MODERNIZARE… Primãria Bârlad a scos la licitatie pe SICAP, <<Servicii de proiectare faza proiect tehnic si asistentã tehnicã din partea proiectantului pentru obiectivul de investitii „Consolidarea, modernizarea si dotarea Scolii Profesionale din cadrul Colegiului Tehnic „Al. Ioan Cuza” Bârlad>> . Pe 5 mai, reprezentanti ai Ministerului Lucrãrilor Publice, Dezvoltãrii si Administratiei, ai Agentiei de Dezvoltare Regionalã (ADR) Nord-Est si ai Primãriei Bârlad au semnat (în format electronic) contractul de finantare al investitiei. Este vorba despre corpul B al Liceului Tehnologic „Alexandru Ioan Cuza” Bârlad, ce urmeazã sã intre într-un amplu proces de consolidare, perioada de implementare a proiectului fiind de 75 de luni. Cu alte cuvinte, potrivit contractului de finantare, lucrãrile vor trebui sã fie gata pe 30 aprilie 2023. Acesta este cel de-al nouãlea proiect cu fonduri europene (din care patru au vizat sistemul de învãtãmânt local) semnat în ultimii doi ani. Cu tot cu acest ultim proiect, valoarea totalã a fondurilor europene atrase pentru Bârlad de cãtre actuala administratie depãseste suma de 30 de milioane de euro.
Contractul vizeazã prestarea de servicii de proiectare la faza de Proiect Tehnic, asistentã tehnicã din partea proiectantului pentru obiectivul de investitii, „Consolidarea, modernizarea si dotarea Scolii Profesionale din cadrul Colegiului Tehnic Al. Ioan Cuza- Barlad” finantat prin POR, constând în: – servicii de întocmire a intregii documentatii tehnice la faza de proiect tehnic, verificarea de cãtre specialisti verificatori de proiecte atestati si predarea cãtre beneficiar – servicii de asistentã tehnicã din partea proiectantului pe perioada de organizare a procedurilor de achizitie a lucrãrilor ce se vor executa pe baza proiectului, conform prevederilor caietului de sarcini, în conditiile clauzelor contractuale. Valoarea totalã estimatã este de 295000 lei, iar termenul limitã pentru primirea ofertelor si a cererilor de participare 3 iulie, orele 15:00.
Vã reamintim cã valoarea totalã a investitiei se ridicã la 17.602.315,29 lei cu TVA, din care suma de 14.961.068 lei reprezintã valoarea eligibilã nerambursabilã din Fondul European de Dezvoltare Regionalã, iar suma de 2.286.540,75 lei – valoarea nerambursabilã din bugetul national. Contributia proprie a municipalitãtii, în procent de 2% din valoarea eligibilã a proiectului si care reprezintã cofinantarea investitiei, se ridicã la suma de 353.806,54 lei.
„Proiectul prevede consolidarea clãdirii, înlocuirea tâmplãriei, finisaje, reparatii la acoperis, dotãri pentru sãlile de clasã, pentru laboratoare, internat si cantinã, precum si înlocuirea tuturor instalatiilor electrice, sanitare si termice, a centralei termice a unitãtii scolare, precum si montarea de panouri fotovoltaice pentru energie electricã si de panouri solare, pentru apã caldã. Vizita în teren a avut loc în cursul anului trecut, când s-a constatat cã toate aceste nevoi ale institutiei sunt întemeiate. Vreau sã mai spun cã, exceptând cele douã mari proiecte de pe mobilitatea urbanã, în valoare de peste 17 milioane de euro, acesta este cel mai mare proiect ca valoare si vine în completarea celorlalte trei pe care le-am semnat pânã acum pentru îmbunãtãtirea conditiilor de studiu ale elevilor nostri”, a declarat primarul Dumitru Boros.
Iatã ce lucrãri se vor realiza
Principalele lucrãri prevãzute a fi executate în cadrul proiectului sunt: anveloparea termicã a peretilor exteriori; înlocuirea tâmplãriei exterioare; repararea acoperisului si a sarpantei; realizarea unei scãri exterioare; înlocuirea pardoselilor (cu parchet stratificat – cancelarie, birouri, sãli de clasã; cu gresie antiderapantã – grupuri sanitare, depozite, holuri si casele de scãri); reabilitarea instalatiei sanitare; reparatii de tencuieli interioare si faiantarea grupurilor sanitare. Investitia presupune si: placarea cu gresie antiderapantã a treptelor de la accesul în clãdire; modificarea sensului de deschidere a usilor de pe cãile de evacuare; amenajarea spatiului verde din jurul clãdirii; înlocuirea instalatiei electrice; montarea de echipamente pentru producerea de energie din surse regenerabile (12 panouri fotovoltaice); instalarea unui sistem de supraveghere video (24 de camere în interior si 14 camere în exterior, toate cu infrarosu); montarea unei instalatii de detectie si avertizare incendiu (detectoare de fum); reabilitarea sistemului de încãlzire si montarea a douã centrale termice pe gaz etc.