spot_img
spot_img
2.4 C
Vaslui
25-dec.-2024

Tratamentul cu plasmă pentru pacienții Covid-19 a ajuns și la Vaslui, dar ciracii lui Buzatu au confiscat donația, atribuind-o CJ (VIDEO)

- Advertisement -

TUPEU… Buzatu a depășit culmea ipocriziei, dându-se filantrop pe banii altora. Acesta este prezentat drept bunul samaritean, după ce firma  Besmax Pharma Distribution din București a donat sistemului sanitar românesc, 18 aparate de colectat plasmă hiperimună, necesară pacienților infectați cu COVID-19, din care unul a ajuns în județul Vaslui. Beneficiarul acestui aparat este Centrul de Transfuzie Sanguină din Bârlad, însă aparatul cu pricina a fost donat de firma privată prin Consiliul Județean Vaslui. Și de aici începe nebunia. Acestă donație este prezentată de directorul Spitalului Județean de Urgență Vaslui, Ana Rinder, ca fiind a lui Buzatu și al CJ Vaslui, când de fapt această instituție nu a făcut nimic pentru a aduce acest aparat în Vaslui. Pur și simplu s-au trezit cu el în brațe. Astfel de aparate s-au montat în țară, în focarele de Covid-19, iar firma Besmax Pharma Distribution a ținut ca unul să fie adus și în județul Vaslui. Iată ce scrie Rinder pe pagina de Facebook spitalului: “Consiliul Județean Vaslui, în colaborare cu Spitalul Județean de Urgență Vaslui și Centrul de Transfuzii Barlad, vin în ajutorul pacienților infectați cu SARS-CoV-2 din județul Vaslui. Astfel, pe 13.05.2020, a fost livrat și pus în funcțiune un echipament nou de plasmafereză (colectare de plasmă umană), model Aurora Plasmapheresis, produs de Fresenius Kabi Germania, echipament pus la dispoziție cu titlu gratuit Centrului de Transfuzii Bârlad de către Consiliul Județean Vaslui”. Astfel, managerul spitalului devine complice la ipocrizia lui Buzatu.

Buzatu a întârziat montarea aparatului cu două săptămâni

Anunțul este halucinant și nu se face nicio referire la firma care l-a donat, l-a montat și a pus la dispoziție și chiturile pentru donatori. Ziarul Vremea Nouă face această corecție din respect pentru firma care a donat aparatul pacienților vasluieni. Reprezentantul firmei, Florin Hozoc spune că CJ Vaslui, mai degrabă a încurcat montarea aparatului, întârziind cu două săptămâni punerea lui în funcțiune. “Dacă CJ Vaslui ar fi pus măcar jumătate din bani se poate spune că și ei ar fi contribuit la această donație. Eu știu că Buzatu mai mult a încurcat această donație, din dorința sa, ca acest aparat să fie montat la Vaslui, la Spitalul Județean, nu unde ceream noi, la Centrul de Transfuzii Bârlad. Noi am făcut această donație pentru sănătatea publică a românilor și pentru a demonstra că firmele private au o viteză foarte mare de reacție și de intervenție în cazul unor pandemii. Noi am venit cu această soluție inovatoare, pentru a ajuta  pacienții. De ce le-am donat consiliilor județene, e o bună întrebare? Am donat și direcțiilor de sănătate publică și spitalelor din prima linie în lupta împotriva Covid-19, dar și consiliilor județene. Aici, așa s-a nimerit. Țelul nostru este ca aceste aparate să ajungă în centrele de transfuzii, unde pacienții vindecați de Covid-19, care au anticorpi să poată dona. În județul Vaslui, Centrul de Transfuzii este la Bârlad. Puteam foarte bine să-l donăm Primăriei Bărlad, dar faptul că l-am donat CJ Vaslui, nu înseamnă că Primăria nu se poate implica de acum încolo”.

Ce face acest dispozitiv medical

Echipamentul donat de firma din București este pus la dispoziție exclusiv în scopul asigurării accesului pacienților infectați cu SARS-CoV-2 la tratamentul cu plasmă umană hiperimună, colectată de la covalescenți.  Conform Direcției de Sănătate Publică Vaslui, în județ sunt 59 de persoane vindecate de Covid-19, de la care s-ar putea recolta plasmă, pentru tratarea cazurilor grave. Plasma persoanelor tratate de infecția COVID-19 poate fi un medicament eficient în tratamentul pacienților în stare gravă și extrem de gravă.  Această terapie se practică deja în SUA, China, Italia, Germania și alte țări afectate de pandemie. Metoda de tratament a fost reglementată în țara noastră, la 13 aprilie 2020. Astfel, pacienții urmează să primească plasmă de la foștii bolnavi complet vindecați, pentru a dezvolta imunitatea.

La cât timp de la încheierea tratamentului se poate dona plasmă?

O persoană tratată de COVID-19 poate dona plasmă după14  zile din momentul dispariției ultimului simptom al bolii sau însănătoșirea completă. Potrivit  criteriilor stabilite prin protocolul național de tratament, starea de însănătoșire completă se reconfirmă cel puțin printr-un test negativ la COVID-19. La etapa de externare, persoana tratată va fi informată de către personalul medical al instituției medico-sanitare  în care a fost tratat, despre formarea de anticorpi și plasma convalescentă a acestuia, importanța acesteia pentru tratamentul pacienților gravi și foarte gravi. De asemenea, persoanele care vor decide să se solidarizeze în continuare în lupta cu COVID-19, vor consemna un acord pentru ulterioara recrutare de cître Centrul Național de Transfuzie a Sângelui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.