OFERTÃ DE NEREFUZAT…Cu sigurantã, una dintre marile decizii care-si gãseste lãcas în sufletele absolventilor de gimnaziu are legãturã cu alegerea liceului în care îsi vor petrece urmãtorii patru ani, decizie deloc usoarã, mai ales în contextul actual. Liceul Teoretic „Emil Racovitã” Vaslui a reusit cumva sã gãseascã o cale prin care sã armonizeze interesele elevilor si ale pãrintilor lor, felul în care a contribuit la evolutia profesionalã si personalã a atâtor generatii de tineri vasluieni, reprezentând o carte de vizitã ireprosabilã. Esti tânãr, visezi sã ajungi OM MARE. De ce ai alege Liceul Teoretic „Emil Racovitã” Vaslui? Pentru cã vei gãsi oameni care sã te ajute sã-ti împlinesti visul. Oameni dispusi sã-ti acorde din timpul lor si dincolo de orele de curs, oameni care au deschiderea sã-ti cunoascã pasiunile, sã te încurajeze sã-ti împlinesti visele. Fie cã pasiunea ta înseamnã literatura românã sau limbile strãine, fie cã esti pasionat de matematicã, fizicã, chimie, biologie, informaticã, fie cã pasiunea ta ia forma istoriei, geografiei, religiei, stiintelor socio-umane, psihologiei sau a muzicii, desenului, sportului, mereu, la început de vis, vei gãsi un profesor dispus sã pãseascã alãturi de tine. În acest sens, elevii se pot înscrie pentru 28 locuri la matematicã- informaticã, 84 locuri stiinte ale naturii, 56 locuri stiinte sociale si 28 la filologie.
Este cunoscut faptul cã profesorii de la Racovitã, asa cum adesea se recomandã, si-au condus elevii pe drumul cunoasterii, determinându-i sã iasã din zona de confort si sã atingã cel mai bun nivel al lor, chiar dacã nivelul face referire la examenul de bacalaureat, procentul de promovabilitate fiind doar anul trecut aproape de 100%, sau la concursuri si olimpiade scolare unde racovitenii au concurat la etapele nationale cu cei mai buni elevi din tarã. Numai dacã aruncã un ochi cãtre performantele anului trecut, oricine poate aprecia la justa valoare ce înseamnã implicare, determinare, pasiune, calificãrile si premiile obtinute la etapele nationale ale olimpiadelor scolare, în anul scolar 2018-2019 fiind relevante: nationala de limba românã – OLAV – Dariana Agape, prof. îndrumãtor Constantin Hotoleanu; Georgiana Petrariu si Robert Anuti la nationala de limba spaniolã, prof. îndrumãtor Tofan Gabriela; Alin Sava la nationala de matematicã, prof. îndrumãtor Constantin Jitariu, Alin Sava la Olimpiada Interdisciplinarã „Stiintele Pãmântului”, prof. îndrumãtori Cezarina Scutaru, Nicoleta Ginghinã, Paul Litra si Daniel Hulubei; la nationala de informaticã: Alexandru Mihalcea, Alin Sava, Robert Trifan, Lucian Isac, Silviu Cãtãlin Luca, prof. îndrumãtor Dan Pracsiu; la nationala de geografie – Anamaria Baciu, prof. îndrumãtor Oana Ursachi; la nationala de TIC – Dãnuta Rotaru, Tiberiu Maxim prof. îndrumãtor Camelia Popica, Ovidiu Cãtãramã, prof. îndrumãtor Ursu Gabriela; la nationala de italianã, Ionela Alexandra Ciurusniuc, prof. îndrumãtor Mirela Fighiuc; la nationala de limba latinã, Rãzvan Duluman, prof. îndrumãtor Anca Anusca-Popa. Anul scolar 2019-2020 a început cu aceleasi dorinte de performantã, doar cã situatia dificilã a fãcut ca racovitenii sã-si numere laurii la nivelul judetului, olimpiadele nationale fiind anulate. Chiar si asa, rezultatele sunt remarcabile: olimpiada de stiinte socio-umane: Ana Bãlutã – premiul II la filosofie (calificatã la faza nationalã) – prof. îndrumãtor Mircea Popa; Diana Hristea – premiul I la economie (calificatã la faza naționalã) – prof. îndrumãtor Andreea Silitrã; Adelina Butucel – premiul I la logicã (calificatã la faza nationalã) – prof. îndrumãtor Cristina Mãrgãrint; Robert Andriescu – premiul III la psihologie – prof. Cristina Vântu; Alin Sava – calificat la Olimpiada Nationala de Fizicã, prof. îndrumãtor Paul Litrã; la Concursul International de Informaticã Info(1)cup de la Ploiesti, Rãzvan Diaconu, debutant la informaticã, a obtinut medalia de bronz, prof. îndrumãtor Dan Pracsiu; la Olimpiada Nationalã de Informaticã s-au calificat elevii Alin Sava, Robert Trifan, Andrei Iordan, Lucian Isac, Andrei Doroftei, prof. îndrumãtor Dan Pracsiu; la Olimpiada Nationalã de limba italianã, Ioana Lorena Berdiu si Ionela Alexandra Ciurusniuc, prof. Mirela Fighiuc.
Esti tânãr, visezi sã ajungi OM MARE. De ce ai alege Liceul Teoretic „Emil Racovitã” Vaslui?
Pentru cã visezi sã schimbi lumea, sã iei parte la progresul ei, pentru cã tehnologia este viata ta si parte a lumii în care trãiesti. Echipa de roboticã a liceului, debutantã, a demonstrat cã stie sã intre în luptã, locul 12 din 20 la demo FTC SKYSTONE Iasi, 25 ianuarie 2020, fiind un exemplu de motivatie si leadership.
Pentru cã-ți place sã vezi lumea alãturi de profesorii tãi, Bruxelles, 4-7 decembrie 2019
va rãmâne o datã reper, vizita la sediul NATO si Parlamentul European, în cadrul proiectului Tineri la Parlamentul European, racovitenii învãtând o lectie simplã – cum dai de românii tãi bine pregãtiti peste tot.
Pentru cã te-ai întrebat adesea ce înseamnã visul american si poate ti-ai dori sã-l trãiesti asa cum îl va trãi eleva Iasmina Anghelutã, din clasa a X-a C, care a obtinut o bursã Flex si va studia în USA, în anul scolar urmãtor. Programul FLEX este un program recunoscut de Ministerul Educatiei Nationale. Anul de liceu urmat în SUA poate fi recunoscut la întoarcerea în România. Conform reglementãrilor în vigoare, disponibile si pe site-ul Centrului National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor, elevilor li se poate recunoaste anul de liceu urmat în SUA.
Pentru cã-ti place sportul, pentru cã terenul de handbal, fotbal, baschet reprezintã locul în care te simti aidoma vedetelor pe care le admiri. Pentru cã, desi nu vei studia la un liceu de profil, profesorii de educatie fizicã te vor conduce cãtre succes, echipele sportive ale liceului depãsind, la nivel de performantã, granitele judetului, în fiecare an.
Pentru cã profesorii de la Racovitã gândesc proiecte europene interesante chiar si atunci când vine vorba de sport. Liceul Teoretic „Emil Racovitã” Vaslui a organizat în acest an scolar prima întâlnire transnationalã din cadrul Erasmus+ Sport – Small Collaborative Partnership cu titlul „WOM-EMP – Sport Power: Promoting Sport for Women Empowerment”, nr. 613468-EPP-1-2019-1-IT-SPO-SSCP, întâlnire care a avut loc în perioada 26-29 februarie 2020. Proiectul este coordonat de Asociatia „Travelogue” din Italia si are ca parteneri organizatii din Italia – ASD Trevi Volley, Spania – Asociación Iniciativa Internacional Joven, România – Liceul Teoretic „Emil Racovitã”, Vaslui si Regatul Unit al Marii Britanii – TheDojo.Org.UK. La nivelul liceului, proiectul este coordonat de prof. Gina Budaca.
Pentru cã-ti place arta, muzica, desenul, teatrul, pentru cã ai un talent real, iar alãturi de tine se va afla, cu sigurantã, un profesor care sã te ajute sã-ti împlinesti visul.
Pentru cã Liceul Teoretic „Emil Racovitã” Vaslui a fost primul liceu din Vaslui care si-a dus toti elevii la teatru, fãcând din aceasta o traditie anualã, aproximativ 700 de elevi trãiesc emotia vizionãrii unui spectacol la Teatrul National „Vasile Alecsandri” Iasi, împreunã cu profesorii si colegii lor.
Pentru cã-ti place TARA în care trãiesti, cã vrei sã-i cunosti oamenii, cultura, traditia, istoria, geografia, iar profesorii organizeazã pentru tine excursii tematice, activitãti culturale, te implicã în proiecte locale, nationale, internationale si-ti aratã o altã laturã a lumii în care trãiesti. Liceul Teoretic „Emil Racovitã” Vaslui este înscris din anul 2007 în Programul mondial Eco-Schools, este un program pentru managementul mediului si certificarea scolilor care-l implementeazã, coordonat la nivel international de Fundatia de Educatie pentru Mediul Înconjurãtor (FEE), care actioneazã la nivel national în domeniul educatiei pentru o dezvoltare durabilã. Pe plan mondial, programul este sustinut de Uniunea Europeanã, UNESCO si UNEP (Programul Natiunilor Unite pentru Mediu), iar la nivelul liceului este coordonat de prof. Mãdãlina Streja.
Pentru cã vei fi parte a unei cãlãtorii grandioase, plinã de aventuri, o cãlãtorie care te poate duce cãtre un 10 curat la bac, ca al Anei Maria Polcovnicu, absolventã 2017, cãtre a te descoperi pe tine, cãtre a-ti face prieteni pe viatã, cãtre a-ti gãsi drumul în lumea cunoasterii care abia asteaptã sã ti se dezvãluie.