STATISTICÃ… Martie, prima lunã în care România s-a aflat în stare de urgentã, nu a avut un impact semnificativ în ceea ce priveste salariul mediu net din judetele Moldovei. Diferentele fatã de lunile ianuarie si februarie sunt foarte mici, iar judetul Vaslui, surprinzãtor, nu se aflã în coada clasamentului!
De departe, cea mai mare crestere salarialã fatã de luna precedentã se înregistreazã în judetul Bacãu, unde în luna martie s-a cîstigat, în medie, un salariu de 2900 lei net, cu 100 de lei mai mult decât în luna februarie. Chiar si cu aceastã crestere, Bacãul nu poate emite pretentii la primul loc în top, pozitie ocupatã în continuare de judetul Iasi, unde în luna martie s-a cîstigat în medie 3148 lei. La coada clasamentului se aflã judetul Suceava, cu un salariu mediu net de 2479 lei. În tarã, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statisticã, doar în judetul Covasna salariile medii sunt mai mici (2432 lei). Judetul Galati se apropie de pragul de 3000 de lei, pe care nu l-a mai atins din luna decembrie 2019. În luna martie, salariul mediu net aici a fost de 2995 lei. În Neamt salariul mediu net în luna martie a fost de 2519 lei, iar în Vrancea 2506 lei, cele douã judete pozitionându-se tot spre coada clasamentului. Surprinzãtor pentru multi, judetul Vaslui a avut un salariu mediu net de 2671 de lei, apropiindu-se mai mult de mijlocul ierarhiei judetelor cu cele mai mari salarii. Vecin de clasament ne este judetul Botosani, cu un venit mediu net de 2725 lei. În continuare, cele mai mari salarii medii nete se înregistreazã în Bucuresti, suma ajungând la 4393 lei. Salariatii din judetul Cluj au cîstigat în medie 3898 lei, urmati de cei din judetul Timis cu 3397 lei. Urmãtoarele judete sunt Ilfov (3313 lei) si Sibiu (3253 lei).
Domeniile de activitate din România unde pandemia de coronavirus a lovit cel mai puternic
Cele mai semnificative scãderi ale cîstigului salarial mediu net s-au înregistrat în transporturi aeriene- 29,1%-, ca efect al mãsurilor determinate de instituirea stãrii de urgentã. Micsorãri între 12% si 19% a salariului mediu net au avut loc în domenii de activitate precum fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, fabricarea de mobilã, tãbãcirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinãrie, harnasamentelor si încãltãmintei; prepararea si vopsirea blãnurilor), hoteluri si restaurante, fabricarea bãuturilor, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, alte activitãti industriale n.c.a., activitãti de spectacole, culturale si recreative. Salarii mai mici cu procente cuprinse între 7,5% si 11% s-au înregistrat si în fabricarea produselor textile, fabricarea articolelor de îmbrãcãminte, fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea hârtiei si a produselor din hârtie, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, comert cu ridicata si cu amãnuntul (inclusiv repararea autovehiculelor si motocicletelor), activitãti profesionale, stiintifice si tehnice. Asta în timp ce, în toatã aceastã perioadã, preturile au explodat. Magazinele nu au stat degeaba si au crescut preturile constant, în special la produsele alimentare si cele de îngrijire personalã. Primele cazuri de Covid-19 descoperite în România coincid cu o crestere a vânzãrilor de 30% în magazine, aratã un raport Retail Zoom.