SUSPICIUNI… Terenurile agricole declarate de fermieri drept calamitate de secetã le depãsesc pe cele care au fost anuntate ca însãmântate în toamnã, a afirmat ministrul Agriculturii, Adrian Oros. Nu si la nivelul judetului Vaslui. „Pânã acum, din ce s-a comunicat de la nivelul primãriilor, avem 80.340 de hectare afectate de secetã. Asta în conditiile în care, în toamnã au fost însãmântate cu grâu, orz, orzoaicã, rapitã, 88.247 de hectare” a declarat Gigel Crudu, directorul Directiei pentru Agriculturã a Judetului Vaslui.
Ministrul Adrian Oros a precizat cã fermierii au declarat 1,6 milioane de hectare calamitate, iar suprafata verificatã este de 941.000 de hectare. „Fie cã raportãrile au fost gresite în toamnã, fie echipele care fac verificãrile nu îsi fac treaba. Vrem sã acordãm despãgubiri pe date reale”, a atras atentia ministrul Agriculturii. Oros spune cã vrea ca verificãrile sã fie încheiate pânã la 15 iunie, astfel încât sã poatã începe acordarea despãgubirilor.
În judetul Vaslui nu sunt probleme
Conducerea Directiei pentru Agriculturã a Judetului (DAJ) Vaslui spune cã în unele toamne grâul este semãnat mai târziu, dupã ce fermierii comunicã datele cu suprafetele cultivate cãtre primãrii si de aici e posibil sã aparã unele diferente. Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui declarã însã cã la nivelul judetului nostru nu sunt probleme în ceea ce priveste raportãrile suprafetelor de teren afectate de secetã. „În judetul Vaslui nu avem probleme de genul acesta. Pânã acum, acele rapoarte operative care s-au comunicat de la nivelul primãriilor, ne aratã cã la nivelul judetului Vaslui avem 80.340 de hectare afectate de secetã. Asta în conditiile în care, în toamnã, au fost însãmântate cu grâu orz, orzoiacã, rapitã aproape 88.247 de hectare. Aceste informatii, cu hectarele cultivate în toamnã, le luãm la sfârsitul lunii noiembrie, începutul lunii decembrie, de la toti producãtorii agricoli organizati, cum ar fi societãti comerciale, societãti agricole, intreprinderi individuale, asociatii familiale, persoane fizice autorizate. Cu totii completeazã niste documente pe care le depun la primãrie, iar primãriile ni le dau nouã. În unele toamne, când conditiile nu sunt prielnice pentru semãnat, se poate ca perioada de semãnat a grâului sã aibã loc dupã ce acele documente au fost completate. De aceea e posibil sã aparã diferente la grâu. Nu este acceptat la orz, la rapitã, culturi care sunt semãnate mult mai devreme. Chiar dacã nu s-a încheiat actiunea de depunere a documentelor din partea fermierilor, avem o diferentã destul de mare, de aproximativ 8000 de hectare, pe care nu cred cã o putem atinge pânã la termenul limitã. E posibil sã urcãm pânã la 82-83.000 de hectare afectate de secetã pânã la finalul actiunii, dar nu cred cã vom atinge toatã suprafata cultivatã”, a declarat Gigel Crudu, directorul Directiei pentru Agriculturã a Judetului Vaslui.