DURERE….Un sobor impresionant de preoti si sute de enoriasi l-au condus pe ultimul drum pe preotul bârlãdean Constantin Marin. Persoanele care au dorit sã-i fie alãturi pe ultimul drum celui ce le-a fost duhovnic din anul 1987 i-au adus un ultim omagiu joi , 4 iunie. Episcopul Husilor, PS Ignatie, a fost foarte marcat de trecerea preotului Marin la cele vesnice. Slujba de înmormantare a vrednicului de pomenire pãrinte Constantin Marin, fost protopop de Bârlad, a fost oficiatã de Preasfintitul Pãrinte Ignatie, Episcopul Husilor si de un sobor de preoti, împreunã cu cei trei protopopi ai Episcopiei Husilor, din Bârlad, Vaslui si Husi, în biserica „Sf. Mina” din Bârlad, locul unde preotul Marin Constantin a fost paroh peste 30 de ani!
Multimea s-a strâns încã de la primele ore ale slujbei de prohodire ce a durat mai bine de trei ore, luându-si astfel la revedere cu lacrimi în ochi de la cel ce le-a fost duhovnic timp de peste 30 de ani. Cel mai emotionant moment al slujbei de înmormântare a fost cel când PS Ignatie, Episcopul Husilor, a vorbit despre blândetea, întelepciunea, sensibilitatea, nobletea si caracterul fumos al celui care a fost preotul Constantin Marin.
Discursul PS Ignatie la plecarea cãtre Cer a preotului Constantin Marin
„Este un moment de mare tristete, pentru cã pleacã din aceastã lume trecãtoare unul dintre bunii preoti pe care i-a avut Biserica si implicit Episcopia Husilor. Orice pierdere înseamnã o sãrãcire. Plecarea cuiva din lumea aceasta, pe drumul vesniciei, inevitabil ne asazã într-o stare de reflectie asupra modului cum ar trebui sã ne trãim viata, cum ar trebui sã fim atenti fatã de sufletul nostru. Moartea este un intrus pe care noi l-am acceptat sã intre în lumea aceasta în urma pãcatului sãvârsit de Adam. Moartea este un mare mister. Oricât ne-am strãdui sã îl dezlegãm, nu vom reusi. Este misterul în fata cãruia toti capitulãm, indiferent de pozitia socialã în care ne aflãm, indiferent cã suntem bogati sau sãraci. În fata acestei realitãti, cu totii suntem foarte neputinciosi.
Poate ne întrebãm cum a zdrobit Hristos moartea, dacã noi continuãm sã murim, dacã viata noastrã nu este altceva decât un drum inevitabil spre moarte? Nu cumva ne minte Biserica, nu cumva vrem sã fim triumfalisti fãrã sã avem nicio dovadã? Hristos, prin Învierea Sa, a schimbat sensul mortii. Acest lucru înseamnã «a biruit moartea». Fiecare dintre noi – si de credem, si de nu credem – vom primi rãsplata pentru ce am fãcut în lume. Dacã am fost oameni buni, dacã am fost atenti cu cei din jur, dacã am fãcut milostenie, dacã ne-am preocupat de suflet mai mult decât de cele din aceastã lume trecãtoare, ne vom bucura de luminã, de fericirea cea vesnicã si de vederea lui Dumnezeu. Dacã nu am fãcut nimic din acestea, nu ne vom întâlni cu El, ci vom merge în locul celor rãi, în locul întunericului.”, a spus Înalt Prelatul Husilor.
La final, Pãrintele Episcop Ignatie a remarcat delicatetea si discretia de care a dat dovadã, în viatã, pãrintele Constantin Marin:
„Mi-a fost tare dragã delicatetea si discretia lui. În spatele gingãsiei si discretiei sale, am simtit un om bun. Lucru confirmat de toti preotii. A trudit 46 de ani în slujirea Bisericii. O viatã de om. Sunt ani de jertfã, de dragoste, de împliniri, pe care i-a pus pe altarul Bisericii. Slujba de astãzi este ca o slujbã de sfintire a bisericii pentru care s-a jertfit foarte mult. Îi multumim pãrintelui Constantin pentru tot ceea ce a fãcut pentru Bisericã si pentru oameni. Credinciosii multi, de afarã, sunt o mãrturie a faptului cã pãrintele a fost un om bun. Sã îi facã Dumnezeu parte de luminã, de comuniune, de bucurie pãrtãsiei cu sfintii si sã slujeascã, în ceruri, Liturghia, împreunã cu îngerii! Sã se roage si pentru noi, cei care am rãmas pe valurile acestei lumi trecãtoare. Dumnezeu sã o întãreascã pe doamna preoteasã si pe copii, si sã îi mângâie în aceastã durere care a venit pe neasteptate.
Rãmâne în constiinta Bisericii! Dumnezeu sã îl ierte si sã îl odihneascã !
Slujba de înmormântare a unui preot este altfel decât aceea pentru mireni. Se citesc foarte multe lecturi biblice pentru cã vocatia unui preot este sã vesteascã cuvântul lui Hristos si sã îi iubeascã pe oameni asa cum Hristos i-a iubit, atunci când era pe Cruce. Chiar si atunci când suntem, poate, blamati sau batjocoriti, noi nu avem voie sã încetãm în a vã iubi. Asa cum Hristos ne-a iubit pe toti, pe Cruce, chiar dacã a fost batjocorit, prigonit si calomniat”, a încheiat PS Ignatie, tristetea de pe chipul sãu fiind evidentã!
Pãrintele Constantin Marin a fost, vreme de peste trei decenii, paroh al Bisericii „Sfântul Mina” din municipiul Bârlad.
A absolvit Seminarul Teologic de la Mãnãstirea Neamt si Institutul Teologic de Grad Universitar din Bucuresti. De-a lungul activitãtii pastorale, a activat ca preot si în Parohiile Odaia Bursucani, Dumesti II, din 1987 fiind numit preot paroh la biserica Sfântul Mina din municipiul Bârlad. În toate aceste locuri s-a implicat în restaurarea bisericilor parohiale si în întãrirea credintei în rândul enoriasilor, fiind unul dintre cei mai apreciati pãrinti duhovnicesti ai Bârladului. În ultimii ani de viatã a depus un efort considerabil pentru construirea bisericii „Sfintii Apostoli Petru si Pavel” din zona Polimed. A fost, pentru o vreme, între 2007 -2009 si protopop al Protopopiatului Bârlad. În aceste momente de despãrtire vremelnicã, Preasfintitul Pãrinte Ignatie, Episcopul Husilor, a transmis mesajul sãu de condoleante familiei pãrintelui Constantin, precum si aprecierea sa pentru tot efortul depus în slujirea Bisericii.
Dumnezeu sã-l ierte si sã-l odihneascã cu dreptii!