Guvernul Orban a eliminat în plină pandemie o serie de facilități fiscale, iar acum, organizațiile care luptă pentru drepturile persoanelor cu dizabilități reacționează. Aproximativ 850.000 de persoane din România au diverse dizabilități, iar 15% din populația României are în familie sau printre prieteni persoane cu astfel de probleme. Executivul a emis, în martie, o Ordonanță de Urgență (30/2020) prin care indemnizația de șomaj tehnic se plătește prin derogare de la Codul Fiscal. Acest lucru a făcut ca și persoanele cu dizabilități să plătească impozit pe venit de 10%, deși Codul Fiscal le scutea. La fel au pățit și programatorii, și constructorii. Aceștia din urmă erau scutiți atât de impozit, cât și de contribuțiile sociale și de sănătate, însă în urma ordonanței au fost forțați să le achite. Persoanele cu dizabilități susțin că sunt “victime colaterale” și acuză statul că a luat mai multe măsuri care le afectează negativ direct și indirect, atât în timpul stării de urgență, cât și înainte. “Victime colaterale” Andreia Moraru, președinta Federației Dizabnet, spune că va ridica problema în întâlnirile următoare cu Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii si Adopții (ANDPCA).
Citeşte întreaga ştire: Persoanele cu dizabilități cer socoteală statului, după ce le-au fost eliminate facilitățile fiscale în pandemie. “Au fost victime colaterale”
Persoanele cu dizabilități cer socoteală statului, după ce le-au fost eliminate facilitățile fiscale în pandemie. “Au fost victime colaterale”
- Advertisement -
- Advertisement -