PIERDERE… Consiliul Judetean Vaslui cere retragerea dreptului de administrare al Muzeului Judetean „Stefan cel Mare”, acordat în 2016, pentru a putea investi în restaurarea lui. Neglijat de ani buni, acesta a fost inclus în proiectul „Pe urmele lui Stefan cel Mare”, în cadrul Programului Operational Comun România- Republica Moldova 2014-2020. De asemenea, recent, Consiliul Judetean a anuntat cã asteaptã oferte pentru serviciile de întretinere a spatiilor verzi din jurul monumentului, precum si din Poligonul Muntenii de Jos.
Judetul Vaslui este aplicant si lider de parteneriat în proiectul „Pe urmele lui Stefan cel Mare”, iar Consiliul Raional Hâncesti, Muzeul Judetean „Stefan cel Mare” si Comuna Muntenii de Jos sunt parteneri. Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea durabilã a economiei de granitã prin intensificarea activitãtilor de turism transfrontalier în vederea valorificãrii mostenirii culturale si istorice comune. Unul dintre obiectivele specifice ale proiectului îl constituie restaurarea Ansamblului Monumental „Statuia ecvestrã a domnitorului Stefan cel Mare”, situat în satul Bãcãoani, comuna Muntenii de Jos, judetul Vaslui.
60 mii lei din bugetul local, pentru serviciile de întretinere a spatiilor verzi
De asemenea, Consiliul Judetean a anuntat cã, în perioada urmãtoare, se va face curãtenie în jurul monumentului, precum si în Poligonul din localitate. Potrivit anuntului fãcut de institutie, „spatiile verzi ce necesitã a fi întretinute sunt alcãtuite din suprafete gazonate, buruieni, lãstari, arbusti, cioate arbori/arbusti, precum si diferite corpuri strãine care trebuie îndepãrtate. Activitãtile de întretinere a spatiilor verzi si de îndepãrtare a corpurilor strãine, se impun a fi efectuate cu operatori economici ce dispun de o dotare minimã de personal, utilaje si unelte pentru realizarea întregii cantitãti indicate în prezentul caiet de sarcini. Activitãtile din cadrul serviciului sunt cosit mecanizat cu tractor, buruieni talie înaltã; cosit mecanizat cu disc, buruieni talie înaltã pe taluzuri; greblat manual spatii verzi, degajarea terenului de corpuri strãine, strângerea si depozitarea lor în grãmezi, maturat alei dupã caz; defrisat mecanic vegetatie arbustivã; scos cioate arbusti / arbori; scos mecanizat stâlpi beton cu sârmã ghimpatã”.