spot_img
spot_img
1.8 C
Vaslui
26-dec.-2024

Muzeul din Bârlad prezintã online documentarul „TRATATUL DE LA TRIANON 4 IUNIE 1920 – 4 IUNIE 2020” (VIDEO)

- Advertisement -

CENTENAR…  S-au împlinit 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, tratat care a consfintit, printre altele, traseul frontierei de vest a României, dupã încheierea Primului Rãzboi Mondial. Publicul interesat de istoria României si cea Universalã este invitat sã urmãreascã un interesant documentar care creioneazã, în linii mari, drumul parcurs de România pânã la momentul 4 iunie 1920. Pe site-ul ziarului Vremea Nouã, www.vremeanoua.ro puteti urmãri online acest documentar.

Tratatul de la Trianon a fãcut parte din seria tratatelor încheiate la finalul Primului Rãzboi Mondial, celelalte tratate de pace fiind încheiate cu Germania (la Versailles, în 28 iunie 1919), Austria (la Saint Germain en Laye, în 10 septembrie 1919), Bulgaria (la Neuilly, în 27 noiembrie 1919) si cu Turcia (la Sèvres, semnat la 4 iunie 1920 si repudiat apoi, fiind înlocuit cu tratatul de la Lausanne). Conferinta de Pace de la Paris, 1919-1920, s-a impus în istoria relatiilor internationale, în primul rând, prin importanta hotarârilor sale, care au schimbat nu numai harta Europei, dar si soarta unor natiuni, inclusiv a natiunii române. „Românii – se aratã într-un referat întocmit de John F. Carter Jr. – trãiesc astãzi pe locurile unde au trãit cu cincisprezece secole în urmã strãmosii lor daci si romani”. Pornind de la pozitia diplomatului american, mai sus exprimatã, precum si de la pozitiile reprezentantilor celorlalte puteri, s-au luat în considerare, în trasarea frontierei de vest a României fatã de Ungaria si Serbia, elemente de ordin etnic, istoric, economic, cultural si de ordin strategic-militar. În linii generale, frontiera trasatã avea în vedere revendicãrile românesti, dar era putin mai la rãsãrit de linia acceptatã prin Tratatul din august 1916. La 12 mai 1919, Consiliul celor Patru a aprobat traseul frontierei între România si Ungaria, care a rãmas neschimbat si dupã ce, la începutul anului 1920, delegatia ungarã a luat la cunostintã si a exprimat propriul punct de vedere. Fixarea liniei de frontierã nu a însemnat însã si sfârsitul greutãtilor pe care România le avea de înfruntat pentru a vedea realizatã si în fapt unirea Transilvaniei si a tuturor teritoriilor locuite de românii din fosta dublã monarhie cu tara. Când, la 4 iunie 1920, la Trianon a fost semnat Tratatul de pace cu Ungaria, la Bucuresti nu au fost manifestatii exuberante de satisfactie, reactia calmã, demnã având explicatii multiple si complexe. Românii considerau recunoasterea Unirii un fapt de normalitate care trebuia sã se întâmple, mai devreme sau mai târziu, pentru cã ideea de unitate româneascã era sãpatã adânc în constiinta lor de o istorie lungã de secole.

Publicul interesat de istoria României si cea Universalã este invitat sã urmãreascã un interesant documentar care creioneazã, în linii mari, drumul parcurs de România pânã la momentul 4 iunie 1920. Documentarul va putea fi urmãrit începând cu data de 4 iunie 2020 pe:

https://www.muzeuparvan.ro;

https://www.youtube.com/channel/UCTwA4HsW7ARRi7TV4GuMwhw?view_asâsubscriber ;

https://www.facebook.com/muzeul.vasileparvan

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.