spot_img
spot_img
0.8 C
Vaslui
14-ian.-2025

Federatiile din transport: „modificarea legii RCA se face împotriva proprietarului de autovehicul”

- Advertisement -

SEMNAL… Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din România lanseazã un avertisment sumbru în ceea ce priveste modificãrile pe care Parlamentul urmeazã sã le aducã legii Rãspunderii Civile Auto (RCA).

Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din România (COTAR) atrage atentia Parlamentului României si celor peste 8 milioane de proprietari de autovehicule asupra consecintelor pe care le vor avea modificãrile la Legea RCA. Invocând grija fatã de consumator, de fapt se va modifica legea astfel încât pãgubitul sa primeascã în mod direct o sumã de bani calculatã de cãtre asigurator, în caz de daunã, fãrã ca pãgubitul sã cunoascã valoarea realã a costului de reparatie a autovehiculului sãu avariat. Practic, dacã asiguratorul va calcula o pagubã de 1.000 de lei, iar la service vor fi cheltuieli cu reparatiile de 4.000 de lei, pãgubitul va primi suma stabilitã de asigurator si va fi nevoit sã plãteascã reparatia din banii proprii, desi plãteste asigurare. Asiguratorii doresc sã profite în mod legal, de lipsa de informare a pãgubitilor RCA cu privire la solutiile tehnice necesare reparãrii autovehiculului si a valorilor reale de reparatie, pe care consumatorii nu au de unde sã le cunoascã atunci când acceptã si semneazã oferta subevaluatã de despãgubire din partea firmelor de asigurãri.

Un profit suplimentar de peste 500 milioane de euro pentru companiile de asigurãri

„Toti proprietarii de autovehicule pot fi afectati de propunerea de modificare a Legii RCA venitã din partea Uniunii Nationale a Societãtilor de Asigurãri-Reasigurãri (UNSAR), împotriva consumatorului. Parlamentul României trebuie sã aibã în vedere faptul cã 8 milioane de proprietari de autovehicule vor fi afectati, precum si o industrie care reprezintã 15% din PIB-ul României si care asigurã salariile a peste 500.000 de cetãteni”, explicã Vasile Stefãnescu, presedinte COTAR. În acest moment, pe rolul instantelor de judecatã din România sunt peste 100.000 de procese cu asiguratorii, acestia pierzând în procent de peste 90%. Dacã propunerile UNSAR de modificare legislativã ar fi adoptate, pãgubitii RCA ar primi doar 30 – 35% din valoarea realã a despãgubirii, iar firmele de asigurãri ar face un profit suplimentar de peste 500 de milioane de euro pe an. Pãgubitii RCA nu ar avea nicio altã cale de atac, pentru cã asiguratorii se vor spãla pe mâini si vor invoca prevederile acestei noi legi RCA pe care Parlamentul României ar putea-o vota, în necunostintã de cauzã”, mai precizeazã reprezentatul COTAR.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.