Camera Deputaților a adoptat miercuri, cu 309 voturi pentru și o abținere legea mirosului. Mai exact, proiectul de lege prevede ca operatorii economici care generează mirosuri deranjante vor fi nevoiți să reducă disconfortul olfactiv. Proiectul a fost adoptat și de Senat și merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.
Conform noii legi, firmele care produc disconfort olfactiv vor fi nevoite să realizeze un plan de gestionare a disconfortului olfactiv, în caz contrar putând fi chiar închise de primării. De asemenea, se pot aplica o serie de amenzi pentru poluatori.
Ce prevede legea
- Reglementează obligativitatea unui Plan de gestionare a disconfortului olfactiv care va cuprinde măsurile necesare pentru prevenirea și diminuarea disconfortului și care va face parte din autorizația de mediu. Nerespectarea Planului va putea atrage inclusiv suspendarea temporară sau definitivă a activității generatoare de disconfort olfactiv.
- Autoritățile administrației publice locale vor avea obligația să reglementeze, inclusiv prin interzicerea permanentă sau temporară, desfășurarea activităților generatoare de mirosuri în zonele de locuit, recreere, odihnă, tratament și agrement și să controleze preventiv și la sesizarea publicului activitățile care nu se supun reglementării din punct de vedere al protecției mediului.
- La elaborarea planurilor de urbanism și amenajarea teritoriului se vor prevedea, obligatoriu, și măsuri de prevenire și reducere a disconfortului olfactiv.
- Sunt prevăzute o serie de contravenții la cererea motivată a autorităților pentru protecția mediului….https://zdbc.ro/a-fost-adoptata-legea-mirosului-bacauanii-care-se-plang-de-mirosul-degajat-de-abatoarele-agricola-sa-mai-au-o-speranta/