Asociația Americană pentru Observarea Stelelor, de unde a primit confirmarea. „M-am gândit să fie a orașului Bârlad pentru că aici îmi desfășor activitatea și, de ce nu, Bârladul merită să aibă o stea pe cer. E o realizare importantă, pentru că nu putem face chiar în fiecare zi descoperiri și să avem posibilitatea să acordăm numele unei stele”, spunea, în urmă cu câteva luni, astronomul Ciprian Vîntdevară.