spot_img
spot_img
0.8 C
Vaslui
14-ian.-2025

Fostul primar al comunei Vulturesti încearcã, din nou, sã dribleze legea

- Advertisement -

PE BANI PUBLICI… Costicã Anton, fostul primar al comunei Vulturesti, demis pentru cã fãcea afaceri si ocupa în acelasi timp si o functie publicã, a ajuns acum pe un post public de conducere într-un domeniu în care nu are deloc experientã. Mai exact, acesta este coordonatorul personalului de specialitate din cadrul Centrului Medico-Social Bãcesti, post nou, înfiintat acum douã luni, printr-o Hotãrâre a Consiliului Judetean Vaslui, care viza transformarea postului de asistent medical principal în coordonator personal de specialitate. A fost singurul candidat care s-a înscris si a fost admis chiar dacã nu are vechimea de 5 ani în domeniul serviciilor sociale, asa cum prevede legea. Costicã Anton are diplomã de licentã în stiinte administrative, a avut douã mandate jumãtate de primar si, spune el, are experientã în domeniul asistentei sociale pentru cã, în subordinea sa, a avut Serviciul Public de Asistentã Socialã pe care îl are orice primãrie. Dupã aceeasi logicã, acesta ar putea sã se angajeze si în contabilitate, pentru cã în subordinea sa s-a aflat si Directia Economicã. Logica este, însã, gresitã. Ca primar, a obtinut experientã doar în domeniul administratiei publice. Costicã Anton este membru PSD si, potrivit unor zvonuri, acesta este favoritul partidului pentru postul de director al Centrului Medico-Social, la momentul acesta fiind asigurat de un interimat. „Sunt vorbe, la mijloc nu e nicio implicatie politicã. Totul a fost legal, concursul a fost anuntat public, putea sã se înscrie oricine”, ne-a declarat Costicã Anton.

Fostul primarul al comunei Vulturesti a fost gãsit incompatibil de Agentia Nationalã de Inegritate (ANI). Potrivit comunicatului remis de acestia, „începând din data de 18 iunie 2012, alesul local detine simultan functia de primar si calitatea de comerciant persoanã fizicã în cadrul Anton C. Costicã-Adrian Întreprindere Individualã, încãlcând astfel dispozitiile Legii nr. 161/2003″. Contactat telefonic de reporterii cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, primarul intrat în bucluc a povestit cã nu întelege de ce reprezentantii ANI l-au considerat incompatibil. „Când mi-am deschis aceastã întreprindere individualã am întrebat în stânga si-n dreapta de ce trebuie sã mã feresc, astfel încât sã nu fiu acuzat de incompatibilitate. Dat fiind cã mica afacere este bazatã pe o fermã, mi s-a zis cã nu trebuie sã arendez teren de la primãrie si voi fi ferit de probleme. Nu am luat o palmã de pãmânt de la stat, nu am avut de-a face cu domeniul public si tot am neplãceri”, povestea în urmã cu trei ani de zile fostul primarul Costicã Anton.

Cum a fost motivatã transformarea postului de asistent medical principal în coordonator personal de specialitate

În luna martie a acestui an, Centrul Medico-Social Bãcesti a solicitat Consiliului Judetean Vaslui, în subordinea cãruia se aflã, transformarea unui post vacant de asistent medical principal, cu studii postliceale, în coordonator personal de specialitate cu studii superioare, gradul profesional II. Potrivit Referatului de aprobare anexat proiectului de hotãrâre, aceastã modificare a fost motivatã de faptul cã „de la înfiintare, respectiv 2003, în contextul legislatiei actuale, a crescut complexitatea activitãtilor specifice, precum si volumul de muncã în Compartimentul Medico-Social al unitãtii, avându-se în vedere caracterul obligatoriu al respectãrii standardelor de calitate care au stat la baza acreditãrii serviciului social. Centrul de Asistentã Medico-Socialã Bãcesti detine certificat de acreditare eliberat de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Vârstnice, iar serviciul social a obtinut Licenta de Functionare nr. 5102/2016. În urma controlului efectuat de Agentia Judeteanã pentru Plãti si Inspectie Socialã Vaslui, s-a dispus, conform procesului-verbal de control, elaborarea Regulamentului de Organizare si Functionare în conformitate cu prevederile HG. nr. 867/2015 pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor sociale, precum si a regulamentelor-cadru de organizare si functionare a serviciilor sociale, cu modificãrile si completãrile ulterioare”.

Ce conditii trebuie sã îndeplineascã o persoanã ca sã ocupe un post de coordonator personal de specialitate

Concursul pentru ocuparea postului de coordonator personal de specialitate a fost organizat luna trecutã, având ca termen de depunere a dosarelor ziua de 24 mai. Nu se puteau înscrie decât absolventii cu diplomã de învãtãmânt superior în domeniul psihologie, asistentã socialã sau sociologie, cu vechime de minimum 2 ani în domeniul serviciilor sociale sau absolventi cu diplomã de licentã ai învãtãmântului superior în domeniul juridic, medical, economic sau al stiintelor administrative, cu experientã de minimum 5 ani în domeniul serviciilor sociale. Singura persoanã care s-a înscris a fost Costicã Anton, care nu avea experientã în serviciile sociale, însã avea în administratia publicã, ca primar. Cum s-a întâmplat acest lucru?

Costicã Anton, despre proba scrisã a concursului: „Au fost multe lucruri din Legea nr. 293”

L-am contactat telefonic pe Costicã Anton, iar acesta a declarat cã a ocupat postul legal si cã nu a fost favorizat pentru cã e membru PSD. „Probabil m-au favorizat astrele, dar altceva nu. Anuntul a fost pe site, putea sã-l acceseze toatã lumea. Una dintre conditii a fost sã ai studii administrative, eu am, iar asistentã socialã am avut în subordine. Asistenul social se consultã cu primarul. Comisia mi-a cerut o structurã a primãriei sã vadã cã, într-adevãr, se practicã asistentã socialã. Conditiile nu le-am pus eu. Dar oamenii pot sã vorbeascã ce vor. Dacã mai era cineva, poate nu luam eu. Pânã la urmã, stiti care e problema? Nu este treaba mea ce se discutã. Eu eram angajat, nu am venit de acasã”. Întrebat despre subiectele care i-au cãzut la proba scrisã a concursului, acesta a declarat: „bineînteles cã îmi aduc aminte ce subiecte au fost, cã doar nu am o tinere de minte atât de scurtã. Au fost multe lucruri din Legea nr. 293, activitãti din interiorul institutiei, legi care reglementeazã activitatea din institutile medico-sociale din tarã. Mi-am luat din timp toatã documentatia, am citit, dar nu cred cã este cazul sã dau niste rãspunsuri la niste întrebãri care se pun asa… Mi se par putin cam dubioase toate lucrurile acestea, care sunt doar din punct de vedere politic”. De asemenea, acesta a mai precizat cã „nu este greu sã desfãsori o activitate de coordonator personal de specialitate, atât timp cât ca primar ai mult mai multe activitãti. Eu nu intru în activitãti profesionale (n.r. se referã la faptul cã nu desfãsoarã o activitate medicalã sau de asistentã socialã), doar le coordonez. A coordona înseamnã a vedea unele lucruri care poate nu functioneazã bine si a le remedia sau le îmbunãtãti. Deci, eu sunt coordonator, nu lucrãtor”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.