Fructele de pădure sunt culturi mai puțin întâlnite la noi în județ, dar care încep să se bucure de un succes răsunător. Cei care dețin suprafețe mici de teren, chiar sub un hectar, sunt cei care și-au înființat o astfel de plantație și au avut succes cu afacerea cu fructe de pădure. Cei doi tineri din Iași, Dorian și Georgiana Secară, din comuna Țibănești, au pus la punct afacerea, valorificând terenul primit moștenire de la bunici. Începând cu anul 2018 au vândut toată producția de mure, zmeură și coacăze. În primul an de producție au avut profit după ce au vândut kilogramul de zmeură cu 30 de lei.
S-au întors în satul bunicilor pentru a-și deschide afacerea
Cei doi tineri au muncit mai mulți ani în străinătate, iar în anul 2016 au decis că e timpul să revină în România.
„Voiam să investim într-o afacere, orice fel de afacere, dar care să fie în aer liber. Ne-am uitat la plantații cu cătină, cu lavandă. Într-o zi mă uitam la televizor și am văzut o știre cu regele murelor, care atunci avea 7 hectare cu mure și spunea că vrea să crească suprafața la 10 hectare. Atunci parcă m-a curentat. L-am căutat pe internet și vreo 6 luni am stat cu capul în telefon până am aflat tot ceea ce aveam nevoie să știu. Eu nu plantasem niciodată nimic în grădină”, spune Dorian Secară.
Plantații cu fructe de pădure în Iași
În toamna anului 2016 a pus primii drajoni cu mure, iar doi ani mai târziu a înființat plantația cu zmeură. Cele trei plantații situate în satele Recea și Războieni însumează peste un hectar de culturi cu fructe de pădure. …https://www.bzi.ro/afacerea-cu-fructe-de-padure-i-a-readus-pe-doi-tineri-din-iasi-in-satul-bunicilor-au-vandut-kilogramul-de-zmeura-cu-30-de-lei-si-au-avut-profit-in-primul-an-de-productie-foto-video-3952879?utm_source=website&utm_medium=deschideri