SCHIMBARE LA 180 DE GRADE… ALDE nu mai are reprezentanti în Camera Deputatilor dupã ce toti parlamentarii lui Tãriceanu au trecut, ieri, în grupul PSD. Printre ei se aflã si deputatul de Vaslui, Daniel Olteanu, trimis în Parlament în 2016, pe listele PNL. În 2018, în urma unui conflict cu conducerea judeteanã a partidului, Olteanu a decis sã se transfere în Partidul Alianta Liberalilor si Democratilor (ALDE). Acesta îsi motiva, la acea vreme, decizia de a semna cu ALDE spunând cã îi este foarte greu sã nu rãmânã liberal. Iatã cã dupã doi ani, de liberali ce erau, deputatii lui Tãriceanu au decis sã treacã în barca social-democratilor, chiar dacã doctrinele celor douã partide nu prea se pupã. Dar cine din România mai pune pret pe doctrinã, când alegerile locale si parlamentare bat la usã, iar ciolanul trebuie acaparat?
În urmã cu câteva luni, înainte ca România sã se confrunte cu pandemia de coronavirus, lupta electoralã dintre PNL si PSD pãrea doar o glumã. Liberalii se apropiau de 40%, în timp ce social democratii erau în cãdere liberã, în jurul a 20%. Cele mai recente sondaje aratã o usoarã cãdere a PNL, pe fondul gestionãrii situatiei din ultimele trei luni, si o stagnare a PSD. Acesta este si motivul pentru care Ciolacu si prietenii lui din conducerea partidului au pornit o campanie de reinventare a partidului, prin recooptarea lui Vasile Dâncu sau Sorin Grindeanu în conducere. Chiar si asa, PSD are nevoie de „proptele” externe pentru a se ridica la nivelul liberalilor, iar cele mai la îndemânã solutii sunt Pro România lui Victor Ponta si ALDE al lui Cãlin Popescu Tãriceanu. Desi alegerile parlamentare si cele locale nu au date stabilite, jocurile si calculele politice au început deja pentru cele trei partide.
Toti deputatii „liberali” de la ALDE au trecut sub aripa PSD
Dacã marti, Ciolacu si Ponta au discutat despre candidati comuni la alegerile locale din Bucuresti, miercuri, o adevãratã bombã a explodat în Parlamentul României. Toti deputatii ALDE s-au afiliat grupului PSD. Anuntul a fost fãcut de Varujan Vosganian, liderul Aliantei Liberalilor si Democratilor la Camera Deputatilor. ” Vã informez cã urmãtorii deputati ALDE, începând de astãzi, 3 iunie, se vor afilia grupului parlamentar al PSD. Este vorba de Anton Anton, Constantin Avram, Steluta Cãtãniciu, Daniel Olteanu, Doru Opriscan si Varujan Vosganian”, a transmis Varujan , de la tribuna Camerei Deputatilor. Cu un surâs satisfãcãtor în coltul gurii, presedintele de sedintã, Florin Iordache, a luat act de acest anunt.
Profetiile lui Nelu Tãtaru s-au adeverit: aproape toti liberalii exclusi din partid au ajuns în Partidul Social Democrat
Pentru a întelege cum a ajuns Daniel Olteanu, un liberal convins dupã cum se autointitula, sã îmbrãtiseze doctrina de stânga, trebuie sã mergem în urmã cu patru ani, când PNL Vaslui se avânta în lupta electoralã pentru Parlamentul României, cu trei candidati: Daniel Olteanu si Oana Iovu pentru Camera Deputatilor si Nelu Tãtaru pentru Senat. Dintre cei trei, doar Olteanu a câstigat biletele pentru Bucuresti, liberalii înregistrând un scor dezastruos la nivelul judetului Vaslui. Proaspãt ales deputat, lui Olteanu a început sã-i miroase a sefie în PNL, astfel cã în decembrie 2016 a organizat o conferintã de presã alãturi de mai multi primari liberali din judet, care îi cereau „sã preia frâiele partidului”. Acest lucru nu s-a întâmplat dupã ce majoritatea membrilor PNL au mers tot pe mâna lui Nelu Tãtaru. Dupã doi ani de la alegeri, drept multumire, Daniel Olteanu a dezertat din partidul care l-a trimis în parlament si s-a înscris în Partidul Alianta Democratilor Liberali, condus de Cãlin Popescu Tãriceanu. „Am decis sã mã alãtur ALDE pentru cã, dupã 22 ani de la semnarea adeziunii la PNL, este foarte greu sã nu rãmân liberal, alãturi de multi dintre colegii cu care am traversat acesti ani. Mã onoreazã faptul cã domnul presedinte Cãlin Popescu-Tãriceanu a considerat cã subiectele si proiectele pe care le-am adus în spatiul public pânã acum, ca parlamentar, si mã refer în special la cele care privesc atenuarea discrepantelor regionale cu sprijinul direct al statului, sunt solide si meritã sustinerea ALDE. E vorba despre initiative pentru care vasluienii, al cãror reprezentant sunt, au gãsit prea putinã deschidere si întelegere din partea guvernãrilor anterioare, si care se referã la scãderea decalajelor între Vaslui si regiunile bogate, la stergerea inechitãtilor între Moldova si restul tãrii” spunea Daniel Olteanu în urmã cu doi ani, cu ocazia cooptãrii în ALDE. Exemplul acestuia a fost urmat de mai multi primari din judet, printre ei aflându-se edilul comunei Suletea, Ciprian Tamas, edilul Dragomirestiului, Dãnut Iacob sau cel al comunei Vindirei, Ionut Ghiur.
Dupã doi ani, s-au aliat cu partidul care a crescut cel mai mult decalajele dintre Vaslui si restul judetelor
Dacã în 2018, Daniel Olteanu era încântat cã a fost acceptat într-un partid care lupta pentru „scãderea decalajelor dintre Vaslui si regiunile bogate si pentru stergerea inechitãtilor între Moldova si restul tãrii”, ieri deputatul de Vaslui împreunã cu colegii lui de la ALDE au devenit brelocul de la cheile social-democratilor. Prin acceptarea acestei afilieri la grupul PSD, parlamentarul de Vaslui si-a anulat toate luãrile de cuvânt din Camera Deputatilor. Pentru cã, dacã este sã gãsim un partid vinovat de aceste decalaje si inechitãti dintre Moldova si celãlalte regiuni ale tãrii, acela este Partidul Social Democrat.