MOBILIZARE… Elevii vasluieni din anii terminali se întorc în bãnci, pentru a pregãti examenele nationale. Potrivit conducerii Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui, „per ansamblu toate scolile sunt pregãtite”. Însusi ministrul învãtãmântului a urmãrit cu atentie si a monitorizat toate activitãtile de pregãtire. Vasluiul este în topul judetelor privind pregãtirea scolilor si a liceelor pentru primirea elevilor în clase, în perioada 2-12 iunie. „A fost o mobilizare extraordinarã. Scolile aveau deja un stoc de mãsti. Sfatul nostru, al ISJ-ului, pentru toate scolile si liceele a fost sã aibã un stoc asigurat pentru primele zile în cazul în care ar fi întârziat livrarea mãstilor. Dar livrarea a venit la timp astfel încât am depãsit planul. S-a muncit pe rupte si chiar în ideea cã toatã lumea vrea sã înceapã scoala”. Desi o parte din elevi nu si-au anuntat prezenta la scoalã în perioada 2-12 iunie, ei trebuie sã stie cã dacã vor reveni la dorinta de a participa în mod fizic la ore, o pot face chiar si dupã data de 2 iunie. Ei trebuie doar sã anunte directorii sau profesorii scolilor de care apartin iar acestia din urmã vor reface organizarea în asa fel încât elevii sã fie inclusi în program”, au precizat reprezentantii ISJ Vaslui.
Vasluiul este judetul care înregistreazã unul dintre cele mai mari procente din tarã în privinta elevilor care si-au anuntat prezenta la scoalã în perioada 2-12 iunie. Astfel, sunt 2.994 de elevi din totalul de 4.059 elevi înscrisi în anul terminal de gimnaziu în judetul Vaslui si 2.301 din totalul de 3.042 de elevi de clasa a XII-a si-au anuntat prezenta la cursurile premergãtoare examenelor nationale. Pentru pregãtirea elevilor, sunt implicate 785 de cadre didactice. Pe lângã acestea, va participa întreg personalul nedidactic din scoli, precum si profesori de la alte catedre, astfel încât sã se poatã asigura supravegherea elevilor pe toatã durata sederii în sãlile de clasã. Potrivit conducerii Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui, de la intrarea în scoalã pânã la iesire, elevii vor avea un traseu exact, potrivit noilor protocoale. Din fonduri proprii sau cu sprijinul consiliilor locale, în toate scolile au fost achizitionate dezinfectante, mãsti de protectie, termoscanere pentru a lua temperatura elevilor. În fiecare clasã vor participa la cursuri cel mult zece elevi. În unele scoli, s-a stabilit inclusiv locul elevilor în bãnci cu etichete nominale. O mobilizare extraordinarã, spun reprezentantii ISJ, înregistratã nu doar în scolile din mediul urban sau comunele mari, ci si în cele mai îndepãrtate colturi ale judetului. „Au fost realizate videoconferinte cu toti directorii de organizare, toatã munca a fost proiectatã si organizatã la milimetru. Toatã lumea a luat foarte în serios toate indicatiile care le-am primit si din partea ministerului învãtãmântului si a autoritãtilor medicale”, mai precizeazã surse din conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui.
Scoala Gimnaziala Dimitrie Cantemir, gata sã îsi primeascã elevii de clasa a VIII-a
Ca în orice unitate scolarã, au fost respectate ordinele de ministru. În prima etapã au fost consultati pãrintii si elevii, cu privire la participarea acestora la programul de pregãtire suplimentarã iar din 38 de absolventi de clasa a VIII-a si-au exprimat dorinta de a reveni la pregãtire un numãr de 36. Cei 36 de elevi au fost împãrtiti în 4 grupe, câte 9 elevi în fiecare grupã. Fiecare grupã îsi va pãstra sala de clasã pe întreaga perioadã a desfãsurãrii programului de pregãtire. Fiecare elev îsi va pãstra locul în bancã pe perioada celor 8 zile de pregãtire. Intrarea în scoalã se face la ora 8.30 dimineata, programul de pregãtire la limba românã se face la ora 9.00, grupele de românã deci intrã între 8.30-9.00. La ora 9 vin cei pentru matematicã, adicã cele 2 grupe, intrarea în clasã se face pânã la ora 9.20 astfel la ora 9.20 începe pregãtirea grupelor de matematicã. „Rezumând, am 2 grupe care încep la ora 9 si 2 grupe la ora 9.20. Nu se suprapun în perioada pauzelor. Grupele sunt dispuse pe paliere diferite. 2 la parter si 2 la etajul 1. Deci nu se pot întâlni. Am marcat si semnalizat corespunzãtor traseele de acces de intrare si de iesire din scoalã a elevilor. Colegii de românã si matematicã participã toti 4 la programele de pregãtire deci nu si-a declinat niciunul prezenta. Ceilalti colegi vor asigura buna desfãsurare a programului în fiecare zi. În fiecare zi voi avea 4 profesori, învãtãtori sau educatoare, care îi vor sprijini pe colegii mei. Alãturi de ei, vor fi cei 4 membri ai personalului de îngrijire, care vor dezinfecta dupã fiecare orã, sau dupã sfârsitul programului în toate sãlile de clasã. Pe 28 mai, am asigurat dezinfectia în tot localul scolii cu firma autorizatã, si sperãm ca prin mãsurile pe care le-am luat la noi cu sprijinul Primãriei, am asigurat pentru Scoala Gimnazialã Dimitrie Cantemir toate materialele necesare. Avem peste 1000 de mãsti, mãnusi, avem câteva zeci de kilograme de dezinfectant, pentru picioare, pentru mâini, avem hârtie igienicã, dispensere pentru copii la grupurile sanitare si în fiecare clasã dezinfectant, hârtie pentru sters pe mâini. Elevii au intrat în posesia procedurii pe care scoala a elaborat-o, deci ei cunosc procedura. Sperãm sã nu avem niciun eveniment neplãcut pe perioada celor 8 zile de pregãtire si nici dupã desfãsurarea de evaluare nationalã. Cei doi care nu participã la pregãtire în scoalã, vor continua în aceeasi modalitate online, pe platforma zoom, whatsapp, fiecare în parte lucrând de acasã, dupã terminarea orelor din scoalã. Nu se poate face simultan, deci vor continua online dupã ora 11. Programul elevilor în scoalã este de 2 ore, începând de la ora 9-11, respectiv ora 9.20-11.20”, a declarat prof. Asmarandei Petru, directorul Scolii Gimnaziale „Dimitrie Cantemir” Vaslui.
Sãlile de curs sunt pregãtite pentru liceenii de la Liceul „Emil Racovitã”
Si aici este marcat fluxul pe la intrarea elevilor. Triajul se face chiar la intrarea în scoalã, mai precis în curtea scolii, acolo luându-se temperatura de cãtre un cadru medical. În conditiile în care un elev are o temperaturã ce depãseste 37,3 grade, conform procedurii, el este directionat apoi cãtre medicul de familie pentru a se stabili dacã este suspect de COVID sau poate fi doar un semnal de alarmã fals. Chiar si pentru astfel de copii existã un traseu marcat în curtea scolii care îi va scoate pe iesirea de pe strada Decebal. În acest sens, ei nu se vor intersecta cu cei care intrã. „Avem norocul cã pentru elevi detinem 2 intrãri în curtea scolii. Circuitul se închide pe la intrarea profesorilor, cum ar veni pe acolo vor iesi atât elevii cât si toate persoanele autorizate care intrã în scoalã. Practic, cadrele didactice si nedidactice vor intra prin acelasi flux ca si elevii, si vor iesi pe la profesori. Avem 130 anuntati din 241 câti sunt la clasa a 12, împãrtiti în 12 grupe. Sunt elevi care participã numai la o disciplinã, sau altii la toate 3, fiecare cum a considerat ca este mai bine pentru el. Avem si mãsti si dezinfectant chiar si mãnusi. În cazul în care un elev ar dori sã poarte mãnusi, noi îl putem ajuta cu acestea. Am primit ajutorul atât de la Primãria Vaslui cât si de la Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui, si suntem pregãtiti chiar si pentru prezentarea elevilor la examenul de Bacalaureat. Ceea ce le transmit atât elevilor cât si pãrintilor este sã aibã încredere cã vom depãsi si aceastã perioadã. Sã nu uite cã educatia este importantã si cã trebuie sã ne adaptãm vremurilor. Nu sunt lucruri noi ceea ce au învãtat ei pânã acum, chiar la nivel teoretic s-ar putea întâmpla oricând o astfel de pandemie, un astfel de hazard. Puterea noastrã constã în faptul cã putem sã ne adaptãm la astfel de situatii. Eu am încredere în ei si spun cã se vor descurca la fel de bine ca si pânã acum la Bacalaureat”, spune prof. Hulubei Daniel, directorul Liceului „Emil Racovitã” Vaslui.
Mobilizare si în mediul rural
„A fost o perioadã grea, dar spre surprinderea noastrã copiii s-au arãtat doritori sã continuie orele chiar si online. A fost greu pentru unii, dar a fost si o plãcere din partea lor. S-au gãsit diferite metode, cã au fost pe classroom, sau cã au fost pe Campusul virtual, lectiile au fost foarte bine organizate si au ajutat enorm elevii. Poate cã nu toti elevii au fost activi zi de zi, ci doar sãptãmânal, dar spre exemplu avem si o fetitã care a fost premiatã de cãtre Academia Românã cu o tabletã cu internet pe doi ani, o fetitã bunã ce merge la concursuri si chiar îi este de ajutor acest cadou, deoarece este o fetitã foarte bunã la învãtãturã, ce provine dintr-o familie cu copii mai multi. S-a bucurat enorm. Spre surpinderea noastrã, s-au implicat toti copiii în activitãtile de continuare a învãtãmântului specific acestei perioade de pandemie”, ne spune prof. Miclescu Geta, directorul Scolii Gimnaziale „Ioan Agarici” Muntenii de Sus. Si-au anuntat prezenta în clasã pentru pregãtirea din perioada 2-12 iunie, un numãr de 10 din 11 total elevi din anul terminal. Sunt fãcute toate procedurile speciale ce tin de curãtarea suprafetelor, dezinfectarea mâinilor, covor dezinfectant la intrarea în scoalã, a fost marcat traseul elevilor pentru a nu avea legãtura între ei, chiar si în cazul în care apar situatii neprevãzute precum depistarea unuia dintre copii cu o temperatura mai mare de 37,3 grade. Un cadru medical va supraveghea în permanentã starea copiilor. „Am marcat cu benzi galbene distanta de 2 metri, afarã marcajele sunt cu rosu, iar cu albastru pentru intrare. Am realizat tot ce era necesar pentru ca atât elevii cât si cadrele didactice sã fie în sigurantã în aceastã perioadã de pregãtire. Ceea ce le transmit elevilor este sã aibã încredere si cã îi asteptãm cu drag. Vor fi în sigurantã, am dotat scoala cu tot ce trebuie pentru a-i proteja. Succes la examene!”, precizeazã prof. Miclescu Geta, directorul scolii.