Proprietarul producătorului de carne Avastar din Paşcani, Vasile Pleşca, susține că nivelul ridicat al fluctuaţiei de personal este una dintre cele mai mari provocări ale antreprenorilor români din industria cărnii, care, după ce specializează angajaţii la locul de muncă, constată că aceştia pleacă în străinătate, principalul motiv fiind cel financiar, potrivit zf.ro.
„Noi pregătim forţă de muncă pentru afară. Anual îmi pleacă 100-130 de şoferi sau măcelari în străinătate, deşi le dau salariu de 1.000 de euro brut/lună. Mulţi s-au întors acum, după 10-15 ani de muncă în afară, persoane de peste 45 de ani, şi vor să lucreze la noi. Celor tineri încă li se pare cool să se strângă şi să plece mai mulţi în Germania sau în Anglia“, a spus Vasile Pleşca.
Acesta precizează că angajaţii de peste 40 de ani sunt mai stabili.
Vasile Pleşca gestionează o companie cu peste 220 de angajaţi şi livrează carnea proaspătă de porc, vită şi oaie în magazine, fabrici de preparate din carne, dar şi către carmangerii, neavând propria reţea de magazine.
Cine este Vasile Pleșca
Vasile Pleşca s-a născut într-o familie numeroasă (opt fraţi), unde munca era la loc de cinste. Creşterea animalelor era o ocupaţie de bază a părinţilor săi.
A urmat Liceul Agro – Industrial din Rădăuţi, după care a plecat în armată. La întoarcere din armată, avea două opţiuni: să rămână acasă şi să spere că cineva va remarca cât de bine ştie să „joace” balonul rotund sau să se angajeze la un abator, unde mai lucrau alţi trei fraţi de-ai săi (actualul Kosarom – punct de lucru Paşcani).
După nici trei zile de la eliberarea din cătănie, Vasile a fost primit ca muncitor necalificat la abatorul din Paşcani, unde şase luni a lucrat de probă, după care a fost angajat. …https://www.bzi.ro/patronul-iesean-vasile-plesca-le-dau-salarii-de-1-000-de-euro-dar-tinerii-aleg-strainatatea-pentru-ca-e-cool-3960569