ALERTÃ…Ministrul Sãnãtãtii, Nelu Tãtaru, a anuntat cã starea de alertã ar putea fi prelungitã dupã data de 15 iunie. Decizia va fi luatã în functie de evolutia epidemiei în România. „Pânã în 15 iunie încã suntem în stare de alertã, iar evolutia din aceste zile va decide, la nivelul Comitetului National pentru Situatii de Urgentã, prelungirea sau nu a stãrii de alertã. Dacã nu o sã mai fie stare de alertã, o sã avem relaxare, desi mi-e greu sã cred acest lucru”, a spus Nelu Tãtaru.
Cu toate astea, de la jumãtatea acestei luni, autoritãtile pregãtesc noi mãsuri de relaxare a restrictiilor care tin cont si de faptul cã, odatã cu încheierea anului scolar, pãrintii care beneficiau pânã acum de concediu plãtit pentru a sta cu copiii acasã se vor întoarce la serviciu. Joi se va anunta cu precizie ce se va întâmpla de luni, 15 iunie. „Sunt discutii încã referitor la a treia etapã de relaxare în care ne gândim la mall-uri, în unele conditii. Dupã cum stiti, pe 12 iunie se terminã anul scolar, deci pãrintii care stãteau cu copiii acasã se vor întoarce la serviciu si va trebui sã gãsim solutii pentru grãdinite, crese sau after-school-uri. Ne gândim la toate aceste lucruri în zilele urmãtoare, urmând ca joi sã anuntãm acele noi mãsuri de relaxare. Decizia merge pe evolutia, în urmãtoarele zile, a numãrului de cazuri. Joi am avut un numãr de 238 de cazuri noi, apoi toate zilele care au urmat au avut sub 200 de cazuri noi. Numãrul de cazuri de terapie intensivã a fost în jur de 150, ceea ce se mentine si astãzi. Dacã evolutia este favorabilã, joi vom putea anunta ce va urma de lunea cealaltã (din 15 iunie – n.r.)”, a mai spus ministrul Sãnãtãtii. Tãtaru a avertizat cã transmiterea comunitarã a virusului va continua si pe perioada verii, chiar dacã nu va mai avea aceeasi intensitate. „Din previziunile noastre, în toatã perioada verii, vom mai avea o transmitere comunitarã, virusul nu dispare deodatã. (…) Odatã cu încãlzirea, putem spune cã tot ce înseamnã aeroflora dispare un pic mai repede sau suprafetele nu mai fac acea transmitere pe care o fãceau ca pânã acum. Aceastã transmitere pe suprafete era una de 10-15%, restul era o transmitere prin aer„, a mai spus ministrul.
Opozitia nu va vota prelungirea stãrii de alertã
Presedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat, ieri, cã PSD nu voteazã prelungirea stãrii de alertã. „Se continuã aceeasi logicã, venim, declarãm ce ne dorim, nu dãm explicatii…nu venim cu perspective clare si intrãm în logica de amenintãri cu amenzi si lumea sã stea în casã sau sã poarte mascã, fãrã nici cea mai micã explicatie. Ar trebui sã intre într-o logicã de parteneriat cu cetãtenii români si sã se explice lucrurile foarte clar, nu sã vinã cu prelungiri de stãri de alertã. Am dovedit cã suntem un partid responsabil. Am votat cele douã stãri de urgentã cât si starea de alertã, dar abordarea trebuie sã fie altfel. Nu înteleg de ce nu începem o comunicare cu societatea civilã si cu niste explicatii clare un parteneriat în care oamenii sã înteleagã exact ce îi asteaptã din punct de vedere al epidemiei si din punct de vedere economic. Au trecut trei luni de zile. Am înteles argumentele Guvernului si e cazul sã iasã din logica electoralã”, a spus Marcel Ciolacu, luni searã. Într-o postare pe facebook, reprezentantii ALDE spun cã guvernul Orban doreste prelungirea stãrii de alertã ca sã evite motiunea de cenzurã. „Ca sã evite motiunea de cenzurã, guvernul Iohannis-Orban pregãteste prelungirea stãrii de alertã! Punem pariu cã Parlamentul nu va mai vota aceastã stare exceptionalã! Si atunci vor trebui sã gãseascã un alt motiv ca sã scape de motiune”, se aratã în postarea de pe Facebook a ALDE.