SEMNAL DE ALARMÃ… Apa din fântâni si izvoare poate deveni focar de infectii dupã ploile abundente din ultimele zile si poate favoriza aparitia bolilor diareice acute, avertizeazã medicii Directiei de Sãnãtate Publicã. Specialistii spun cã apa din aceste surse ar putea sã se înrãutãteascã brusc, de aceea rocomandã sã fie fiartã /filtratã înainte de a fi consumatã. De asemenea, se recomandã consumul de apã îmbuteliatã sau de la robinet.
Având în vedere prognoza si evolutia meteorologicã si hidrologicã, Directia de Sãnãtate Publicã Vaslui face o serie de recomandãri populatiei în vederea prevenirii îmbolnãvirilor în aceastã perioadã. Sursele de apã afectate de inundatie prezintã diverse riscuri pentru sãnãtatea umanã: boli infectioase (boalã diareicã acutã, hepatitã viralã A, sau dizenterie), pericole chimice, rãni, înec.
Unele boli infectioase pot apãrea dupã inundatii datoritã scãderii sanitatiei sau supraaglomerãrii în cazul persoanelor care au fost evacuate si cazate în adãposturi temporare. Consumul de apã sau alimente contaminate de apa din inundatii poate duce la aparitia de boli diareice (salmoneloza, infectia cu E-coli).
Pentru a preveni îmbolnãvirea populatiei din zonele afectate de inundatii se recomandã urmãtoarele:
- sã consume apã îmbuteliatã,
- sã nu consume apã direct din fântâni sau de la robinet;
- sã utilizeze apã fiarta si rãcita pentru prepararea alimentelor;
- In cazul femeilor gravide si a sugarilor, o atentie deosebitã în ceea ce priveste apa utilizatã pentru consum si la prepararea hranei;
- sã consume doar alimente ambalate sau bine preparate termic;
- sã nu atingã animalele moarte si sã avertizeze autoritãtile în vederea evacuãrii acestora;
- sã evite expunerea prelungitã la frig si umezealã;
- sã pãstreze alimentele în conditii igienice;
- sã respecte igiena individualã;
- la primele semne de boalã, sã evite automedicatia si sã se prezinte la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului si a tratamentului corespunzãtor.
Odatã cu perioada canicularã, populatia, în special tinerii si copiii, sunt tentati sã frecventeze zonele de îmbãiere. De aceea, DSP Vaslui recomandã ca aceste activitãti sã se desfãsoare doar în ape de îmbãiere monitorizate din punct de vedere microbiologic si fizico – chimic si sã se tinã cont de contextul epidemiologic actual, mentinând distantarea socialã si respectând normele de igienã.
Pe raza judetului Vaslui, apele de îmbãiere monitorizate de DSP sunt urmãtoarele:
– S.C AQUATICA S.R.L BÃDEANA
– PISCINA VIVIANA OPRISITA
– S.C MELDIA NIKOS S.R.L – PISCINA AQUA FAN
– S.C CINTEZÃ SERVICE COM S.R.L BÂRLAD – PISCINA GREENDFIELD
– S.C MARSEMAR S.A – PISCINA RÎSESTI
– S.C. CRISTAL GRIVITA IACOB S.R.L
– PISCINA PÃDURENI
– S.C MOLDOVA S.A – PISCINA AQUATIC PARC
– CLUB TOMA HUSI
– LOISIR -D APPC BÂRLAD
– S.C TRANSMIR S.R.L – PISCINA MIRA
– S.C SIMBATOURS S.R.L ZORLENI
– PARADIS BÂRLAD
– STRAND PARC BÂRLAD
– S.C DELKINVAS S.R.L – PISCINA S.R.L