VIOLENTE…”Fereste-te, Andreea!”, „Ai sã mori ca Elodia”, „Îti dau foc si ai sã arzi de vie în casã”, sunt doar câteva dintre amenintãrile pe care o mamã cu doi copii este nevoitã sã le audã zi de zi de la cel care ar fi trebuit sã ocroteascã aceastã familie: sotul, respectiv tatãl minorilor. Aflat în plin divort cu sotia si orbit de mânie, bãrbatul pare sã fi uitat cum se manifestã dragostea pentru copiii sãi. Nu se sfieste nicio secundã sã le vorbeascã urât, sã-i jigneascã, sã le opreascã curentul si sã-i tinã într-un stres continuu, amplificat de amenintãri cu moartea. O poveste care seamãnã, din pãcate, cu a multor familii, indiferent cã sunt de la oras sau de la tarã, si din care copiii au cel mai mult de pierdut. „Sunt speriati, a trebuit sã îi duc douã luni de zile la psiholog, ca sã se mai linisteascã. Ne sunã mereu de pe diferite numere de telefon sã ne ameninte cu moartea, nu-i mai recunoaste pe copii ca ai lui, iar acum asteaptã sã expire ordinul de protectie, ca sã intre peste noi în casã”, a povestit mama.
În urmã cu doi ani de zile, un vasluian cu mai multe ordine de protectie încãlcate si-a ucis sotia într-o grãdinitã din Bucuresti, lãsând în urmã doi copii orfani de pãrinti. Un gest extrem, fãcut cu sânge rece, din gelozie, impuls si neacceptarea unei despãrtiri. Aproape aceleasi caracteristici le regãsim si în cazul Andreei, o mamã cu doi copii, care a cerut ieri un nou ordin de protectie, pentru cã sotul sãu continuã sã o ameninte. „<Noaptea, când dormiti, o sã vã închid usile si o sã vã dau foc>”, rãsunã si acum în mintea femeii si a copiilor de 8 si 11 ani. „Nu am mai dormit deloc în noaptea aceea, pentru cã îl cred în stare de orice. Suntem împreunã de 14 ani, dar ca anul acesta nu a fost niciodatã asa tensionatã relata. În martie, cu o zi înainte de Ziua Mamei, am avut scandal acasã. La 1 noaptea ne-a amenintat cu cutitul. <Asa vã fac (n.r. arãtând cum înjunghie), pânã mâine dimineatã, eu vã omor>. Am fost nevoitã sã sun la Politie, pentru cã mi-era fricã cã o sã se întâmple o tragedie. Am cerut ordin de protectie, dar în instantã am zis cã îl iert, cã poate a gresit, vedeam cã îi pare rãu. Apoi au început sã se repete amenintãrile si a început sã mã loveascã cu pumnii. M-a învinetit, am scos un certificat medico-legal ,si am cerut din nou ordin de protectie… I-a dat de câteva zile, pentru cã el spusese cã urmeazã sã plece la muncã în strãinãtate…”, povestea Andreea în urmã cu câteva luni.
„Mã tem pentru siguranta mea si a copiilor”
Atmosfera tensionatã în familie a revenit, însã, destul de repede. „Iar au început amenintãrile, din orice lucru cãuta ceartã. Era mereu gelos, consuma alcool si începe sã se ia de noi. Am obtinut un nou ordin de protectie, de data aceasta de douã luni, dar el nu l-a respectat. Venea mereu seara acasã, oprea curentul, cã avem contoarul pe stâlp, si de la ora 22:00 stãteam pe întuneric”, povesteste femeia. Au urmat, apoi, alte trei ordine de protectie: „Acum suntem la al patrulea ordin, pe cea mai lungã perioadã de timp: sase luni, urmeazã sã expire pe 18 iunie. Însã, pentru cã nu a respectat deloc ordinele de protectie si în continuare ne amenintã, trebuie sã înaintãm actele pentru un nou ordin. Ne sunã de pe diferite numere de telefon, ne amenintã cã ne va da afarã, ca sã intre el cu concubina sa, cã ne omoarã… Pe copii nu-i mai recunoaste, spune cã nu sunt ai lui, cã cine stie cu cine i-am fãcut, cã el a fost plecat în strãinãtate, asta ca sã nu plãteascã pensie alimentarã. Ori de câte ori am vorbit cu Politia din Delesti, mi s-a zis <lasã cã vorbim noi cu el, nu mai suna la 112>, nu mai spun cã anul trecut, când îi expira ordinul de protectie, mi-au zis cã nu am încotro, trebuie sã-l primesc în casã, desi el încãlcase ordinul de nenumãrate ori. Deunãzi, mi-a zis cã voi muri ca Elodia. Mã tem pentru siguranta mea si a copiilor, pentru cã locuieste la cinci-sase case distantã de noi si intrã mereu în curte, ne închide curentul, tipã, ne amenintã, mereu e pus pe rãu”.
Psihologul avertizeazã: decât într-o familie disfunctionalã, mai bine cu pãrintii divortati
Separarea pãrintilor are, de multe ori, efecte negative asupra copiilor. Când, însã, familia devine disfunctionalã, psihologii sunt de pãrere cã e mai bine ca pãrintii sã se separe. „Optim ar fi ca pãrintii sã fie separati, pentru cã atunci copilul nu mai asistã la scene de violentã, agresivitate, lipsa de iubire. E grav pentru copil pentru cã pãrintele îi aratã ce înseamnã viata de cuplu, devenind astfel modelul lui pe viitor. Asa cã decât într-o familie disfunctionalã, mai bine cu pãrintii separati, dar care se preocupã de copilul lor. Mai mult, în momentul în care femeile acceptã sã fie agresate de cãtre bãrbati, copilul nu o va aprecia pe mamã pentru sacrificiu, ci o va învinovãti si o va întreba ulterior de ce a stat. În plus, aceste mame vor fi considerate slabe, pentru cã stau alãturi de un sot agresiv. Copilul, în subconstient, îl apreciazã pe tata, ca fiind puternic si autoritar. Chiar dacã ulterior, când devin adulti, ei înteleg care era realitatea, atunci, pe moment, acestea sunt sentimentele lor”, spune psihologul Ozana Ilie.