INVITATIE… Dragos Rusu, negresteanul din spatele celor trei editii ale Festivalului Outernational Days, le dã vasluienilor o veste bunã: anul acesta, evenimentul va avea loc într-un sat din judetul Vaslui si va fi transmis live, pe paginile de Facebook – The Attic si Outernational Days. Programul va include concerte live, filme de scurt metraj, panel-uri de discutii si conferinte/lectures si se va derula între 25 si 26 iulie. Totodatã, festivalul va promova o campanie de strângere de fonduri „Scoala la tarã”, derulatã în parteneriat cu Fundatia World Vision si Open Camp. Din banii strânsi, vor fi achizitionate tablete cu internet pentru copiii din zona ruralã din judetul Vaslui.
Festivalul Outernational Virtual propune o evadare virtualã din mediul urban, din confortul casei tale, pentru o experientã multiculturalã în mijlocul naturii, într-un spatiu rural autentic, natural. Vor cânta atât trupe si artisti români (Ansamblul Anton Pann, Bogdana Dima & Diana Miron, Corina Sârghi si Taraful Jean Americanu, Mitos Micleusanu, Multumult, Sillyconductor, etc), cât si artisti strãini (Mohamad Zatari & Avadhut Kasinadhuni, Stefan Fraunberger, Katharina Ernst). Festivalul va include si o aparitie specialã a Fanfarei de la Valea Mare din judetul Vaslui, precum si concertul Milan W & The Tulnic Ensemble of Avram Iancu (proiect curatoriat de The Attic, ce a debutat în 2019 la festivalul Europalia-România din Belgia). Mai mult, programul va include o discutie despre judetul Vaslui, o discutie despre situatia pãdurilor din România si a defrisãrilor abuzive, precum si douã filme de scurt metraj ce evocã spatiul rural românesc.
„Scoala la tarã”, o campanie pentru copiii din zonele defavorizate ale judetului Vaslui
Festivalul Outernational celebreazã diversitatea în toate formele ei si militeazã pentru incluziunea socialã, pentru eliminarea granitelor culturale si a barierelor sociale. „Scopul initiativei este de a deconstrui stereotipurile privind zona Vaslui si de a o plasa pe harta culturalã nationalã. Totodatã, concertele si filmele îsi propun sã genereze un spatiu de discutii privind mostenirea culturalã ruralã. Festivalul este difuzat gratuit, dar încurajãm donatii în cadrul campaniei noastre de strângere de fonduri, în parteneriat cu Fundatia World Vision si Festivalul Open Camp Vaslui. Campania „Scoala la tarã” deschide o discutie mai largã despre scoala la tarã si învãtãmântul în spatiul rural si în zonele defavorizate. Scopul campaniei este de a aduna fonduri pentru achizitia de tablete cu internet pentru copiii din zona ruralã din judetul Vaslui, copii ce provin din familii cu grad ridicat de vulnerabilitate. Campania ridicã nivelul de constientizare asupra problemelor sociale actuale cu care se confruntã comunitãtile din spatiul rural din judetul Vaslui, unul din judetele cu cea mai mare ratã de somaj din România, precum si cu una din cele mai mari rate de abandon scolar, dupã efectuarea clasei primare de învãtãmânt. Programul initial al festivalului avea planificate o serie de activitãti cu copiii din orasul Negresti si satele învecinate (ateliere participative, voluntariat, educatie alternativã), care nu mai pot fi realizate în contextul actual. Reconfigurând întregul proiect, am cãutat alte forme prin care sã sprijinim comunitãtile si sã implicãm copiii din comunitãtile în care are loc festivalul, chiar si în conditii de distantare socialã. Credem cu tãrie cã accesul la educatie este un drept esential, de care trebuie sã beneficieze în mod egal orice persoanã, indiferent de etnie, religie sau gen”, au transmis organizatorii. Proiectul este co-finantat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN).