spot_img
32.9 C
Vaslui
01-iul.-2024
spot_img

Parcurile eoliene iau amploare în judetul Vaslui

- Advertisement -

ECO… Proiectele cu energie verde încep sã ia amploare în judetul Vaslui. Potrivit Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Vaslui, din 2019 si pânã în 2020, a emis acorduri pentru cinci proiecte de constructie sau de extindere de parcuri eoliene. „România prezintã o mare atractie pentru investitorii care doresc sã construiascã parcuri eoliene, iar judetul Vaslui nu face exceptie. Astfel, productia de energie electricã este reglementatã prin autorizatii de mediu emise pentru agenti economici cu parcuri eoliene amplasate pe teritoriul comunelor Drânceni, Vutcani, Albesti si Tãcuta”, au transmis reprezentantii APM Vaslui.

Vasluiul continuã sã prezinte interes din acest punct de vedere, diferiti agenti economici manifestând intentia de a construi parcuri eoliene pe teritoriul judetului Vaslui. „Proiecte pentru care APM Vaslui a emis acorduri de mediu în 2019 si 2020: „Extindere Parc eolian Prowind Vaslui 1: Drumuri de acces, platforme tehnologice, turbine eoliene, statie de transformare si retea electricã” propus a fi amplasat în extravilanul comunei Bogdãnita; „Construire Parc eolian Prowind Vaslui 4: Realizare fundatii si platforme tehnologice turbine eoliene, reabilitare si lãtire drumuri agricole de acces, constructie douã statii transformare 33/110kV si instalare linii electrice subterane 33 si 110kV, inclusiv organizare de santier” propus a fi amplasat în extravilanul comunelor: Banca, Costesti, Bogdãnesti si Deleni; „Constructie Parc Eolian Prowind Vaslui 5, realizare fundatii si platforme tehnologice turbine eoliene, reabilitare si lãtire drumuri agricole de acces, constructie statie de transformare 33/110 kv si instalare linii electrice subterane 33 kv si 110 kv, inclusiv organizare de santier” propus a fi amplasat în extravilanul comunei Bogdãnita; „Constructie statie electricã 220/110 kV, inclusiv organizare de santier”, propus a fi amplasat în extravilanul comunei Banca; „Extinderea Parcului Eolian Prowind Vaslui 5: Instalarea unei noi turbine eoliene cu fundatie, platformã tehnologicã si linie electricã subteranã 33kV, lãtirea unei platforme si a unui drum de acces autorizate” propus a fi amplasat în extravilanul comunei Bogdãnita”, au mai explicat reprezentantii APM Vaslui.

Ce sunt parcurile eoliene si cum se produce energia verde

Energia eolianã devine una dintre sursele de energie regenerabilã folosite pe scarã largã si în România. Potrivit specialistilor, un parc eolian este definit ca un sit care grupeazã mai multe turbine la care energia primarã este energia eolianã si care produc electricitate. De regulã sunt amplasate în locuri unde vântul  este puternic si / sau regulat. Pentru ca productia sã fie eficientã si implicit rentabilã, generatoarele eoliene sunt de obicei dispuse în parcuri eoliene. Trebuie precizat faptul cã, pentru functionarea unei turbine eoliene este necesarã o vitezã a vântului de minimum 3 m/s si de maximum 25 m/s. De asemenea, la pornire, o turbinã eolianã consumã aproximativ 750 KW. Durata de utilizare a unei turbine este de 20 de ani. Unul dintre avantajele generatoarelor eoliene îl reprezintã faptul cã nu necesitã pentru functionare operatori umani. Periodic, conform specificatiilor producãtorului turbinei, se efectueazã lucrãri de întretinere care constau în: aspectarea vizualã a elementelor componente ale turbinei eoliene; curãtarea anumitor elemente; lucrãri de gresare; schimbarea uleiului din cutia de viteze a generatorului. Un parc eolian livreazã energie în functie de intensitatea vântului si în functie de cerintele din Sistemul Energetic National (SEN).

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.