ÎN AER… Curtea Constitutionalã a declarat, miercuri, neconstitutionalã Ordonanta de Urgentã a Guvernului referitoare la prelungirea mandatelor autoritãtilor administratiei publice locale. În acelasi timp, CCR a respins si proiectul de lege adoptat de Parlament privind mandatul administratiei publice locale si stabilirea datei alegerilor pentru paralelism legislativ. Astfel, pânã la finalul sesiunii parlamentare, Camera Deputatilor si Senatului trebuie sã adopte o lege prin care sã se stabileascã cu câte luni se prelungesc mandatele primarilor, consilierilor locali si judeteni.
Judecãtorii Curtii Constitutionale au respins legea PSD care prevedea cã Parlamentul stabileste data alegerilor locale, nu Guvernul, cum s-a întâmplat în ultimii 30 de ani. În acelasi timp, CCR a respins si ordonanta de urgentã a Guvernului Orban prin care mandatele alesilor locali au fost prelungite pânã la finalul lunii decembrie din cauza pandemiei. Curtea sustine cã mandatele primarilor pot fi prelungite doar prin lege, nu prin OUG. Decizia CCR a fost luatã cu majoritate: 7 voturi „pentru” si 2 voturi „împotrivã”. Reamintim cã CCR a judecat ieri legea adoptatã de majoritatea PSD-ALDE-ProRomânia-UDMR prin care Parlamentului i se dãdea puterea de a stabili data alegerilor locale. În ultimii 30 de ani, toate alegerile, fie cã vorbim de cele locale, parlamentare, europarlamentare sau prezidentiale, au fost stabilite de Executiv, prin hotãrâre de guvern. De ce a vrut majoritatea parlamentarã sã schimbe regula în timpul jocului? Dintr-un simplu calcul electoral. Social-democratii vor sã ducã scrutinul cât mai aproape de luna decembrie, pentru ca PNL sã scadã si mai mult în sondaje. De cealaltã parte, premierul Ludovic Orban si-ar dori ca alegerile locale sã aibã loc la finalul lunii septembrie, din motive sanitare si politice. Asta dupã ce medicii au atras atentia cã în toamnã ar putea apãrea al doilea val de coronavirus, ceea ce ar duce la o nouã carantinare a populatiei. Asadar, liberalii se tem cã nu se va mai putea iesi la urne în 2020. În ceea ce priveste calculul politic, liberalii preferã sã organizeze alegeri locale cât mai devreme, astfel încât sã obtinã cât mai multe voturi. Si asta pentru cã, în ciuda erodãrii guvernãrii, PNL conduce în acest moment în sondaje, cu un scor de peste 35%.
„Nu e o situatie de sãrit în apã”
Augustin Zegrean, fost presedinte al Curtii Constitutionale, a spus cã situatia poate fi rezolvatã prin modificarea Codului Administrativ. „Trebuie rezolvate lucrurile foarte repede pentru cã dupã intrarea în vigoare a deciziei Curtii, alesii locali nu mai au suport sã stea acolo, pentru cã mandatul lor a expirat”. Actele semnate de acestia sunt însã validate pentru cã „legea declaratã neconstitutionalã se bucurã de prezumtia de constitutionalitate pânã în momentul în care intrã în vigoare decizia Curtii prin care este declaratã neconstitutionalã”. „Deci, pânã intrã în vigoare, trebuie rezolvate problemele acestea. Nu e chiar asa de grav, zice Constitutia cã de la data publicãrii deciziile sunt general obligatorii, dar e tot acolo un text care spune cã în 45 de zile Guvernul sau Parlamentul, dupã caz, e obligat sã punã de acord legea declaratã neconstitutionalã cu decizia Curtii. Nu e chiar de sãrit în apã, dar lucrurile trebuie rezolvate”, a subliniat Zegrean.