Rusaliile sau Pogorârea Sfântului Duh sunt sărbătorite de Biserica Ortodoxă Română duminică, 7 iunie. De Rusalii, creștinii au parte de tradiții și obiceiuri în întreaga țară. Sărbătoarea Rusaliilor încheie ciclul pascal, când se prăznuiește minunea Pogorârii Duhului Sfânt peste Apostolii Domnului.
7 iunie, credincioșii cinstesc Rusaliile, mare sărbătoare în Biserica Ortodoxă Română. Duminică este și Pogorârea Sfântului Duh, zi care înseamnă finalul ciclului pascal. În această zi se amintește de minunea Pogorârii Duhului Sfânt peste Apostolii Domnului. Sărbătoarea Rusaliilor se ține la 50 de zile după Învierea Domnului Iisus Hristos și la 10 zile de la Înălțarea Mântuitorului. Semnificația sărbătorii arată descoperirea lui Dumnezeu față de lume și de creația Sa. Rusaliile creștine au legătură cu Legământul, fiind o sărbătoare a încheierii lăuntrice a Noului Legământ al harului și iubirii, prin coborârea Sfântului Duh. Rusaliile reprezintă și consacrarea solemnă a Bisericii întemeiate de Iisus Hristos.
Rusaliile în Biserica Ortodoxă Română. Liturghie specială săvârșită în lăcașurile de cult
Creștinii care participă în Duminica Rusaliilor la Sfânta Liturghie primesc de la preoți ramuri binecuvantate de nuc sau tei. Ramurile simbolizează limbile ca de foc prin care s-a arătat harul Duhului Sfânt lucrător în ucenicii lui Hristos, trimiși de El să vestească Evanghelia Sa. În Duminica Mare a Rusaliilor, imediat după Sfânta Liturghie, se oficiază și Vecernia Rusaliilor. În timpul acestei slujbe se rostesc șapte rugăciuni speciale de cerere a harului Duhului Sfânt. Parte dintre ramurile de tei folosite la Rusalii sunt păstrate peste vară pentru a putea fi folosite în practicile de alungare a furtunilor și a grindinii. ….https://www.bzi.ro/rusaliile-mare-sarbatoare-in-biserica-ortodoxa-romana-traditii-si-obiceiuri-de-pogorarea-sfantului-duh-in-ziua-de-7-iunie-3964342?utm_source=website&utm_campaign=homepage&utm_medium=Local