spot_img
spot_img
0.8 C
Vaslui
14-ian.-2025

Premierã în judetul Vaslui de la instalarea stãrii de urgentã: nicio amendã pentru nerespectarea ordonantelor militare

- Advertisement -

SCHIMBARE DE ATITUDINE… 9 Mai nu a fost doar Ziua Europei si a Independentei României, ci si ziua în care politistii din judetul Vaslui nu au mai aplicat nicio amendã contraventionalã pentru nerespectarea ordonantelor militare. Recordul vine la doar câteva zile de la momentul în care Curtea Constitutionalã a României (CCR) a declarat neconstitutional articolul din OUG 1/1999, care stabileste cã se dau amenzi pentru încãlcarea regulilor stabilite în starea de urgentã. Judecãtorii constitutionali au aratat cã formularea articolului este lipsitã de claritate, precizie si previzibilitate, lãsând la latitudinea politistului ce amendã sã dea.

Potrivit Directiei de Sãnãtate Publicã Vaslui, în judet mai sunt 61 de persoane aflate în izolare la domiciliu, nicio persoanã nu a iesit din izolare la domiciliu în ultimele 24 de ore, nicio persoanã nu a fost izolatã la domiciliu în ultimele 24 de ore, iar în carantinã la data curentã se aflã 492 de persoane (437 de persoane aflate în carantinã institutionalizatã, 55 de persoane aflate în carantinã la domiciliu), 6 persoane carantinate în ultimele 24 de ore, nicio persoanã nu a iesit din carantinã în ultimele 24 de ore, 132 de cazuri confirmate cu noul coronavirus (92 de persoane internate în spital, decedate 10 persoane si 30 de persoane externate din spital).

115 persoane verificate, nicio amendã

Patrule mixte de politisti, jandarmi, politisti locali si militari din cadrul Ministerului Apãrãrii Nationale au desfãsurat activitãti specifice pentru asigurarea unui climat optim de sigurantã publicã, care a avut ca scop verificarea respectãrii mãsurilor dispuse prin Ordonantele Militare. „Ieri 09.05.2020, peste 215 politisti din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Vaslui, efective ale politiei locale si militari din cadrul Ministerului Apãrãrii Nationale au desfãsurat misiuni specifice în contextul prevenirii si combaterii rãspândirii COVID – 19. S-a verificat modul de respectare a mãsurilor si interdictiilor impuse (de izolare/carantinare/deplasare) în cazul a peste 115 persoane. De asemenea, peste 30 de societãti comerciale/ PFA au fost verificate cu privire la respectarea interdictiilor pe timpul Stãrii de urgentã.

Nu au fost aplicate sanctiuni contraventionale pentru nerespectarea restrictiilor privind circulatia”, se aratã în comunicatul de presã transmis de Cancelaria Prefectului Vaslui.

CCR: amenzile pentru încãlcarea ordonantelor militare sunt neconstitutionale

Curtea Constitutionalã a stabilit sãptãmâna trecutã cã prevederile art. 28 din OUG 1/1999, prin care au fost stabilite amenzile pentru nerespectarea restrictiilor în perioada stãrii de urgentã, sunt lipsite de claritate, precizie si previzibilitate. Faptele a cãror sãvârsire constituie contraventie nu sunt definite clar, ci sunt lãsate la aprecierea subiectivã a politistilor, la fel ca si nivelul amenzii aplicate: „În mod implicit, stabilirea faptelor a cãror sãvârsire constituie contraventii este lãsatã, în mod arbitrar, la libera apreciere a agentului constatator, fãrã ca legiuitorul sã fi stabilit criteriile si conditiile necesare operatiunii de constatare si sanctionare a contraventiilor. Totodatã, în lipsa unei reprezentãri clare a elementelor care constituie contraventia, judecãtorul însusi nu dispune de reperele necesare în aplicarea si interpretarea legii, cu prilejul solutionãrii plângerii îndreptate asupra procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei”, precizeazã CCR în cadrul unui comunicat de presã.

Mai are rost ca politia sã dea amenzi?

Foarte importat de precizat este cã, pânã la motivarea deciziei CCR si publicarea ei în Monitorul Oficial, articolul de lege care stabileste amenzile si valoarea lor este în vigoare, asta înseamnã cã politia poate da în continuare amenzi. Întrebarea care se pune este dacã mai are rost. Juristii spun cã este de ajuns ca cei care au fost si vor mai fi amendati sã conteste sanctiunile în instantã. De asemenea, acestia avertizeazã cã instantele vor fi blocate de un numãr prea mare de contestatii, mai ales cã judecãtorii nu au lucrat. Astfel, juristii considerã cã o solutie gânditã de guvern pentru întreaga situatie ar fi mai potrivitã. „Termenul de motivare si publicare în Monitorul Oficial a deciziei CCR este de 30 de zile. Pânã atunci, noi aplicãm cadrul legal existent. Dupã publicare, vom respecta cadrul legal din acel moment. Deja, juristii nostri cautã solutii pentru punerea în acord a legislatiei cu decizia CCR”, au explicat surse din Ministerul de Interne.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.