DISCRIMINARE… Salariatii de la stat sunt recompensati cu vouchere de vacantã, plãtite din taxele si impozitele tuturor românilor, în timp ce angajatii din mediul privat îsi plãtesc singuri sejururile. Din acest motiv, Dragos Anastasiu, presedintele Camerei de Comert si Industrie Româno-Germane (AHK), considerã cã si angajatilor din mediul privat ar trebui sã li se ofere vouchere de vacantã, iar costul lor sã fie dedus din impozitul pe care compania îl plãteste cãtre stat.
„E adevãrat cã firmele private pot sã acorde vouchere de vacantã, diferenta este cã firmele acordã din bugetul propriu, în timp ce statul acordã din banii contribuabililor. Este o diferentã semnificativã. Suntem de pãrere cã ar trebui sã nu existe discriminare, si nu este singura discriminare cu ce se întâmplã la stat si cu ce se întâmplã la privat. Aceste vouchere de la privat ar trebui sã fie un credit fiscal, iar din impozitul pe care compania îl plãteste cãtre stat ar trebui sã fie deduse aceste vouchere de vacantã la privat. Dacã vã aduceti aminte, acum cinci luni ministrul Economiei a spus cã se va introduce aceastã mãsurã ca sã nu mai existe discriminare între stat si privat”, a declarat Anastasiu.
„Sã fii bugetar e un privilegiu”
Afirmatiile acestuia au stârnit numeroase reactii în mediul online, majoritatea dintre ele aprobatoare. „Numai la noi bugetarul are salariu mai mare decat privatul! În lumea civilizatã, lucrurile stau cam asa: vrei stabilitate, te angajezi la ‘stat’ pe bani mai putini; vrei mai multi bani, atunci te duci ‘în privat’ si dacã esti bun rezisti numai cã existã riscul ca acolo sã se închidã prãvãlia, din varii motive, si sã te trezesti pe drumuri”, scrie cineva într-un comentariu. ” Bugetarii sunt clar o categorie favorizatã, unde salariile nu sunt acordate pe criterii de competentã si responsabilitate. Iar vacantele suportate de stat sunt tot pentru ei. Angajatii de la stat sunt singurii absolviti de orice responsabilitate. Oricum muncesc, sau se fac cã muncesc, au o multime de recompense si facilitãti, cã de, vor vota cu cei care le protejeazã docilitatea. Nu v-ati întrebat de ce pensionarii de stat se reangajeazã din nou, tot la stat? Daca sunt asa de buni profesionisti ar fi vânati de companiile private, dar nu este asa. Deocamdatã sã fii bugetar este un privilegiu”, a comentat o altã persoanã. „Este discriminare nu doar la voucherele de vacantã, ci si la numãrul de zile libere într-un an”, a mai scris cineva.
Voucherele de vacantã pot fi acordate si în mediul privat
Presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din România (FIHR), Cãlin Ile, spune cã si companiilor private pot si trebuie sã acorde tichete de vacantã la fel cum se întâmplã în sectorul public, mai ales cã sarcina fiscalã este mult mai micã decât cea în cazul acordãrii unei prime de vacantã în numerar. „Voucherele de vacantã pot fi acordate si de companiile private nu doar în sectorul public. Dacã în 2018 ponderea voucherelor acordate în sistemul public reprezenta 95% din vouchere, în 2019 au reprezentat 88%, iar companiile private au început sã ofere si ele. Este un stimulent fiscal, dar nu l-au ales pânã acum. Legea le permite si lor ( companiilor private), chiar într-o sumã mai mare decât cea alocatã în spatiul public. Noi îi încurajãm sã o facã pentru a ajuta si companiile private la revigorarea turismului românesc. Acum, dacã se vor acorda si pentru 2020, nu stim, pentru cã voucherele din 2019 au fost prelungite si vor putea fi cheltuite si în vara aceasta, pentru cã altfel se pierdeau acei bani. Noi am solicitat acest lucru. Ar face parte din acea mãsurã de stimulare a circulatiei turistice. Eu as recomanda companiilor sã acorde vouchere, pentru cã sarcina fiscalã este mult mai micã decât toatã sarcina fiscalã pe acordarea unei prime cash pe vacantã si ar ajuta si turismul românesc”, a spus Ile.