EVENIMENT… Inspirate de amploarea pe care au luat-o cursurile online, cadrele didactice de la Scoala Gimnazialã „Elena Cuza” din Vaslui mutã Simpozionul National „Scoala viitorului” pe platforma ZOOM. Evenimentul se va desfãsura pe data de 22 mai si va avea ca temã exemplele de bunã practicã din scoala online – „Noi orientãri educationale”. Cadrele didactice care vor sã participe mai au încã timp sã se înscrie, cãci termenul limitã este 20 mai. Participantii vor primi adeverinte si materialele revistei „Scoala Viitorului”, înregistratã cu ISBN, în format electronic. Nu se percepe taxã de participare.
Simpozionul se va desfãsura pe douã sectiuni: Referate si comunicãri stiintifice si Exemple de bunã practicã (proiecte didactice, proiecte educationale, auxiliare, materiale utile activitãtii on-line etc.), ambele pe tema „Noi orientãri educationale”. „Sunt invitate sã se înscrie cadre didactice din învãtãmântul prescolar, primar, gimnazial si liceal din tarã. Lucrarea, fisa de înscriere si declaratia pe propria rãspundere privind originalitatea lucrãrilor (vezi Anexa 2) vor fi expediate în format electronic, ca fisier atasat, pe adresa de e-mail simnozionscoalaviitorului2020+/ nmail.com pânã la data de 20 mai 2020. La redactarea articolului – word, vã rugãm respectuos sã tineti cont de urmãtoarele instructiuni: lucrãrile vor fi redactate folosind Microsoft Office Word, pe paginã format A4, cu margini de 2 cm, cu caracter Times New Roman, mãrime 12, spatiu între rânduri de 1, obligatoriu cu diacritice; titlul va fi scris cu majuscule, Times New Roman, 14, Bold, centrat; la douã rânduri de titlu se va scrie autorul si institutia cu Times New Roman. Lucrãrile ce vor fi publicate în sectiunea I vor avea maxim 3 pagini si maxim 2 autori, iar lucrãrile ce vor fi publicate în sectiunea II vor avea maxim 5 pagini si maxim 2 autori”, se aratã în regulamentul simpozionului.
„Ne dorim sã creãm o colectie de resurse necesare continuãrii învãtãrii în mediul online”
Organizatorii si-au exprimat dorinta de a muta simpozionul în online si de a-l corela cu modul actual în care se desfãsoarã cursurile prin urmãtoarele argumente: „Realitatea actualã, când ne luptãm cu una dintre cele mai severe pandemii din istoria omenirii, datã de virusul SARS-CoV-2 (COVID-19), ne impune preocuparea pentru asigurarea sanselor egale de acces la educatie pentru toti factorii implicati în acest fenomen. Situatia a determinat aparitia unor noi provocãri si practici în organizarea si functionarea scolii ca institutie formativã si educativã, chiar si când orele se desfãsoarã online. Altfel spus, scoala este privitã ca nucleu al sistemului social în care se formeazã deprinderile si atitudinile de acceptare constientã si neconditionatã a semenilor din jur, indiferent de conditia lor socialã, de apartenenta etnicã sau religioasã, de prezenta unor dificultãti materiale, unor dizabilitãti, afectiuni sau disfunctii la nivel organic si functional sau orice alt aspect care ar putea genera segregarea, marginalizarea sau excluderea lor din mediul educational. În acest context, misiunea scolii este aceea de a oferi tuturor posibilitatea de a învãta în functie de ritmul, capacitãtile si nevoile proprii. Prin materialele propuse, ne dorim sã creãm o colectie de resurse necesare continuãrii învãtãrii în mediul online pe care sã o punem la dispozitia elevilor, cadrelor didactice, pãrintilor chiar, deoarece acestia sunt nevoiti sã preia rolul dascãlului în situatia unui învãtãmânt la domiciliu”.